EvenimenteRezina

Tradiţia va continua peste secole

Biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, satul Peciște.

În data de 31 octombrie, de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, în satul Peciște din raionul Rezina e sărbătorit Hramul. Bucatele alese, voia bună și tradiționala horă sunt de fiecare dată principalele puncte de atracție.

În anul curent, pentru sărbătoarea Hramului a fost rânduită şi sfințirea bisericii. După aceasta gospodarii şi, mai ales, gospodinele se grăbesc să pună masa pentru oaspeții sosiţi de prin toate colțurile lumii.

Hramul satului este ziua când în casa moldoveanului se adună prietenii, rudele şi toţi cei dragi pentru a se bucura împreună de roadele anului, spirituale şi materiale, de sănătate şi bunăstare. Avem un sat pitoresc, cu oameni frumoşi, harnici şi buni la suflet. Sper, ca satul nostru să cunoască o dezvoltare dinamică, direcționată spre atingerea unui nivel de trai cât mai prosper, făcându-ne mai buni în fața prezentului, dar și a viitorului anume prin păstrarea şi perpetuarea tradiţiilor, obiceiurilor.

Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470. Biserica Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost construită în anul 1828 de către boierul din localitate, Luca Duca- Antonie. Lăcașul are o arhitectură sub formă de corabie cu două turnuri și este amplasat pe un deal ridicat la o distanță de 150-200 metri de centrul satului.

Eliza Mihălache

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker