Politic

Natalia Gavrilița: „Bugetul solidarității” prevede majorarea salariilor și indemnizațiilor

Ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, anunță că bugetul pentru anul 2020, pe care Guvernul l-a numit „bugetul solidarității”, prevede nu doar majorări de salarii, pensii și alocații, dar va oferi mai multe posibilități pentru autoritățile publice locale. Ministra a explicat, în cadrul emisiunii O nas de la postul de televiziune Jurnal TV, că primăriile locale vor beneficia de un procent mai mare din impozitul pe venit atât al persoanelor fizice din localitate, cât și al persoanelor juridice, transmite IPN.

Natalia Gavrilița anunță că vor fi majorate salariile, în special pentru majoritatea angajaților din sistemul bugetar. „Vom întreprinde anumiți pași pentru ca cetățenii cu venituri limitate să primească o susținere mai mare din partea statului. Este vorba despre majorarea sumei de bani pentru perioada rece a anului și ajutorul pentru pensionarii cu venituri mici pentru acoperirea cheltuielilor pentru electricitate”, a declarat ministra.

Potrivit ei, unele categorii de angajați, de exemplu, directorii și vicedirectorii de școli, vor beneficia de o majorare mai mare de 10% a salariului. În unele situații, creșterea va fi de la 1500 la 2000 de lei pe lună. „De asemenea, vom majora salariile primarilor pentru că la nivel local au existat cazuri când primarii primeau salarii mai mici decât directorii caselor de cultură. Noi vom corecta anumite salarii”, a declarat ministra.

Gavriliţa a menționat că „bugetul solidarității” oferă mai multe posibilități pentru autoritățile publice locale. Astfel, impozitul pe venit al persoanelor fizice va rămâne în proporție de 100% la autoritățile publice locale din regiunile rurale, iar în orașe, centre raionale și municipii această proporție va fi de 50%. Totodată, o parte din impozitul pe venit al persoanelor juridice va fi orientată într-un fond din interiorul administrației publice locale.

Expertul Viorel Gârbu afirmă că suma totală de care va beneficia autoritatea publică locală, în principiu, nu se va schimba, dar se va schimba calitatea distribuirii interne a impozitului. Potrivit lui, autoritățile publice locale demult așteaptă schimbarea calitativă a formării bugetului local. Totodată, expertul spune că Guvernul Sandu este primul care se gândește serios la problemele autorităților publice locale și a înțeles care sunt dificultățile cu care se confruntă acestea.

„Bugetul solidarității” prevede majorarea compensațiilor pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 de lei pentru 400 de mii de pensionari cu venituri mici. De asemenea, vor fi majorate compensațiile pentru veteranii conflictului de pe Nistru și veteranii războiului din Afganistan de la 100 de lei la 300 de lei pe lună. Salariile urmează să fie majorate de la 6% până la 10% pentru toți angajații în sistemul bugetar.

Până la intrarea în vigoare, Legea bugetului pentru anul 2020 urmează să fie aprobată de Guvern, iar ulterior, adoptată în Parlament.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker