Alegeri Locale 2019Electorala 2019Rezina

Iacob Frunză, candidatul PDM la Primăria Pripiceni-Răzeşi

Profilul candidatului

 

Integritatea în activitatea politică

Iacob Frunză, 57 de ani, candidatul PDM la funcţia de primar al com. Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina, a obţinut în primul tur al alegerilor generale locale organizate la 20 octombrie c. 44.49% din numărul total de voturi, aproape cu 50 % mai mult decât contracandidatul său din turul doi, reprezentantul PLDM, Vasile Guzun.

Iacob Frunză a absolvit colegiul de construcţii din Chişinău. Timp de 11 ani a fost maistru în domeniul construcţiei drumurilor în raionul Rezina. Din 1994 până în 2003 a activat în sovhozul Avangard din Pripiceni-Răzeşi. Apoi, timp de opt ani a muncit în Federaţia Rusă. Revenit acasă, în 2011, a candidat la funcţia de primar pe lista PDM şi a învins în turul II al alegerilor. La alegerile generale locale din 2015 a câştigat un nou mandat de primar din primul tur.

Iacob Frunză declară că nu a fost membru al altor partide. „Nu agreez traseismul. Dacă eşti insistent şi vrei să duci într-adevăr un proiect la bun sfârşit, obţii finanţare indiferent din ce partid faci parte”, afirmă Iacob Frunză.

În actuala campanie promite să îmbunătăţească drumurile, să finalizeze proiectul de apeduct şi canalizare şi, mai nou, să construiască o parcare la poarta cimitirului, ca să aibă unde staţiona cortegiile funerare şi cei care vizitează cimitirul la Paştele Blajinilor.

 

Integritatea în gestionarea averii şi intereselor personale

Conform informaţiilor din declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2018, Iacob Frunză a înregistrat venituri din salariul de primar în sumă de 78 669 lei, iar soţia, angajată a Centrului Medicilor de Familie – în sumă de 37 211 lei. Totodată candidatul declară veniturile din darea în arendă a două loturi de pământ în sumă de 2496 lei şi venitul din pensie – în sumă de 9996 lei.

Frunză mai indică două loturi agricole pe care familia le deţine din 1992 şi un lot de teren intravilan de 0,10 ha, procurat în 2016, estimat la 1000 de lei, o casă de locuit cu suprafaţa de 58,7 m.p, moştenită în 2007, valoarea cadastrală a căreia ar fi de 27 142 de lei.

Aceleaşi bunuri figurează şi în celelalte declaraţii ale candidatului

 

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Numele lui Iacob Frunză a figurat  într-o investigaţie realizată de portalul Moldova Curată, în care se arată că primarul a angajat-o în 2014 în funcţia de specialistă în problemele reglementării regimului funciar la primăria pe care o conducea pe cumnata sa, Galina Frunză, astfel încălcând prevederile art.2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese.

Comisia Naţională de Integritate a realizat atunci un control şi a constatat că Iacob Frunză nu a declarat şi nu a luat măsuri pentru a soluţiona conflictul de interese în termenele şi condiţiile prevăzute de lege. Actul de constatare a fost transmis CNA pentru aplicarea sancţiunilor prevăzute de art. 3132 al Codului Contravenţional. Dosarul însă până la urmă a fost clasat pentru că trecuse termenul de prescripţie de trei luni de la iniţierea controlului.

 

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Tudor Iaşcenco

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare a alegerilor  locale generale din 20 octombrie implementat de CIJM şi API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker