Evenimente

Conferința națională privind accesul la informație la cea de-a 16-a ediție

Experți și jurnaliști, profesori și studenți s-au întrunit luni, 28 octombrie, la Conferința națională Accesul la informație și transparența în procesul decizional: legislație, realitate, perspective, ediția a XVI-a, eveniment organizat de Centrul Acces-info și Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui Vasile Spinei, expert în domeniul accesului la informație și transparenței în procesul decizional, au fost puse în discuție un șir de aspecte stringente privind cunoașterea și promovarea liberului acces la informații, elucidarea unor probleme ce țin de aplicarea și implementarea legislației.

În cadrul evenimentului au fost prezentate propuneri și recomandări ce ar eficientiza activitatea guvernării în domeniul transparenței instituționale, dar și decizionale, prin implicarea mai activă a sectorului asociativ. Subiectele au fost selectate astfel încât să creeze un tablou amplu privind calitatea legislației, problemele cu care se confruntă solicitanții de informații, dar și funcționarii care sunt obligați să informeze obiectiv și operativ publicul despre activitatea instituțiilor statale, contribuind astfel la educația spiritului civic al oamenilor, a menționat Vasile Spinei.

În cadrul dezbaterilor s-au făcut mai multe referiri la desfășurarea alegerile locale din Republica Moldova, care au avut loc la 20 octombrie curent. Alte subiecte abordate au vizat manipularea și dezinformarea prin intermediul presei, procesele de judecată în domeniul accesului  la informație, rolul jurnaliștilor de investigație în promovarea unei justiții corecte, documentarea jurnalistului în procesul investigațiilor internaționale, colaborarea între serviciile de presă și mass-media, accesul la informația ecologică etc.

Concluziile, propunerile și recomandările experților țin de eficientizarea, aprofundarea și extinderea  liberului acces la informație în toate sferele.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker