EvenimenteRezina

Parteneriate frumoase între şcolile de pe ambele maluri ale Prutului

Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare.

Parteneriatele de colaborare mereu sunt binevenite, acestea având scopuri mărețe. Sergiu Apostol, directorul Liceului Teoretic Ion Creangă din satul Cuizăuca, raionul Rezina a inițiat un frumos proiect de colaborare cu școala profesională Stolniceni-Prăjescu, Şcoala primară şi gimnaziul Brătiești din județul Iași, România. Acordul a fost semnat în iunie 2016, având ca scop schimbul de experiență și idei utile, promovarea valorilor naționale și împrietenirea elevilor şi profesorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

De la început, doar profesorii au realizat schimburi de experiență, mergând în vizite reciproce. Sosind la Cuizăuca în vizită, cadrele didactice din România au rămas plăcut surprinse de condițiile din liceul Ion Creangă, disciplina din școală și respectul elevilor față de profesori. La rândul lor, dascălii din liceul nostru au rămas plăcut surprinși de libertatea care domină pe holurile din instituțiile din România.

La moment, cu suportul comunităţii de ruși lipoveni din România, care au finanțat proiectul Peste Prut zâmbetele sunt la fel de minunate, a fost posibilă realizarea unui schimb de experiență și cu elevii. Aceștia au venit la noi în vizită, curioși să observe cum se studiază limba rusă în Republica Moldova. Astfel parteneriatul s-a extins și cu Gimnaziul Cinișeuți, raionul Rezina, unde sunt clase cu predare în limba rusă. Aici oaspeţii au asistat la doua ore cu public, în clasele a V-a și a IX-a. Iar la liceul Ion Creangă au asistat la sărbătoarea Ziua toamnei şi au participat activ la un târg de caritate, recunoscând că este o idee bună și merită să fie implementată și la ei în instituții. În sala de festivități i-au așteptat elevii cu poezii şi cântece în limba rusă în cadrul activității Могучий русский язык. Oaspeții din România ne-au încântat și ei cu frumoase cântece și dansuri tradiționale rusești.

Directorul liceului, Sergiu Apostol, a remarcat că proiectul este unul de durată și acesta este doar un început: „Consider că activitățile realizate au fost de bun augur și sperăm să facem o vizită reciprocă și cu elevi din liceul nostru.”

Sunt fericită că a fost posibilă realizarea acestui proiect de colaborare, care durează în timp, deoarece Prutul ne UNEȘTE, nu ne desparte.

Ana-Maria Odobescu, elevă în clasa a XII-a, traineră națională Y-PEER Moldova

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker