Social

S-a născut în pădure. Şi nu şi-a mai dorit o altă soartă

M-am născut în pădure. Şi nu regret! Este afirmația lui Mihai Codrean. Din 1983, dânsul este pădurar la cantonul din preajma satului Minceni, raionul Rezina și are în gestiune 307 hectare de pădure.

Anul curent este unul deosebit pentru Mihai Codrean – a rotungit șase decenii de la naștere. Dar spune că pădurea-i dă putere şi vigoare.

 

 

Anume de aici, de la cantonul dat, dânsul și-a luat zborul în viață. Atunci, gospodar la sectorul dat era tatăl lui. Mihai recunoaște că de copil nu-și dorea altă ocupație decât grija de pădure. Din această cauză a și ales să meargă la colegiu să studieze mai aprofundat silvicultura. Sunt deja o dinastie: un frate de al său la fel a fost mai bine de treizeci de ani pădurar în raionul Orhei.

Pe parcursul anilor, Mihai Codrean în repetate rânduri s-a învrednicit de diplome și certificate de învingător în competiții profesionale nu doar în cadrul gospodăriei silvice, ci și la nivel național. Pe bună dreptate, dânsul era lider la toate compartimentele.

Dar la vârsta la care a ajuns Mihai se bucură că are continuator. Nepoata Mihaela a mers pe urmele dumisale, acum făcându-și studiile la colegiul ecologic. Pe parcursul săptămânii fata se află la Chișinău, dar în zilele de odihnă se grăbește să vină la bunelu, la pădure, ajutându-l cu ce poate.

La canton, când dl Mihai a preluat ștafeta de la taică-său, nici energe electrică nu era. Apa o aduceau de la sute de metri. Acum, au electricitate, a găsit posibilitatea de a aduce apa mai aproape. ”Da, nu am condiții comunale, precum cele de la oraș, dar nu schimb pădurea. Îmi place să merg printre copaci și, rupt de civilizație, să admir natura!” ne-a spus Mihai Codrean, când l-am întrebat dacă măcar după pensionare se va transfera cu traiul la oraș. 

Text și imagine: Victor Sofroni

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker