Evenimente

“Nota de plată” a Guvernului pentru condamnările la CEDO în 20 de ani

Guvernul Republicii Moldova a achitat până acum peste 16 milioane de euro drept compensaţii persoanelor care s-au plâns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Datele sunt prezentate într-un film elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când țara noastră a aderat la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, recunoscând astfel jurisdicția Curții.

După cum relatează anticoruptie.md, conform datelor sursei citate, începând cu anul 1997 și până în prezent, Curtea a primit peste 12.500 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova și a pronunțat peste 350 de hotărâri în cauzele moldovenești. Reprezentanții CRJM concluzionează că, datorită CEDO, au fost înăsprite sancțiunile pentru tortură, iar numărul plângerilor depuse la Curte pentru cazuri de maltratare a scăzut semnificativ. Totodată, a apărut dreptul de a obține compensații pentru procese tergiversate sau executarea îndelungată a hotărârilor judecătorești. Printre alte rezultate se numără și faptul că Federația Rusă a fost recunoscută responsabilă pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Autorii notează că Moldova are și restanțe. Bunăoară multe dintre hotărâri nu sunt suficient de motivate, iar procesele judiciare sunt netransparente. De asemenea, în pofida a peste 20 de condamnări la CEDO, arestul este utilizat prea des și nejustificat, iar judecătorii nu beneficiază de independență absolută. Și condițiile de detenție în penitenciare rămân la fel de proaste.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker