Alegeri Locale 2019Electorala 2019Telenești

Electoratul şi-a spus cuvântul. Urmează să strângă roadele

Alegeri locale la Teleneşti, secţia de votare nr. 2

În reportajul de la scrutinul din 20 octombrie c., publicat în unul din numerele precedente ale CUVÂNTUL-ui, menţionam că în raioanele din regiunea Orhei au fost înregistrate mai multe surprize.

Acestea au continuat şi în turul doi al alegerilor, când observatorii Promo-Lex, dar şi reprezentanţii concurenţilor electorali au înregistrat destule derogări, dar şi lucruri curioase.

M

ai întâi însă trebuie să menţionăm că la alegerile din 3 noiembrie de dimineaţă şi până la închiderea secţiilor de votare raioanele Orhei, Teleneşti, Şoldăneşti, Rezina au fost printre teritoriile cu cel mai activ electorat. După categoriile de vârsta şi de această dată au prevalat alegătorii de peste 56 de ani, fapt care, într-un fel, şi explică rezultatele scrutinului.

Printre derogările semnalate de observatori, cea mai scandaloasă a fost cea de la Peresecina, unde sătenii urmau să aleagă între un reprezentant al Blocului ACUM şi altul al Partidului Şor. Mai întâi s-a semnalat că în perimetrul de 100 m de la secţia de votare erau cel puţin 10 afişe electorale ale unuia dintre candidaţi (fapt constatat şi la Gordineşti, Rezina). Peste puţin timp Partidul Şor a difuzat prin mass-media o declaraţie precum că „Poliția și organele de forță se implică în mod brutal în procesul de votare din satul Peresecina, raionul Orhei, acolo unde în turul doi concurează reprezentantul Partidului Politic Șor, Victor Perțu și un candidat al Blocului ACUM”.

„Oamenii sunt intimidați și amenințați, polițiștii umblă pe străzi și se fac presiuni” a declarat într-o conferință de presă vicepreședinta Partidului Șor, Marina Tauber, mai concretizând că formațiunea politică s-a adresat organelor electorale, observatorilor locali și internaționali și nu exclude că va cere anularea rezultatelor votului.

Solicitată de IPN, Mariana Bețivu, ofițeră de presă la Inspectoratul General al Poliției, a declarat că informațiile comunicate de Marina Tauber nu sunt adevărate. La fiecare secție de votare, la distanţa prevăzută, este câte un polițist care asigură ordinea publică, a spus Mariana Bețivu. Ofițera de presă a precizat că nu a primit sesizări despre oameni în civil care intimidează alegătorii.

Și ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Orhei, Irina Burdujan, a calificat informațiile PPȘ ca fiind „aberații”. Potrivit ei, poliţiștii din Peresecina asigură menținerea ordinii publice și stau la minimum 100 de metri de la secția de votare. În aceeaşi ordine de idei, reporterul nostru, din discuţiile cu mai mulţi alegători din Peresecina, a stabilit că zeci de persoane aduse de Partidul Şor din alte localităţi în ajun, dar şi în ziua alegerilor, mergeau pe la casele oamenilor din Peresecina şi îi convingeau să voteze cu reprezentantul acestei formaţiuni.

La Sămăşcani, raionul Şoldăneşti, Leuşeni, raionul Teleneşti s-a stabilit prezenţa nejustificată a unor persoane neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza de 100 m de la ea, la o secţie de votare din or. Teleneşti un alegător a fotografiat buletinul de vot.

R

ezultatele alegerilor primarilor satelor şi comunelor din raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti le vedeţi mai jos. Una din cele mai mari surprize ale acestui scrutin este că raionul, ca şi municipiul Orhei, considerate până nu demult „leagănul conştiinţei naţionale”, în următorii patru ani vor fi guvernate de Partidul Şor, care deţine majoritatea de mandate în Consiliul municipal, Consiliul raional şi 29 din cele 38 de primării.

D

upă alegeri, Pa-vel Filip, liderul PDM, declara în cadrul unei conferinţe de presă că formaţiunea sa este satisfăcută de rezultatele înregistrate – 262 de mandate de primar, remarcând că numărul acestora ar fi fost mai mare dacă actuala guvernare nu ar fi şantajat mulţi foşti primari să treacă la Blocul ACUM sau la PSRM. În raionul Rezina este bine cunoscut faptul că, mai ales în campania electorală din 2015 sau imediat după aceasta, mulţi primari au fost impuşi prin diferite metode să se lase de PLDM, Pl, pe listele cărora câştigaseră mandatele şi să treacă în tabăra PDM. CUVÂNTUL a scris şi despre esenţa şi motivele migraţiei masive a demnitarilor publici, consilierilor din raionul Teleneşti de la PLDM la PDM. Motivele şi urmările schimbărilor masive ale preferinţelor electoratului, dar şi colo-ratura politică a subiecţilor electorali încă urmează să fie analizate. La moment însă unii demnitari, solicitaţi de o sursă media, şi-au explicat astfel faptele:

Dumitru Marchitan, primarul comunei Pereni, r. Rezina (de la PDM a trecut la PSRM): „Încă am mintea mea și nu mă uit la nimeni. Fac ce vreau. Doamne ferește (n.r. – întrebat dacă au fost sau nu presiuni). Eu am trei mandate de primar așa că mai gândesc singur, nu trebuie să-mi spună cineva ce să fac. Nu mă interesează pe mine nicio declarație”.

Ion Petică, candidat la funcția de primar al satului Hirișeni, r. Telenești (de la PLDM în perioada ultimului mandat a trecut la PDM, iar la 3 noiembrie a fost reales din partea Blocului ACUM): „Eu nu am trecut la PD. A fuzionat Consiliul Raional, dar noi așa, fără cereri, fără nimic. Atunci s-au făcut presiuni. Ne-au presat atât de mult, încât nu am mai putut. De la PDM am avut presiuni, dar de la alții am fost rugat să candidez. Acum am fost rugat. De două ori au fost la mine și m-au rugat, că eu nu mai doream să candidez”.

Apropo, în turul doi Ion Petică a acumulat 354 de voturi, tot atâta cât şi contracandidata sa, Ludmila Harea (PSRM). Dar a fost declarat învingător pentru câ în primul tur dânsul a fost susţinut de mai mulţi alegători.

Ștefan Roșca, primar de Zgărdești, Telenești (de la PLDM în perioada mandatului a trecut la PDM, iar la alegerile recente a figurat pe lista Blocului ACUM): „Eram primar PLDM din 2008. Da, am fost oleacă la PD. Pe mine nimeni nu m-a impus, nici când am trecut la PDM, nici când am trecut la Blocul ACUM. Am vrut să fiu cu un partid ca să fac ceva pentru sat. Eu tare-tare n-am stimat PDM, niciodată n-am fost cu ei, dar trebuie undeva să fiu. Acum, singur, fără a fi impus, am ales Blocul ACUM”.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker