Social

Cum Moldova atrage turiştii cu vin şi natură

Crama de la Mirceşti a fost deschisă în vechiul conac boieresc. Foto: Lucia Tăut

 

Ei sunt mesageri ai unei vechi tradiţii. Ştiu ce înseamnă arome, culori, gusturi, dar şi eleganţă, rafinament. Orice vorbă a lor – a vinificatorilor – începe cu un pahar cu vin, pe care-l toarnă cu mare grijă, apoi savurează mirosul şi-l privesc la lumină. Pentru fiecare creator de licoare vinul are o poveste, iar atunci când e sorbit, dincolo de note şi arome, e sesizată şi personalitatea omului care l-a făcut.

 

Vinărie în conacul boieresc de la Mirceşti

Cuvintele rostite de vinificatorul Arcadie Foşnea de la Mirceşti, Ungheni, prind culoare şi tărie precum vinul. A făcut şcoală vinicolă germană. Din dragoste faţă de pământul natal, s-a gândit să facă din Mirceşti, baştina sa, o destinaţie de poveste.

Crama lui Arcadie Foşnea se află în regiunea viti-vinicolă Codru. Aceasta este numită şi Toscana Moldovei, or podgoriile de pe cele circa nouă hectare se află la o mare altitudine – 292 de metri. Oenologul are viţă de vie de soiuri Fetească Regală, Sauvignon, Saperavi, Rară Neagră şi Fetească Neagră.

Arcadie Foşnea spune că a călătorit mult prin lume şi a acumulat experienţă, însă pasiunea pentru natură şi vin l-au motivat să revină acasă, să lanseze un proiect şi să contribuie la crearea unei istorii frumoase.

„Aici, la Mirceşti, era un conac boieresc. Terenul are un potenţial excepţional pentru a crea vinuri cu un caracter puternic. De aceea, am plantat vie, am început construcţia unei vinării şi am renovat conacul, păstrând stilul arhitectural şi simbolurile specifice. Acum, conceptualizăm noi proiecte, iar cel mai probabil în primăvara anului viitor vom lansa şi un eveniment sportiv cu un potenţial de atragere a turiştilor”, susţine oenologul Arcadie Foşnea.

 

Familia Gogu şi povestea celor 100 de sticle de vin

Vinul are tradiţie şi poveste şi-n familia Gogu de prin părţile Căuşenilor. Patru generaţii au pus la loc de cinste licoarea lui Bachus, iar producerea ei a fost transformată într-o adevărată artă. Gheorghe Gogu şi-a dorit ca feciorul său, Ilie, să devină vinificator. La naşterea fiului, tatăl a îmbuteliat 100 de sticle de vin, din care mai are şi astăzi. Şi Ilie nu i-a zădărnicit aşteptările, mai ales că bunicul său a fost un vinificator local renumit. A făcut studii de specialitate în tehnologia vinului. După un deceniu de muncă la o renumită vinărie din Moldova, Ilie hotărăşte să pună pe roate o afacere proprie. În 2011 începe valorificarea podgoriei părinţilor, iar în 2014 deschide Gogu Winery. Devenind membru al Asociaţiei Micilor Producători de Vin, Ilie a beneficiat de formări în viticultură şi a avut posibilitatea de a-şi prezenta vinurile la târguri naţionale şi internaţionale. De cinci ani, produce vin din soiurile Merlot, Riesling, Sauvignon, Fetească Albă.

Potrivit invino.md, particularitatea întreprinderii Gogu Winery şi a altor producători de vinuri constă în producerea vinului de înaltă calitate în cantităţi mici, cu anumită indicaţie geografică.

 

Micile vinării, o nouă şansă de dezvoltare rurală

Cramele şi podgoriile lui Arcadie Foşnea şi ale familiei Gogu pot atrage turiştii pentru că sunt aproape de natură şi departe de larma şoselelor şi gălăgia oraşelor. Oenologii îşi doresc să fie vizitaţi de tot mai mulţi oameni dornici de a savura gustul licorilor autentice şi a se contopi cu natura.

De altfel, micii vinificatori sunt tot mai vizitaţi de turişti, afirmă directoarea executivă a Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor din Moldova, Natalia Ţurcanu. Astfel, ei devin mai cunoscuţi, pot să-şi vândă vinul la uşa beciului, contribuie şi la educarea consumatorului de vin local şi încurajează întrebuinţarea produselor autohtone.

„Tot mai multe vinării mici şi mijlocii încearcă să diversifice serviciile prestate, creând săli de degustare, valorificând istoria vinăriei, contribuind la dezvoltarea ofertei turistice a Republicii Moldova”, remarcă Natalia Ţurcanu.

Unele vinării şi-au extins oferta: au locuri de cazare, deschid trasee turistice prin regiune. Este încurajată, astfel, şi dezvoltarea comunităţii.

Pe parcursul ultimilor 5 ani, 30 de crame mici, membre ale Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri din Moldova, au lansat pe piaţă vinuri îmbuteliate, beneficiind de suport în creşterea calităţii vinului, crearea identităţii de brand, dar şi pentru promovarea produselor. Vinul Moldovei a câştigat medalii la cele mai prestigioase concursuri de profil şi a devenit ambasadorul ţării noastre peste hotare.

Datorită programelor desfăşurate de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei, sectorul turismului şi cel vitivinicol au înregistrat progrese semnificative, cu impact pozitiv asupra dezvoltării comunităţilor rurale, contribuind la reducerea sărăciei şi a migraţiei.

De asemenea, prin programele de asistenţă tehnică şi financiară pentru pensiunile rurale, 27 de pensiuni rurale au fost sprijinite pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare şi diversificarea serviciilor turistice oferite. Drept rezultat, s-a dublat numărul de vizitatori la aceste pensiuni, marcând în anul 2018 o creştere până la 160.000 de turişti.

Dinu RUSU

 

Acest material este realizat de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic  din R. Moldova (AJMTEM), în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și UK Aid și implementat de Internews în Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker