InvestigațiiRezina

Justiţie „rezonabilă” în cazul unei răfuieli la comandă

Alexandru Răileanu

La 16 august 2017, Alexandru Răileanu, re-gistrator în cadrul Biroului teritorial cadastral Rezina, a fost reţinut pentru 72 de ore, iar apoi închis pe două săptămâni înPenitenciarul nr.17. În continuare alte 40 de zile s-a aflat în arest la domiciliu. Motivul invocat de Poliţia şi Procuratura din Rezina – un presupus fals în acte publice. Funcţionarul pleda nevinovat, susţinând că nu a comis nicio abatere de la lege și că a fost întemnițat pe nedrept la comanda unor persoane din conducerea raionului Rezina. De atunci Alexandru Răileanu tot încearcă să-și reabiliteze numele, cerând ca dosarul său să ajungă în judecată cu speranţa ca mai apoi să-i tragă la răspundere pe cei care se fac vinovați de suferințele la care a fost supus el, dar și familia sa.

Motiv pentru întemniţare:

”este tânăr și starea sănătății îi permite să se afle în stare de arest”

CUVÂNTUL a dezvăluit istoria lui Ale-xandru Răileanu în articolul Răfuială la comandă  sau cine răspunde pentru arestările neîntemeiate, publicat în numărul din 24 noiembrie 2018.

„În ziua aceea, fiind invitat, am mers la poliție, unde imediat am fost ares-tat, povestea Alexandru Răileanu. A fost pornit dosar penal. Trei zile am fost reținut, apoi am fost dus la Orhei, la judecată, unde a fost înaintată învinuirea, după care, împreună cu alte persoane reținute (Serghei Bagrin, om de afaceri, consilier orășenesc şi Mihail Cuţ, ex-primar de Rezina), am fost plasat în Penitenciarul nr. 17 din Rezina”.

Potrivit Poliţiei şi Procuraturii Rezina, Alexandru Răileanu, fiind registrator la Oficiul cadastral Rezina, în interes personal și al altor trei persoane, ar fi înregistrat un bun imobil pe un teren arendat de la Primăria Rezina și procesul final de recepție al acestuia cu date false, atribuindu-i număr cadastral în lipsa unei decizii a Consiliului orășenesc.

Alexandru Răileanu susţine că de fapt i s-au incriminat actiuni ilegale în urma cărora a fost înstrăinat terenul de sub construcţie, drepturile de proprietate asupra căruia în realitate nici nu au fost înregistrate. Pe acel teren, mai târziu, omul de afaceri Serghei Bagrin a construit un butic comercial. Faptele incriminate registratorului cadastral au fost calificate drept grave. Organele de drept au considerat că funcționarul ”ar putea să împiedice stabilirea adevărului sau să săvârșească acțiuni criminale asupra eventualilor martori”, dar și că ”este tânăr și starea sănătății îi permite să se afle în stare de arest”.

Alexandru Răileanu însă afirmă că dânsul, ca registrator, nici nu a avut treabă cu acel contract. Actele de care se legaseră polițiștii fuseseră semnate de o colegă, tot registratoare, cu numele Răilean, care a înregistrat dreptul de proprietate asupra construcției.

Jurist de profesie, Alexandru Răileanu a lucrat în poliție. De mai mulți ani este registrator la Oficiul cadastral Rezina. Este căsătorit și are doi copii. Soția, juristă și ea, este secretara Consiliului orășenesc Rezina. Acuzațiile au fost înaintate de șeful adjunct al Secției Urmărire Penală a IP Rezina Dumitru Cobâlcean, fiind susținute de procurorul Ghenadie Zgardan.

După 2 săptămâni de puşcărie, grație intervenției avocatului și examinării cazului de alt judecător, Alexandru Răileanu a fost eliberat din închisoare și plasat pentru 40 de zile în arest la domiciliu, iar la scurt timp a fost absolvit de pedeapsă.

După arest, Alexandru Răileanu a revenit la locul de muncă. A depus mai multe plângeri la procuratură și la judecătorie, cerând tragerea la răspundere a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor care au sancționat arestul, privându-l neîntemeiat de libertate.

„La toate plânge-rile mele primesc de la autorităţi doar răspunsuri formale.

Iniţial Procuratura m-a informat că a recalificat infracțiunea din una care prevede arest în alta mai blândă, care nu prevede arest. Atunci cum rămâne cu arestul, cu ținerea în penitenciar, încălcarea drepturilor mele?”, întreabă funcționarul, întrebare la care timp de doi ani organele de drept aşa şi nu pot da un răspuns concret.

 

„Cer trimiterea dosarului în judecată”.

„Cererea este neîntemeiată”

În această perioadă, Alexandru Răileanu a depus mai multe plângeri la Procuratura Generală, la Guvern, cerând accelerarea urmăririi penale şi trimiterea dosarului în judecată. Răspunsurile puţin se deosebesc unul de altul.

De exemplu, printr-o încheiere după exami-narea cererii lui Alexandru Răileanu din 25 iulie 2018, judecătorul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani notează: „Prin ordonanţa procurorului general Eduard Harunjen din 07 august 2017, s-a dispus efectuarea urmăririi penale pe cauza penală nr. 20172802267 de către organul de urmărire penală a Inspectoratului de Poliţie Rezina, iar conducerea urmăririi penale – de către Procuratura raionului Rezina. La data de 16 august 2017, Răileanu Alexandru a fost reţinut în cauza penală enunţată, iar la 18 august 2017 pus sub învinuire şi aplicată în privinţa sa arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în baza încheierii Judecătoriei Orhei, sediul Rezina din 18 august 2017…

La 07 noiembrie Alexandru Răileanu a fost pus sub învinuire, incriminându-i-se comiterea infracţiunilor prevăzute de către art. 327 alin. (2) lit. b1) şi art. 332 alin. (1) din Codul penal…

Din temeiurile enunţate de petiţionar nu s-a stabilit că, de către procuror se încalcă termenul rezonabil de desfăşurare a urmăririi penale, în legătură cu ce cererea privind accele-rarea urmăririi penale urmează a fi respinsă, ca neîntemeiată”, a conchis judecătorul Andrei Niculcea.

 

„Acţiunile penale incriminate n-au avut loc. Nu mi s-au cerut explicaţii”

La 06 decembrie 2018 Alexandru Răileanu iarăşi depune o cerere la Procuratura Generală, în care cerea: „În gestiunea Procuraturii Anticorupţie se află procedura de urmărire penală nr. 2017280267 în cadrul căreia am calitatea de învinuit. Urmărirea penală pe cazul dat a fost pornită neîntemeiat, abuziv şi ilegal, acţiunile penale incriminate n-au avut loc în realitate, cu denaturarea faptelor, din incompetenţă totală şi interes personal al celor care au pornit urmărirea penală. Din momentul înaintării învinuirii până în prezent nu mi s-au cerut explicaţii pe cazul dat, nu mi s-a oferit posibilitatea să iau cunoştinţă cu materialele dosarului, nu s-au acumulat probe pentru a se demonstra cele incriminate, care de fapt nu există. Din luna februarie 2018, după ce materialele au fost transmise de la Procuratura Rezina către Centrul Naţional Anticorupţie, iar ulterior Procuraturii Anticorupţie, nu cunosc care este soarta dosarului nici la cine este în gestiune… Urmărirea penală este tergiversată intenţionat…”, menţiona petiţionarul.

 

Procuratura şi judecătoarele o ţin una: „Temei de accelerare a urmăririi penale nu există”

Cristina Gladcov, procuroră la Procuratura Anticorupţie, la fel a considerat plângerea lui A. Răileanu neîntemeiată şi a respins-o pe motiv că la cauza penală iniţială au fost conexate alte două cauze, „fapt ce denotă necesitatea unui termen rezonabil de efectuare a urmăririi penale”.

În martie 2019 Alexandru Răileanu contestă ordonanţa Cristinei Gladcov cu o cerere pe numele lui Viorel Morari, procuror-şef al Procuraturii Anticorupţie. Acelaşi răspuns: cererea este neîntemeiată.

Şi judecătoarea Ludmila Barbos de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, menţionând că „statul are obligaţia de a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă a circumstanţelor cauzei…” consideră „că temei de accelerare a urmăririi penale judecata nu a sesizat”, şi respinge la 26 aprilie 2019 următoarea cerere înaintată de A.Răileanu.

  1. Răileanu însă nu se ogoieşte, depune o nouă cerere în adresa Procuraturii Anticorupţie. Plângerea este examinată de aceeaşi Cristina Gladcov, care la 27 mai 2019 emite o ordonanţă ce practic nu diferă de cea anterioară.

În august 2019 Alexandru Răileanu se adresează cu o plângere pe acţiunile instanţelor judiciare Ministerului Justiţiei. Secretarul de Stat Nicolae Eşanu îl informează pe petiţionar că „Ministerul Justiţiei…nu dispune de dreptul de a interveni sau a influenţa înfăptuirea actului de justiţie, de a se pronunţa asupra legalităţii sau temeiniciei actelor judecătoreşti”.

 

După doi ani de „investigaţii” la Chişinău, dosarul a fost întors la Procuratura Rezina

„În septembrie 2019 am aflat că dosarul meu este în gestiunea ofiţerului de urmărire penală de la Centrul Naţional Anticorupţie Sergiu Socevoi. Solicitat să-mi spună care este soar-ta dosarului, dumnealui mi-a răspuns că acesta a fost remis Procuraturii Rezina pentru continuarea urmăririi penale”, ne-a spus Alexandru Răileanu.

Din toată această epo-pee rezultă mai multe întrebări, principala dintre care, în opinia lui Alexandru Răileanu, ar fi: „Oare plimbarea acestui dosar timp de peste doi ani prin atâtea instituţii de drept nu confirmă că Poliţia şi Procuratura au comis o fărădelege vizavi de mine şi timp de doi ani nu pot găsi o soluţie cum să-şi explice acţiunile?”

Interesant, ce va spune în această ordine de idei Procuratura Rezina…


Cornelia Cozonac, Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker