Politic

Protestatarii au cerut anularea mixtului şi interdicţii pentru Plahotniuc şi Dodon

La acţiunile de protest din 17 septembrie împotriva corupţiei şi a intenţiei guvernării de a întroduce sistemul electoral mixt , organizată de Consiliul Marii Adunări Naţionale, au participat câteva mii de oameni, inclusiv locuitori din regiunea Orhei. Reporterul nostru s-a aflat alături de protestatari, pentru a oferi cititorilor o informaţie veridică, obiectivă despre motivele din care opoziţia a scos lumea în stradă, doleanţele protestatarilor faţă de autorităţi.

Pentru că Piaţa Marii Adunări Naţionale în acea zi a fost pusă la dispoziţia bodyguarzilor, o profesie devenită sub actuala guvernare una foarte importantă, manifestanții s-au adunat în fața Parlamentului, scandând lozinci împotriva guvernării: „Să vă fie frică, țara se ridică!”, „Noi nu cedăm!”, „Vrem țara înapoi!”, „Mixtul la gunoi, miliardul înapoi!” ş.a.

Deşi, către ora 12.00, teritoriul din faţa Parlamentului, inclusiv carosabilul, trotuarele erau pline cu lume, moderatoarea Angela Aramă a anunţat că manifestarea va începe cu jumătate de oră mai târziu, deoarece mai mulţi doritori din raioane de a participa la protest se află încă în drum.

 

În coloanele din regiunea Orhei am văzut puţini activişti şi lideri de opinie. Alături de câţiva protestatari din Teleneşti erau Boris Burcă, ex-preşedintele raionului Teleneşti, împreună cu fami-lia, omul de afaceri Gheorghe Ilescu, ex-şef al Inspecţiei Ecologice din raion, Gheorghe Burlea, în trecut medic-veterinar, care ne-a spus că a venit special din străinătate pentru a participa la proteste.

Dintre orheieni ne-am salutat cu Igor Ivanov, doctoran-dul de la Mălăieşti, care conduce cu organizaţia raională  a PAS. Igor ne-a spus că a venit cu câţiva săteni. 

Reprezentanţii PPPDA din raionul Orhei erau adunaţi sub un transparant cu inscripţia „Orhei”, care se vedea hăt de departe. Printre ei erau veterani ai războiului de la Nistru, în uniforme cam uzate, fără epoleţi, dar cu decoraţii pe piept, ceea ce m-a convins că nu-s dintre cei care au marcat Ziua Independenței în uniforme noi dăruite de Ilan Șor, edilul de Orhei.

Protestele din faţa Parlamentului au trecut fără excese. Câţiva oameni ai legii îmbrăcaţi în cuirase de plastic (între ei şi câteva fete), se aflau aliniaţi în locul unde cândva erau statuile lui Marx şi Enghels, iar comandantul lor discuta paşnic cu Chiril Moţpan, unul din liderii PPPDA. Singurul exces care putea să aibă loc era dorinţa unui protestatar de a sfărâma cu un ciocan enorm de lemn un televizor adus pe cărucior (simbolul televiziunilor afiliate guvernării, care, în opinia protestatarului, emit doar falsuri). Dar, rugat de mulţime, a renunţat la idee.

Vasile Mârzenco, pre-ședintele executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova a atenționat că guvernarea pregătește surprize pentru fermieri: „Noi de nenumărate ori am venit la Chişinău pentru a protesta împotriva acţiunilor dubioase ale actualei guvernări. Una din acestea este şi iniţiativa recentă a preşedintelui Dodon de a reveni la taxa pe valoare adăugată de 20% pe producţia agricolă în locul celei de 9 % care este în vigoare în prezent.

Preşedintele Partidului DA, Andrei Năstase, a îndemnat protestatarii să-şi unească eforturile pentru a face ca adevărul să ajungă la cetățeanul de rând manipulat de mediile oligarhice:

„Trăim într-un mediu nociv, în care domneşte minciuna. Moldova a fost transformată într-o enclavă a sărăciei, a corupţiei, o zonă gri în care ei huzuresc. Vă îndemn să ne strângem rândurile şi să mergem să distribuim adevărul. Vom adopta o rezoluţie care neapărat va ajunge la partenerii externi, prin care să le spunem că aici este o populaţie care suferă. Nu putem permite ca un regim separatist să fie întreţinut din banii noştri prin facturile la energia electrică. Armata noastră este umilită de un proxenet şi un dodon, care au făcut corp comun. Noi, cetăţenii cu demnitate, trebuie să facem front comun împotriva lor”, a declarat Andrei Năstase.

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate a punctat ce se întâmplă în politica moldovenească din ultimul timp: ”PD, un partid numai cu 13 voturi în Parlament, a uzurpat puterea în Republica Moldova şi a împărţit-o cu Dodon, dar planurile lor nu se sfârşesc aici.  Ei au decis cum să împartă puterea la următoarele alegeri parlamentare, fără să ţină cont de votul nostru. Guvernarea lor pentru noi înseamnă sărăcie, migraţie, deznădejde. Partidul care îşi zice „democrat” ucide democraţia în fiecare zi. A subordonat toate instituţiile de stat. Toate deciziile se iau la GBC (sediul lui V. Plahotniuc”, n.r.). Această guvernare încearcă să ne sperie, să ne facă să renunţăm la luptă, dar noi nu vom ceda”, a declarat Maia Sandu.

Președinta PAS a îndemnat protestatarii să meargă pe jos până la televiziunea publică M1: “Mergem la televiziunea naţională ca să-i amintim că e publică. Cauza noastră este una dreaptă, de aceea suntem puternici. Suntem sprijiniţi de partenerii de dezvoltare şi de diasporă”, a mai spus președinta PAS.

Lidia Bârcă, cea care a reprezentat la miting diaspora, a ținut să remarce că oligarhii de aici nu știu ce înseamnă democraţia: ”Acum câțiva ani, într-un orășel din Irlanda au ieșit la protest doar două persoane cu un transparant, pe care scria: ”Nu putem să ne permitem să achităm taxa pentru apă!” Erau numai doi, care nu au strigat tare. Dar puterea a cedat. Uitați-vă ce se întâmplă la noi: au furat un miliard, lumea protestează, dar ei se fac că plouă. Iată de ce trebuie să fim uniți și să nu cedăm, altminteri această coaliție monstruoasă ne va ruina țara și ne va spulbera prin lume”, a declarat dna Bârcă.                           

La finele mitingului de protest a fost adoptată o rezoluție, în care se menționează:

”Ținând cont că guvernarea nu a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, ale instituțiilor UE și a adoptat un sistem electoral mixt păgubos; că tandemul Plahotniuc–Dodon acționează concertat împotriva intereselor țării, uneltesc pentru menținerea la putere a PD-PSRM şi după scrutinul din 2018, cerem Parlamentului abrogarea de urgență a Legii nr.154 din 20 iulie 2017 privind schimbarea sistemului electoral, revenirea la sistemul electoral proporțional și adoptarea amendamentelor de îmbunătățire a acestuia.

Solicităm demonopolizarea pieței mediatice și acordarea timpilor de antenă opoziției parlamentare la Televiziuna Națională cel puțin o dată în săptămână.”

În rezoluţie s-a cerut de asemenea publicarea celui de–al doilea raport Kroll, abrogarea legii care impune cetățenii să întoarcă miliardele furate și tragerea la răspundere a vinovaților de furtul bancar; de asemenea, ca instituțiile UE să aplice sancțiuni directe pe cetățenii Dodon Igor și Plahotniuc Vladimir, ca principalii vinovați de derapajele antidemocratice și antieuropene, de încercarea de instaurare în R.Moldova a dictaturii.

Mitingul a continuat cu un marș spre Televiziunea Națională.

Precizările poliției după protestul din 17 septembrie

Șef-adjunctul Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, citat de www.agora.md, susține că poliția va transmite organe-lor abilitate informațiile și documentele cu privire la incidentele violente înregistrate în cadrul protestului de duminică pentru a examina eventualitatea sancționării organizatorilor.

 

În opinia lui Gh. Cavcaliuc “organizatorii trebuiau să asigure ca protestul să fie pașnic, dar a degenerat în unul violent. Organele competente se vor expune”, a declarat sursa citată.

Ch.Cavcaliuc a negat faptul că în timpul protestului poliția a folosit gaze lacrimogene. Referindu-se la cauza penală intentată, Cavcaliuc a menționat că în arest este o singură persoană, care a fost reținută a doua zi dimineață.

Pe marginea protestului și a tehnicii utilizate, poliția mai investighează dacă boxele nu sunt cele raportate ca fiind furate din localitatea Cricova. 

„Avem un apel telefonic primit de la primarul din Cricova, că au fost sustrase anumite mijloace sonore. Am fost sesizaţi şi de un cetăţean. Acum nu pot să dau un răspuns ferm.  Urmează să verificăm”, a mai adăugat Cavcaliuc.

Amintim că la protestul de duminică organizat de partidele de opoziție, momentul în care microbuzul ce transporta boxele utilizate în timpul manifestației a ajuns în fața porților de la Moldova1 a fost calificat de oamenii legii drept un moment violent prin care s-a încercat să se forțeze cordonul de polițiști care asigura ordinea publică.

Luni, liderul PPDA, Andrei Năstase, care a făcut trimitere la surse din Minis-terul Afacerilor Interne, a declarat că încercarea de a lipsi organizatorii protestului de sistemul de sonorizare a fost o tentativă de a enerva manifestanții, astfel încât să existe haos și iritație.

 

Ion Cernei

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker