SocialTelenești

Sărbătoare la Gimnaziul Târșiței

Prin anii 1962-1964 în mai multe localităţi din Moldova, inclusiv la Ţârşiţei, raionul Teleneşti, au fost construite clădiri-tip pentru şcoli. Până atunci elevii făceau lecțiile în patru case ale unor săteni deportați. După 55 de ani, la gimnaziu s-au adunat foști elevi din diferite generații, profesori, mai mulţi oaspeţi din raion și republică, la o festivitate de suflet.

Anatol Carnavschi, de profesie șofer, aflat la pensie, este printre puținii participanţi la construcția acestei şcoli:

”Mi-au dat o mașină GAZ-51 și prima sarcină  a fost să aduc piatră-bloc de la Jeloboc, raionul Orhei, acolo unde era și cel mai dur coteleț din Moldova. Iar podul școlii l-am pus noi, tineretul din sat, la clăcile tradiționale. Am lucrat cu un entuziasm deosebit. Pe parcursul anilor elevii şcolii noastre au avut parte de niște lecții importante, care i-au ajutat să se orienteze în viaţă”, ne-a spus dl Carnavschi.

În  cei 55 de ani de activitate, școala din Târșiței a avut cinci directori,  dintre care doi – Vladimir Stan și Mihai Smolevschi – au fost prezenți la festivitate. Dl Smolevschi a activat în calitate de conducător al instituției mai bine de 20 de ani. Poate de atâta la ceremonia de vineri domnia sa și-a permis cea mai lungă, dar și cea mai emoțională luare de cuvânt:

”Am avut cea mai dotată școală pentru acele timpuri – cabinete lingofonice pentru limbile rusă și franceză, laboratoare de fizică și chimie dotate cu tot utilajul necesar. Am muncit aici mult timp, am crescut tineri pedagogi, care au pășit mai departe în implementarea noilor practici pedagogice. Nu este mai mare bucurie pentru un dascăl decât atunci când își vede învățăceii și colegii tineri care pășesc mai departe în domeniul științei și cunoașterii”, a menționat dl Smolevschi.

Vladimir Stan a activat aici 48 de ani, din care ca simplu profesor a lucrat doar aproape doi ani:

”Restul stagiului meu pedagogic s-a scurs sub povara obligațiunilor de șef de studii, organizator al activităților extrașcolare și chiar ma-nager al instituției. Am lăsat aici o experiență colosală, care sper că este de mare ajutor colec-tivului didactic. Așa a fost destinul nostru – ne trimitea statul pentru trei ani într-o localitate, dar de cele mai multe ori rămâneam în colectivul, satul respectiv pentru toată viața”, ne-a relatat dl Stan.

Natalia Ialovițchi, actuala directoare a gimnaziului, acum câțiva ani a obținut titlul Tânăra anului în nominaţia Educație, iată de ce avansarea ei în carieră nu a fost surpinzătoare:

”Scopul sărbătorii a fost să avem o întâlnire de suflet cu cei care au pus bazele acestei instituții. Este un gimnaziu modern, cu un colectiv didactic extraordinar, cu elevi buni, iar împreună facem parte dintr-o comunitate unde în toate timpurile a existat un cult aparte pentru carte. Iată de ce sărbătoarea, cu mulți invitați, după emotivitate, a întrecut până și imaginația noastră, a organizatorilor”, a remarcat dna Ialovițchi.

Şi-au expus emoţiile şi Adela Răileanu, parlamentară, originară din localitate, Alina Pascaru, șefa Direcţiei Generale Educaţie Telenești, Vasile Sârbu, primarul reales de Căzănești, Ion Tulbure, primarul în exerciţiu de Târșiței şi alţii.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker