Investigații

Revenim la articolul Preţurile la miezul de nucă în picaj: cauze, intenţii, consecinţe

Iulia Teleucă, directoarea întreprinderii moldo-franceze Bargues Agroindustrie din Teleneşti, afirma: ”Dacă nu ne-ar fi blocat activitatea, noi am fi achiziționat nuca de la producătorii din Republica Moldova la prețurile vechi”.

Într-o conferinţă de presă recentă, deputatul Blocului ACUM Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget și finanțe, a declarat că scăderea prețurilor, taxele neoficiale mari (0,5 cenți pentru un kilogram de miez) pentru exportatori și intimidarea companiilor din domeniu au fost orchestrate de Guvernul Filip, pentru a crea condiții favorabile pentru reformatarea pieței de nuci, în folosul companiilor apropiate guvernării (firma Monicol SRL, administrată de Dumitru Vicol, cuscrul lui Pavel Filip, și-ar fi mărit exporturile de trei ori în anii următori), relatează unimedia.info.

 

Preţurile la miezul de nucă vor reveni la cele de până la criză

Deputatul Igor Munteanu a menţionat că piața nucilor, în continuă dezvoltare până în 2015, când R. Moldova a ajuns să acopere aproximativ 6% din piața mondială a nucilor, a cunoscut un regres în anul 2016. Atunci prețurile la miezul de nucă local au scăzut abrupt, lucru care a produs mai multe efecte grave pe piață, în special pentru populația săracă, pentru care era un mijloc adițional de venituri.

În anii 2015-2017, activau cinci companii mari pe piața miezului de nucă. Criza a apărut atunci când asociați ai Guvernului Filip au revendicat o parte mai mare din piață pentru companiile afiliate, susține Igor Munteanu. Ca pivot de atac, a fost creat un grup de lucru care a întreprins o serie de măsuri sub pretextul identificării unor restituiri nejustificate de TVA, contrabandă, evaziune fiscală și falsuri în actele de achiziții. Mai multe dosare penale deschise în acea perioadă au rămas neînchise și până astăzi.

Potrivit lui I. Munteanu seria de controale inițiate de Serviciul Fiscal, SIS, Poliția Economică în perioada 2016-2017 a blocat efectiv activitatea companiilor specializate în exporturile de nuci și a influențat activitatea lor economică. În urma acestor „razii”, potrivit oficialului, „au fost sechestrate mii de tone de nuci, au fost reținute mai multe persoane, iar șocul acestor intervenții ale autorităților de control au produs un mare dezechilibru pe piața exporturilor de nuci, în rezultatul căruia multe companii din sector s-au autolichidat. Toate aceste acțiuni s-au soldat cu dosare penale, neîncheiate și astăzi.”

Mai mult, deputatul a vorbit și despre „o serie de facilitatori” apăruţi în toiul crizei pe piața nucilor, „care se obligau să rezolve problemele apărute în raport cu autoritățile de control contra unei sume de bani. Astfel, aceste persoane și structuri cereau neoficial 10.000 de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat sau 0,5 cenți pentru fiecare kilogram.

La rândul său, deputatul Blocului ACUM Alexandru Slusari a dat asigurări că piața nucilor se schimbă și că țăranii vor simți curând acest lucru. De asemenea, deputatul afirmă că exporturile din sectorul agroindustrial vor fi monitorizate de Parlament şi că prețurile vor corespunde veniturilor reale ale țăranilor.

 

CUVÂNTUL a bătut clopotele la această temă cu mult mai înainte

În articolul Preţurile la miezul de nucă în picaj: cauze, intenţii, consecinţe, publicat în numărul din 01 februarie 2019, de exemplu, CUVÂNTUL confirma cu date concrete declaraţiile recente ale parlamentarilor.

În acel articol, Iulia Teleucă, directoarea întreprinderii moldo-franceze Bargues Agroindustrie din Teleneşti, specializată în achiziţionarea, procesarea şi exportul în Franţa a miezului de nucă, afirma: ”Dacă nu ne-ar fi blocat activitatea, noi am fi achiziționat nuca de la producătorii din Republica Moldova la prețurile vechi”.

Firma Bargues Agroindustrie activează din 1997. Pe de o parte, întreprinderea achiziţionează şi prelucrează nucă din Republica Modova, pe de alta – primeşte pentru a procesa şi exportă nucă din terţe ţări. Anual întreprinderea din Teleneşti procesează şi exportă circa 400 tone de miez din Moldova şi aproximativ 500 tone primite de peste hotare. Producţia întreprinderii este destinată pentru comercializare în stare proaspătă, producerea untului, pаstelor, articolelor de cofetările, a salamurilor.

În anul 2018, Bargues Agroindustrie n-a procesat nucă moldovenească. Şi asta din cauza unui conflict cu Serviciul Vamal din Republica Modova, care a arestat pe o perioadă de 7 luni 47 de tone de miez de nucă pe motiv că ar fi fost achiziţionat de la producători ilegal, fără acte de provenienţă.

Potrivit Iuliei Teleucă, întreprinderea procură miezul de nucă de la oameni în mod oficial, cu întocmirea actelor impuse de legislaţie. Totodată dumneaei ne-a arătat un raport gros de vreo trei degete întocmit de Vamă și care până la urmă nu a depistat la întreprinderea din Teleneşti nici un fel de încălcări.

Cele 47 de tone de miez arestate de către vama moldovenească au fost totuşi exportate, dar prin intermediul Monicol SRL, firma lui Dumitru Vicol. Miezul procesat are un anumit termen de păstrare, după care se alterează și directoarea Iulia Teleucă spunea că a fost nevoită să apeleze la serviciile acestei firme pentru a nu pierde producţia. Cum, la ce preț au fost exportate cele 47 de tone de miez dumneaei nu ştie. Situaţia a fost deblocată după intervenţia ambasadorului francez la Chișinău, Pascal Le Deunff, care a vizitat oraşul Telenești și a avut o întrevedere cu reprezentanții administraţiei publice locale. „Autoritatea Vamală Franceză a cerut printr-o scrisoare Vămii Republicii Moldova explicații asupra cazului cu arestarea producţiei Bargues Agroindustrie SRL. Au trecut două luni, dar aşa şi nu am primit răspuns”, spunea la acel moment ambasadorul Pascal Le Deunff. Atunci ambasadorul le-a dat de înţeles autorităţilor că dacă se va proceda şi în continuare la fel, investitorii străini, inclusiv cei din Franţa, nu vor mai avea interes să vină în Republica Moldova.

În cadrul acelui articol, Leonte Andreev, pensionar din Telenești, afirma că scăderea bruscă a prețului la miezul de nucă i-a adus pe unii săteni la disperare:

”Eu am plantat pe cele două cote de teren pe care le am o livadă de nucari, cu speranţa să am la bătrâneţe un venit suplimentar, pentru că se ştie ce pensii au sătenii din R. Moldova. Dar acum, când livada tocmai a intrat în rod, nu mai știu ce să fac…Dacă situaţia nu va reveni la normalitate, voi fi nevoit să tai nucarii. Până acum chiar şi câțiva nucari din curte te scoteau de la nevoie, fiindcă pe vreo 10 kilograme de miez puteai lua în jur de 1000 de lei, un adaus la pensie. Cred că în ceea ce s-a întâmplat ceva nu-i curat. Cererea la miezul de nucă pe piața internaţională întotdeauna a fost mare şi, din câte ştiu, peste hotare prețul la acest produs n-a scăzut. Înseamnă că intermediarii care se ocupă de achiziționarea și exportul miezului de nucă, asigurându-se că nimeni nu le va cere socoteală, au decis să-și umple în modul cel mai obraznic buzunarele pe seama producătorilor”, este de părere pensionarul.

Pe de altă parte, Iurie Ușurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului afirma la o întrunire de la Orhei că problema avea altă cauză: prețul la miezul de nucă pe piața europeană a scăzut pentru că în Uniunea Europeană au rămas necomercializate cantități mari de nuci din anul trecut; SUA, un mare jucător pe această piață, și-a reorientat exportul spre UE, la care mai tinde şi Chile, unde în 2018 a fost o recoltă bogată de nuci, spunea Iurie Uşurelu.

Motivele invocate de guvernanţi ni s-au părut neveridice.   Prin intermediul unor conaţionali care locuiesc în Franţa, Italia, Canada am adunat şi noi informaţii privitor la evoluarea preţului la miezul de nucă pe piețele din aceste ţări. Toţi ne-au declarat că în ultimii trei ani miezul de nucă se vinde la unul şi acelaşi preţ de 20-25 euro/kg.

 

Asociația Exportatorilor de Nuci salută implicarea autorităţilor

Apropo, Asociația Exportatorilor de Nuci „salută implicarea organului legislativ în soluționarea problemelor stringente din piața nucului”.

„Începând cu iulie a.c. Asociația insistent solicită autorităților măsuri energice pentru readucerea ramurii în cadrul legal, pentru acordarea legislației, actelor normative cu realitățile pieței locale și internaționale, pentru scoaterea zecilor de colegi de sub învinuiri din dosare penale, intentate nelegitim. Informăm societatea, că încă până la conferința de presă a dlui Munteanu, membrii Asociației, printre care nu se regăsesc monopoliștii de odinioară, au început achizițiile de nuci în acest an cu prețurile caracteristice pieței de până la monopolizarea ei. Susţinem eforturile guvernării de a aduce ramura completamente în albia legală, la etapa actuală acest deziderat reprezintă și principalul obiectiv al Asociației Exportatorilor de Nuci,” scrie într-o declarație a Asociației.

Tudor Iaşcenco, Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker