InvestigațiiRezina

Havuz „camuflat” sub lucrări de amenajare a teritoriului

Havuz „camuflat” sub lucrări de amenajare a teritoriului. Foto: CIJM

 

În februarie 2016, în articolul Firme şi afaceri secrete la Rezina, CUVÂNTUL informa cititorii, dar şi organele de drept, că trei firme, administrate de aceeași persoană, sunt preferatele autorităților din raionul Rezina în materie de achiziții publice. Fiecare al doilea contract încheiat în domeniul reparaţiilor şi construcţiilor, în perioada septembrie  2013 – aprilie 2015, a fost atribuit uneia din cele trei firme, unde în calitate de administrator sau fondator apare Liviu Jitari: Litarcom SRL, AVI Borș SRL și Capillati SRL. Şi asta necătând la faptul că lucrările prevăzute în toate aceste contracte nu au fost îndeplinite în termenii stabiliţi, dar şi cu mari deficienţe la capitolul calitate.

De exemplu, la licitaţia din 11 decembrie 2013 pentru selectarea antreprenorului care urma să construiască Staţia de epurare din Rezina, din cinci agenţi economici încrişi, grupul de lucru al Primăriei Rezina a apreciat cu cel mai mare număr de puncte oferta propusă de Polimer Gaz Construcţii SRL, care se angaja să efectueze lucrările prevăzute în caietul de sarcini în 3 luni contra sumei de 13,15 mln de lei. Administratorul Litarcom SRL, Liviu Jitari, a contestat decizia Primăriei la Agenţia Achiziţii Publice (AAP) sub pretextul că oferta Litarcom SRL ar fi mai avantajoasă din punct de vedere financiar şi că grupul de lucru nu ar fi estimat corect “Sistemul calităţii pentru executarea lucrării”. Agenţia a anulat rezultatele licitaţiei şi a obligat Primăria să repete procedura. În februarie 2014, după cum şi era de aşteptat, licitaţia a câştigat-o Litarcom SRL, care a dat asigurări că va efectua lucrările contra sumei de 12 mil. 600 mii lei în 5 luni. Staţia nici la ziua de azi nu funcţionează, deşi suma contractată a fost cheltuită.

Şi havuzul construcit de SRL Capillati în vara lui 2015 în cadrul proiectului lucrări de amenajarea a scuarului din or. Rezina, str. 27 August, contra sumei exorbitante de 647 mii lei, n-a rezistat nici trei ani. În primăvara anului curent specialiştii Primăriei Rezina au constatat că “suprafaţa cadei havuzului este deteriorată, teracota de pe fundal este ridicată cu tot cu beton, ceea ce a cauzat dezermetizarea lui şi apa se scurge în încăperea staţiei de pompare din clădirea primăriei”. Deoarece perioada de garanţie a obiectului încă n-a expirat, administraţia SRL Capillati a fost solicitată să aducă havuzul în ordine. Nicio reacţie.

Apropo, havuzului construit sub pereţii clădirii Primăriei, şi care în toate actele a fost camuflat sub denumirea “lucrări de amenajare a scuarului din or. Rezin, str. 27 August”, CUVÂNTUL i-a dedicat câteva articole.

Amintim, că în aprilie 2015, Consiliul Raional a încheiat un contract în valoare de 642.707 lei cu firma lui Liviu Jitari – SRL Capillati, angajată să efectueze lucrări de amenajare a scuarului din orașul Rezina, strada 27 August. La licitaţie au participat trei firme, dintre care două – ale lui Liviu Jitari (SRL Litarcom şi SRL Capillati).

A câştigat oferta SRL Capillati, care s-a angajat să realizeze prevederile contractului într-o lună.  La momentul pregătirii investigaţiei Firme şi afaceri secrete la Rezina, Adrian Furdui, care atunci exercita funcţia de arhitect al orașului Rezina, a confirmat ca proiectul amenajării scuarului (de fapt construcţia havuzului sub pereţii clădirii Primăriei) nu a fost coordonat şi nici aprobat de administraţia oraşului şi el nu cunoaşte nimic despre acest obiect.

Pentru că “lucrările de amenagare a scuarului” s-au redus, de fapt, la construcţia havuzului şi preţul achitat firmei SRL Capillati provoca mari suspiciuni, redacţia ziarului CUVÂNTUL s-a adresat după consultaţii la SRL OPAL-Succes, o întreprindere din Chişinău, specializată în construcţia de piscine, havuzuri, băi etc. Arătându-le fotografia havuzului din Rezina, i-am rugat pe specialiştii de acolo să estimeze costul unui astfel de obiect. A doua zi am şi primit răspunsul: tot echipamentul ar putea fi procurat cu maximum 4.300 de euro, iar lucrările de construcţie a cadei ar costa circa 3.000 de euro. Adică “opera” administraţiei raionului şi SRL Capillati valora cel mult 160.000 de lei.

 

Expert: Preţurile la o parte de materiale şi lucrări au fost majorate de câteva ori

Un inginer-constructor cu experienţă, solicitat de redacţie să “citească” devizul de cheltuieli, ne-a declarat că majoritatea preţurilor la materiale şi lucrări sunt umflate de cel puţin 2-3 ori. De exemplu, pompa nr-E5-32-4 instalată la havuz, care în magazine costă circa 6 mii de lei, în devizul întocmit de SRL Capillati este trecută la preţul de 31 mii lei, instalarea unui metru pătrat de pavaj pe piaţa din RM costă 70-90 lei, iar în deviz este trecut cu 225 lei, hidroizolarea estimată la 7539 lei în genere nu s-a făcut, montarea a cinci stâlpi de iluminare în versiunea SRL Capillati costă 14468 lei, iar a cinci corpuri de iluminat – 9074 lei, preţuri de asemenea exagerate. “Lista acestor exemple poate fi prelungită şi comanditarul obiectului, responsabilul tehnic de acest obiect nu puteau sau erau obligaţi să vadă şi să nu admită aceste falsuri. Şi dacă nu au reacţionat în modul cuvenit, înseamnă că au avut motiv”, a concluzinat expertul nostru, care a solicitat să nu-i publicăm numele.

Redacţia, şi mai ales locuitorii din raionul Rezina, aşteptau că organele de drept din teritoriu, dar şi Consiliul raional vor lua atitudine faţă de dezvăluirile ziarului, pentru că era vorba de o sumă importantă de bani publici cheltuită în mod fraudulos, fapt ce trezeşte suspiciuni şi faţă de majoritatea de guvernare din CR Rezina, care a permis afacerea. Nicio reacţie. În scurt timp, administraţia raionului s-a spălat pe mâini de această afacere, transmiţând havuzul la bilanţa Primăriei Rezina. Adică noi ne-am făcut treaba, mai departe voi băteţi-vă capul…

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker