Evenimente

Duminica oamenilor frumoşi din raionul Teleneşti

Am renunțat la odihna de duminică în favoarea invitației Bibliotecii Publice ”Vasile Alecsandri” din Telenești de a juriza deja tradiționalul ”Ring al familiilor inteligente” (la a 7-a ediție!), pentru că am știut că voi avea parte de emoții și satisfacții spirituale intense, de întâlniri cu oameni speciali, de delectare artistică… N-am dat greș!

Duminică, 17 septembrie, a fost duminica oamenilor frumoşi din raionul Teleneşti! 10 familii din 9 localități ale raionului, asistate de 9 bibliotecare, au pregătit prezentări de-a dreptul impresionante și memorabile. Și pentru că edițiile anterioare s-au axat pe subiecte tematice, de actualitate, ediția a 7-a n-a fost o excepție. Genericul evenimentului – Promo-varea practicilor pozitive de lectură în familie – s-a regăsit în toate cele 3 probe tematice: „Noi venim dintr-o poveste”; „Lecturăm și familia dezvoltăm”; „Muzica lui Eugen Doga în familia mea” (acest subiect fiind un omagiu compozitorului în Anul dedicat creației sale muzicale).

M-am bucurat când organizatorii evenimentului, inimoasele doamne Maria Furdui, directoarea Bibliotecii Publice, Aurelia Dobjanschi, directoare-adjunctă și colegii de juriu au acceptat să renunțăm la titulatura de jurați în favoarea alteia, cea de prieteni ai Bibliotecii Publice (întâi, pentru că este o onoare să te numeri printre prietenii acestei Biblioteci, una de referință în raion și nu numai (aici vin după experiență bibliotecari din toată republica după ce BP din Telenești a fost campioană la colaborarea cu IREX Moldova și la implementarea proiectului „Novateca”, după ce directoarea instituției, dna Maria Furdui a mers la un stagiu în SUA și a preluat practici, pe care le aplică cu mult succes în raion), al doilea – pentru că este imposibil să fii juratul unor familii atât de diferite și atât de LA FEL de BUNE).

Cele 10 familii ne-au surprins prin atașamentul față de valorile general-umane și naționale: portul popular, talentul înnăscut, atitudinea de respect și dragoste între membrii familiilor participante, relațiile părinți-copii, dragostea față de frumos și artă (din scenă au răsunat cântece pe melodiile lui Eugen Doga, pe versurile marilor noștri poeți Grigore Vieru, Mihai Eminescu, Dumitru Matcovschi, înscenări din poveștile lui Ion Creangă…).

Pe parcursul evenimentului au existat multe momente de o intensitate emoțională maximă (prezența poetei locale, Diana Sava Dărănuță, alături de familia sa; duetul soților Lazăr Sergiu și Ana, interpretând cu multă simțire cântecul ”Iubitul meu, iubita mea”; prestația fiicei familiei Bodron, o adevărată revelație a evenimentului; momentul în care dl Sava a îngenuncheat în fața soției cu o poezie pe versurile Dianei Sava…).

În finalul evenimentului dl Pavel Casian, șeful Secției Cultură a Consiliului Raional Telenești a mulțumit organizatorilor, participanților la „Ringul familiilor inteligente” și și-a exprimat convingerea că tradiția va continua.

A urmat ceremonia de premiere a participanților – toate cele 10 familii s-au învrednicit de diplome pentru participare, cadouri și o nominalizare (în dependență de prestația și caracterul prezentării), după cum urmează:

Familia Lazăr din Telenești – Cea mai Îndrăgostită familie.

Familia Bodron din Telenești – Cea mai Talentată familie.

Familia Sava din Mândrești – Cea mai Artistică familie.

Familia Mârza–Ivasișin din Sărătenii Vechi – Cea mai Curajoasă familie.

Familia Crețu din Ratuș – Cea mai Prietenoasă familie.

Familia Trofim din Țânțăreni – Cea mai Romantică familie.

Familia Motelică din Căzănești – Cea mai Feminină familie.

Familia Rusu din Nucăreni – Cea mai Puternică familie.

Familia Străjescu din Chiștelnița – Cea mai Sensibilă familie.

Cunoscutul şi îndrăgitul interpret local Adrian Liviţchi  ne-a surprins cu un minunat cântec despre Teleneşti:  „Teleneşti – oraş provincial”

În imagine: Familia Plinschi din Mihalașa a fost declarată Cea mai Ingenioasă familie.

 

Maria Vleju, şefă-adjunctă, Direcţia Generală Educaţie Teleneşti

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker