Evenimente

Maia Sandu propune majorări de salarii și indemnizații în bugetul pentru 2020

Foto: curentul.md

Bugetul de stat pentru anul 2020 se va numi „bugetul solidarității”. Și asta pentru că, spune prim-ministra Maia Sandu, Guvernul va propune majorarea de salarii și plăți sociale, în special pentru păturile social vulnerabile. Potrivit șefei Executivului, citate de agora.md, ținta bugetului pentru anul viitor vor fi cetățenii cu venituri mici. Totodată, administrația publică locală va beneficia de venituri mai mari, iar învățătorii și educatorii vor avea salarii majorate.

Potrivit șefei Cabinetului de miniștri, Guvernul vrea să se solidarizeze cu oamenii care au venituri mici.

„În contexul programului de ajutor pentru perioada rece a anului, propunem în bugetul pentru 2020 creșterea indemnizației de la 350 la 500 lei pe lună. Propunem să majorăm numărul beneficiarilor acestei indemnizații.

Venim cu un program nou pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 1500 de lei pe lună. Propunem o alocație pentru energia electrică, care să acopere parțial cheltuielile pentru consumul de energie electrică. Ne propunem să acoperim un număr de 400 de mii de pensionari. Din păcate, atât de mulți oameni au pensia mai mică de pragul de 1.500 de lei.

Propunem să majorăm puțin indemnizația pentru veteranii războiului de pe Nistru, de la 100 la 300 lei pe lună.

„Din impozitele de pe venitul persoanelor fizice, să rămână 100% pentru dezvoltarea localităților rurale, și 50% la localitățile urbane, ca să păstrăm independența lor. Pe alocuri vom compensa, în cazul unor localități”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

Potrivit Maiei Sandu, anumite categorii de bugetari vor beneficia, în 2020, de creșteri salariale de la 6 la 10%.

„Venim cu anumite măsuri care să corecteze legea salarizării, pentru că ea a defavorizat anumite categorii de oameni. De exemplu, creștem clasa de salarizare pentru învățători și educatori. Îi aducem la nivelul clasei de salarizare pentru profesori. Mai sunt câteva categorii de bugetari care lucrează în penitenciare, angajați ai Ministerului de Interne, angajați ai Ministerului Apărării care au fost defavorizați când s-au făcut schimbări în legea salarizării”, a declarat șefa Guvernului.

Întrebată de unde vin resursele financiare pentru majorările enumerate, Maia Sandu a făcut referire la economii și optimizări din cadrul unor instituții de stat.

„Facem economii unde se poate. Luăm de la tot felul de instituții publice care și-au făcut planuri să cumpere una-alta. Le spunem să mai aștepte cu lucruri care nu-s atât de necesare. Instituțiilor li s-a cerut să revadă bugetul și să economisească acolo unde nu e absolut necesar”, a explicat co-președinta Blocului Politic ACUM, potrivit agora.md.

 

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close