Alegeri Locale 2019Electorala 2019Șoldănești

Ion Cuculescu, candidatul PDM la Primăria Şoldăneşti

Profilul candidatului

 

Primarul orașului Șoldănești, Ion Cuculescu, luptă la 20 octombrie şi 3 noiembrie pentru un nou mandat de edil al localității, din partea Partidului Democrat. Cuculescu este cercetat penal într-un dosar deschis pentru abuz de putere, iar în prezent cauza se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

La alegerile generale locale din iunie 2015, Ion Cuculescu a câştigat mandatul de primar al oraşului Şoldăneşti într-o competiţie cu 10 contracandidaţi. Peste un an a fost reţinut pentru 72 de ore de ofiţerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI de comun cu procurorii Anticorupție, fiind învinuit că ar fi cauzat „daune în proporţii considerabile intereselor publice şi drepturilor ocrotite de lege”. Ion Cuculescu pleda nevinovat. Liderul PN din care făcea parte Cuculescu, Renato Usatâi, a declarat pentru presă despre reţinerea primarului de Șoldănești: „Dacă este vinovat, va răspunde”. La rândul său, în mai 2017, Ion Cuculescu se dezice de PN, declarându-se primar independent

 

De la comunişti, la Partidul Nostru, apoi pe banca acuzaţilor

Născut în 1972, la Teleneşti, după absolvirea Colegiului de mecanizare și electrificare a agriculturii din Soroca, Ion Cuculescu s-a angajat la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Șoldănești. Când fabrica s-a închis, un timp a fost șef-adjunct al unității de pompieri din Șoldănești. În anul 2000 pleacă la muncă peste hotare. Revenind în Șoldănești peste şapte ani, deschide o frizerie și, totodată, se implică în politică sub drapelul Partidului Comuniştilor (PCRM). La alegerile locale din iunie 2011 este ales consilier orășenesc și raional pe listele PCRM, manifestându-se drept un oponent al primarului de atunci, Alexandru Tinică. După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor, Ion Cuculescu a trecut la partidul lui Renato Usatâi şi, în scurt timp, devine liderul filialei Şoldăneşti a PN, cu susţinerea căruia ulterior a și câștigat mandatul de primar.

Însă, exact peste un an de la validarea mandatului, primarul de Şoldăneşti este reținut de către ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI de comun cu procurorii Anticorupție, fiind suspectat că ar fi sustras și vândut o parte din lotul de foi de ardezie oferit de autorități pentru sinistrații din oraș care au avut de suferit în urma unor calamități naturale. După 72 de ore, examinând demersul procurorilor privind arestarea acestuia pe un termen de 30 de zile, Judecătoria Buiucani a decis că Ion Cuculescu va fi cercetat în stare de libertate, sub control judiciar.

Cuculescu a pledat nevinovat, declarând că învinuirea ar fi inventată. Viceprimara Svetlana Zaiţev, alţi membri ai Comisiei locale Situaţii excepţionale au declarat atunci pentru săptămânalul CUVÂNTUL că nu cred în vinovăţia primarului. Ei au spus că procesul de repartizare a materialelor de construcţie a fost verificat şi de specialiştii Departamentului Situaţii Excepţionale din capitală, care n-au depistat nimic suspect.

 

În patru ani justiţia încă nu s-a clarificat

Dosarul intentat împotriva lui Ion Cuculescu totuşi a ajuns în judecată. Instanţa de fond – Judecătoria Orhei sediul Şoldăneşti, i-a aplicat o amendă  în mărime de 30.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani. Totodată, s-a dispus încasarea în beneficiul statului a cheltuielilor judiciare în mărime de 3.630 de lei. Primarul a atacat decizia judecăţii la Curtea de Apel Chişinău, care în noiembrie 2018 a dispus încetarea procesului penal pe numele lui Ion Cuculescu „din motiv că există circumstanțe care exclud tragerea la răspundere penală”.

Colegiul penal lărgit al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a casat decizia Curții de Apel Chișinău în privința lui Ion Cuculescu, dispunând rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, dar în alt complet de judecată. Dosarul rămâne pe rol şi Curtea de Apel încă urmează să se pronunţe.

 

La alegerile din 3 noiembrie concurează din partea PDM

La 11 mai 2017 Ion Cuculescu a declarat că părăseşte rândurile PN și rămâne primar independent. Dânsul şi-a motivat decizia prin faptul că Usatâi a uitat de problemele cetățenilor, iar singura comunicare pe care o are cu el sunt filmulețele postate pe rețelele de socializare.

Amintim că în noiembrie 2016, în preajma hramului or. Şoldăneşti, primăria oraşului, alături de alte autorităţi conduse de reprezentanţii PN, a primit de la formaţiunea lui Renato Usatâi  o donaţie de 150 mii de lei pentru soluționarea problemelor din localitate. „Noi suntem foarte recunoscători pentru ajutorul financiar. Din banii aceștia va fi procurat un tractor, de care orașul are nevoie”, a declarat atunci primarul orașului Șoldănești Ion Cuculescu.

La moment Ion Cuculescu pretinde la un nou mandat de primar de Şoldăneşti, deja din partea Partidului Democrat din Moldova. „PDM şi conducerea raionului m-au ajutat să realizez mai multe puncte din platforma mea electorală. Este vorba de iluminarea stradală, reparaţia drumurilor, a grădiniţei de copii ş.a. Şi acum nu ar fi corect să merg în alegeri cu altă formaţiune”, a spus I. Cuculescu.

 

Venituri şi interese modeste

În declaraţia de venituri depusă la CEC în primăvara lui 2015 Ion Cuculescu arăta că în ultimii doi ani a avut un venit de doar 4600 de lei şi nu deţine firme, bunuri sau terenuri. Atunci dânsul a declarat pentru portalul Moldova Curată că a avut un apartament, dar după ce a divorţat de soţia sa, l-a vândut şi a trecut să locuiască cu părinţii. Și frizeria este înregistrată pe numele tatălui său, iar acum se întreține pe sine și pe fiul său care este student, din banii câştigați în cei şapte ani de muncă peste hotare şi din cei obținuți din vânzarea apartamentului.

Deja fiind în funcția de primar, Ion Cuculescu declara în a. 2016 venituri de 83 909 lei din salariul de primar, 80 mii lei de la vânzarea unui automobil Dacia Logan, dar şi un credit bancar în sumă de 70 mii lei cu scadență până în 2021.

În declaraţia pe venituri şi interese pentru a. 2017 indică doar salariul de primar în mărime de peste 72 248 lei şi nici un fel de bunuri mobile sau imobile, active financiare, careva interese. În declaraţia depusă la ANI pentru a. 2018, în afară de salariul de 100 815 lei, mai apar 5000 de acţiuni cu valoarea de 7 lei/acţiunea pe care Ion Cuculescu le deţine în SA Baza de transport auto 29 din Şoldăneşti.

Tudor Iaşcenco

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare a alegerilor  locale generale din 20 octombrie implementat de CIJM şi API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker