Alegeri Locale 2019Electorala 2019Rezina

Valentin Rotari, PSRM Profilul candidatului

Valentin Rotari, 56 de ani, de formare este profesor de istorie, ştiinţe sociale şi drept. A participat la Războiul din Afganistan, a lucrat la Şcoala profesională din Rezina, la Postul Vamal Rezina, iar în ultimii ani este administrator sistem documentar la societatea cu răspundere limitată de brochiraj vamal fondată şi administrată de soţia sa. A fost înaintat la funcţia de primar de Rezina de OT Rezina a PSRM, membru al câruia este la moment.

 

După 23 de ani de activitate în Serviciul vamal, impus să demisioneze

După absolvirea Institutului Pedagogic Ion Creangă din Chişinău, Valentin Rotari a fost repartizat la şcoala profesională din Rezina. După un an de lucru a fost mobilizat şi trimis să lupte în Afganistan, unde s-a aflat doi ani. Apoi a revenit la catedra de profesor la aceeaşi instituţie. În 1993 este angajat în calitate de inspector  în Serviciul Vamal. În 23 de ani de serviciu în această instituţie, parcurge calea de la simplu inspector până la şeful Postului Vamal Rezina în grad de locotenent-colonel. Potrivit spuselor dumnealui, confirmate şi de câţiva foşti colegi de serviciu, în 2016 a fost impus de către conducerea Serviciului Vamal, nu fără concursul conducerii democrate a raionului Rezina, să demisioneze. „Vineri preşedinta raionului Eleonora Graur m-a întrebat ce probleme am, iar luni la şedinţa ordinară de la Serviciul Vamal mi s-a pus condiţia: ori scriu cerere de demisie, ori nu voi trece atestarea ordinară. Am depus cerere. Motivul – conducerea raionului considera că am fost în relaţii bune cu nişte activişti locali ai PLDM, deşi până atunci eu nu aveam nicio relaţie cu partidele politice”, spune Valentin Rotari. Câţiva foşti colegi de serviciu, cu care am vorbit, l-au caracterizat pe V. Rotari ca un specialist de performanţă în domeniul vamal.

 

Salvarea familiei – firma soţiei

Conform declaraţiei de venituri depusă la Consiliul electoral de circumscripţie Rezina în calitate de candidat pentru alegerile locale din 20 octombrie c., în 2017-2018 Valentin Rotari a beneficiat de un ajutor de şomaj în mărime de 25850 lei, dar şi de un salariu de 69915 lei de la firma soţiei sale, Brochtimex SRL. În aceeaşi perioadă, soţia sa a ridicat, de la aceeaşi firmă, un salariu de 170 mii lei, dar şi un venit de 4 mil. 627 mii 659 lei. Iar de la vânzarea unui garaj, unui automobil şi darea în arendă a altui automobil familia Rotari a mai încasat 179 mii lei.

Soţii Rotari dispun de 2 loturi intravilan cu suprafeţele de 0,0487 şi respectiv 0,0118 ha, un apartament cu suprafaţa de 46 m2, o casă de locuit de 145 m2, 69,8 % dintr-un spaţiu comercial de 280 m2 şi un garaj de 40,6 m2, dar şi de trei automobile: două Forduri Galaxi fabricate în 1998 şi estimate la câte 20 mii lei fiecare şi un Toyota RAV-4 din 2019 procurat la preţul de 28 mii euro. La conturi bancare soţii Rotari păstrează peste 3 mil. de lei.

 

Şansele candidatului PSRM: vom trăi şi vom vedea

În Rezina candidaţii formaţiunilor de stânga totdeauna s-au bucurat de susţinerea unei părţi apreciabile a electoratului. La alegerile locale precedente, de exemplu, reprezentantul PSRM,  acumulând 19,67% din sufragii, s-a situat pe locul doi în primul tur, dar în al doilea tur a pierdut cu o diferenţă de circa 800 de voturi în faţa candidatului PDM. Care vor fi preferinţele electoratului la 20 octombrie? Solicitaţi să răspundă la această întrebare, cea mai mare parte din cititorii săptămânalului CUVÂNTUL participanţi la un chestionar, au răspuns: vom trăi şi vom vedea.

Tudor Iaşcenco

 

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker