Social

Securitatea şi sănătatea în muncă revine

Sursa foto: site4all.ro.

Partenerii sociali şi reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova sunt îngrijoraţi de starea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă creată în urma implementării reformei controlului de stat din domeniul sus numit. Pentru a depăşi carenţele existente e necesar de a urgenta adoptarea unei legi pentru modificarea legislaţiei naţionale din domeniu şi eliminarea contradicţiilor dintre acestea şi normele internaţionale, revenirea la sistemul integrat de inspecţie a securităţii şi sănătăţii în muncă sub supravegherea şi controlul unei autorităţi centrale cum este Inspectoratul de Stat al Muncii, la practica controalelor inopinate a respectării drepturilor salariaţilor în ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă.

Despre necesitatea revenirii la sistemul integrat de inspecţie a securităţii şi sănătăţii în muncă sub egida unei autorităţi centrale s-a comunicat în cadrul unei dezbateri publice cu genericul Reforma controlului de stat privind securitatea şi sănătatea în muncă, desfăşurată recent. La această dezbatere au participat reprezentanţi ai Parlamentului, ministerelor de resort,  sindicatelor, patronatelor, mediului academic, experţi şi jurnalişti.

În cadrul dezbaterii au fost prezentate constatările unei analize a impactului reformei controlului de stat al securităţii şi sănătăţii în muncă realizată de către FES Moldova. Mulţi dintre participanţi la dezbaterea publică au menţionat influenţa negativă a legislaţiei existente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Potrivit datelor statistice actualizate, inclusiv de la Organizaţia Internaţională a Muncii, modificările operate în ultimii ani în legislaţia din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au generat o înrăutăţire în ceia ce priveşte prevenirea riscurilor de accidente  de muncă şi creşterea numărului de accidente de muncă, inclusiv a celor mortale.

Astfel pe parcursul acţiunii reformei menţionate, începând cu anul 2017 rata accidentelor de muncă la locul de muncă per 100 000 muncitori a crescut cu 2,1 unităţi procentuale.

Mihai Taşnic, inspector de muncă

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker