Social

O iniţiativă legislativă, care încă nu a fost avizată de Guvern

În luna iulie 2019, mai multe surse mass-media din republică au informat lumea că, potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament de un grup de deputați socialiști, moldovenii care au un stagiu de cotizare de 45 de ani ar putea beneficia de un adaos de 15% la pensie. Suplimentul financiar de 15% va fi calculat din suma pensiei medii pe țară pentru anul precedent.

Autorii proiectului de lege mai propuneau un adaos de 2%, calculat din pensia medie pe țară, pentru următorii doi ani de cotizare. Dacă proiectul de lege va fi aprobat de deputați, atunci de suplimentul financiar vor beneficia moldovenii care au ieșit la pensie pentru limita de vârstă. De acest supliment financiar nu se vor bucura judecătorii, procurorii și cei care au o pensie specială, mai menţionau sursele media cu trimitere la proiectul socialiştilor, concretizând că modificările privind indexarea pensiilor sunt prevăzute să se facă la data de 1 aprilie și 1 octombrie, iar coeficientul de indexare va constitui 15% din suma pensiei calculate pentru fiecare pensionar. Proiectul privind sistemul public de pensii este examinat acum în comisiile parlamentare, urmând să fie propus spre dezbateri la ședința de plen a Legislativului, mai remarcau atunci sursele mass-media.

După trei luni de la mediatizarea acestei iniţiative, cititorii săptămânalului CUVÂNTUL (V. Duca din Rezina, I. Popuşoi din Şoldăneşti ş.a.) se interesează care este soarta ei.

Solicitat să ne ofere informaţii la temă, deputatul ACUM Radu Marian ne-a relatat că inițiativa încă nu a fost discutată în plenul Parlamentului, aflându-se în proces de avizare la Guvern, pentru că orice proiect de lege care implică cheltuieli sau venituri, iar proiectul dat prevede cheltuieli suplimentare considerabile, trebuie avizat de guvern.

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker