Economie

Subvenţii de 135 milioane de lei pentru dezvoltarea rurală

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, scrie mold-street.com.

Documentul are drept scop susținerea celor implicați în realizarea proiectelor investiționale pentru dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii sociale în localitățile rurale, creșterea atractivității acestora, precum și crearea a noi locuri de muncă.

Potențiali beneficiari ai subvențiilor în avans vor fi persoanele fizice cât şi juridice sau unitatea administrativ-teritorială de nivelul întâi (sate și comune, inclusiv orașe cu o populație de până la 10.000 de locuitori).

Autorii susţin că aprobarea Regulamentului va facilita implementarea a cel puțin 50 de proiecte anual de îmbunătățire și dezvoltare a infrastructurii publice și a serviciilor furnizate populației rurale; asigurarea accesului la infrastructură dezvoltată și servicii îmbunătățite pentru circa 250.000 de beneficiari anual, precum și crearea a cel puțin 30 de afaceri noi anual, care vor genera peste 130 locuri de muncă, dintre care 30% destinate pentru femei.

Foto simbol din arhiva mold-street. com.

Proiectul prevede subvenționarea anuală a trei măsuri noi pe segmentul dezvoltării rurale din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Pentru fiecare dintre măsurile menționate, alocația financiară anuală va constitui un cuantum de până la 5%, ce reprezintă circa 45 milioane de lei.

Măsură 1. Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale, prevede subvenționarea proiectelor investiționale orientate spre:

 • construcția, reconstrucția și reabilitarea drumurilor și podurilor publice locale;
 • reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă, construcția și reabilitarea rețelelor de canalizare, a infrastructurii aferente, stațiilor de pompare.

Pentru această măsură, valoarea subvenției acordate va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar care nu va depăși suma de trei milioane de lei.

Măsura 2. Renovarea și dezvoltarea localității rurale, prevede subvenționarea proiectelor investiționale pentru:

 • reabilitarea străzilor pietonale locale, instalarea iluminatului public;
 • renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, a zonelor pentru organizarea piețelor, târgurilor;
 • crearea și dotarea centrelor de îngrijire pentru copii, bătrâni și persoane cu nevoi speciale;
 • crearea traseelor turistice, conservarea și restaurarea patrimoniului imobil istoric-cultural și de peisaj natural rural.

Pentru măsura 2, valoarea subvenției acordate la fel va constitui 80% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de trei milioane lei.

Măsura 3. Diversificarea economiei rurale prin activităţi non-agricole cuprinde următoarele tipuri de investiţii:

 • proiecte privind diversificarea economiei rurale prin înfiinţarea şi renovarea atelierelor de întreţinere a tehnicii şi echipamentelor, atelierelor de cizmărie;
 • proiecte privind înfiinţarea centrelor de instruire şi formare pentru însuşirea profesiilor;
 • proiecte privind înfiinţarea taberelor de odihnă pentru copii;
 • proiecte privind construcţia / moder-nizarea / dotarea sălilor de cinema, posturilor locale de televiziune şi radio;
 • proiecte privind construcţia / reconstrucţia şi dotarea punctelor de comercializare directă doar a produselor alimentare şi nealimentare de fabricare proprie / locală;
 • proiecte privind păstrarea, dezvoltarea şi diversificarea activităţilor de artizanat şi meşteşuguri tradiţionale;
 • proiecte privind dezvoltarea şi promovarea serviciilor şi activităţilor de turism rural.

Pentru măsura 2, valoarea subvenției acordate va constitui 50% din valoarea investiției eligibile, dar nu va depăși suma de un milion de lei.

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close