Alegeri Locale 2019Electorala 2019Orhei

Pavel Verejanu, PŞ Profilul candidatului

Pavel Verejanu are 46 de ani și este de profesie contabil auditor, fiind absolvent al Facultății Contabilitate și Audit de la Universitatea Agrară din Chișinău. Din 2011 a fost administrator și unul dintre fondatorii companiei Comparty&Co SRL. Firma are adresa juridică în Chișinău, fiind în proprietatea lui Pavel Verejanu, Andrei Vition și Igor Grigoriev, fostul şef al Agenţiei Proprietăţi Publice și ex-viceprimar de Orhei. Compania are activități licențiate în comerț, transport, restaurante și chiar construcții, însă în ultimii ani a avut o cifră de afaceri de 0 lei, conform informațiilor din date deschise.

Integritatea în activitatea politică

Pavel Verejanu, candidatul Partidului Șor la funcția de primar al mun. Orhei, și-a început activitatea politică în anul 2015, în același timp cu Ilan Șor, liderul partidului pe care-l reprezintă. Înainte de a se lansa în politică, Verejanu a făcut afaceri prin intermediul unei companii la care este, în continuare, unul dintre fondatori.

Pavel Verejanu a venit alături de Ilan Șor încă la alegerile locale din 2015, în urma cărora a devenit consilier municipal, iar ulterior, președinte al Fracțiunii Pentru Orhei din Consiliul Municipal Orhei. În 2016, Verejanu a fost șeful staff-ului electoral al candidatei Ina Popenco la funcția de președinte al R. Moldova. Popenco însă a fost exclusă din cursa electorală după ce s-a constatat că a corupt alegătorii, prin împărţirea cardurilor care ofereau dreptul de a face cumpărături la prețuri mai mici în magazinele sociale deținute de familia Șor.

În decembrie 2017, Verejanu a fost numit președinte al Asociației Obștești Pentru Orhei, entitate care a gestionat majoritatea proiectelor derulate la Orhei în perioada mandatului de primar al lui Ilan Șor. La alegerile locale din mai 2018, Verejanu a candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, însă a obținut doar 5,7%. A candidat și la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția nr.10 Bălți, ocupând penultimul loc, cu 8,95% din voturi. Din 2018, Pavel Verejanu este împuternicit al PȘ în municipiul Bălți.

Ilan Șor, în momentul în care l-a anunțat pe Pavel Verejanu drept candidat al PȘ la alegerile locale din 20 octombrie, a declarat pe reţelele sociale: „Este persoana care a lucrat alături de mine, cot la cot, timp de 4 ani. Este președintele fracțiunii Pentru Orhei în Consiliul Municipal. Este omul care conduce organizația Pentru Orhei, care a realizat mai multe proiecte în orașul nostru iubit. Este omul care iubește Orheiul la fel de mult ca mine, ca pe propria casă, ca pe o parte din sine. Este o persoană destul de responsabilă…”.

 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Între candidatul Pavel Verejanu și controversatul politician și om de afaceri Ilan Șor (deputat condamnat în prima instanță la închisoare cu executare pentru implicare în frauda bancară, rămas recent fără imunitate parlamentară și anunțat în căutare de organele de drept), există nu doar legături politice, ci și financiare. Conform declarației de avere și interese depusă de Verejanu în martie 2019 din postura de consilier municipal, acesta a primit de la Ilan Șor, în 2018, un împrumut în va-loare de 300 de mii de lei cu o dobândă de 0% și urmează să fie rambursați până în 2025. Verejanu a indicat și faptul că, în următorii șase ani urmează să întoarcă, tot fără dobândă, alți 100 de mii de lei către Vlad Iaşcenco. Soția sa, Svetlana Verejanu, a rambursat între anii 2017-2019 o datorie în valoare de 25 de mii de euro către compania de construcții Reconscivil, cel mai probabil fiind achitat un apartament.

Conform acelorași informații din declarația de avere și interese depusă de Pavel Verejanu pentru anul 2018, familia sa deține un apartament de 101 m.p. dobândit în 2008 în urma unui contract de donație și un teren agricol, cumpărat în 2007.

 

Veniturile de la zilele de naștere, mai mari decât cele salariale

Pavel Verejanu a declarat că, în 2018, la ziua sa de naștere a primit, în loc de cadouri, suma de 77 de mii de lei. Alți trei membri ai familiei sale au primit, pe parcursul anului trecut, peste 145 de mii de lei, tot la zile de naștere, iar din Italia, un alt membru al familiei a fost remunerat cu 10,4 mii de euro. Alți 40 de mii de lei familia Verejanu i-a obținut în urma vânzării automobilului Mercedes E 200.

Pavel Verejanu a avut, în 2018, venituri salariale de la Consiliul Municipal Orhei, Asociația Pentru Orhei și de la Partidul Șor în sumă de aproximativ 85 de mii de lei.

Svetlana Verejanu a primit în 2018 de la compania Clifort-Optim un salariu de 48 de mii de lei.

În 2018, atunci când a candidat la funcția de primar al mun. Bălți, Verejanu a trecut în declarația de avere faptul că soția sa a primit, din Italia, din salariu și alte plăți, suma de aproximativ 45 de mii de euro.

În declarația de avere pentru anul 2016, prima depusă după implicarea în politică, Pavel Verejanu declara că pe parcursul acelui an a avut venituri din salariul primit de la firma sa, Comparty&Co SRL de 8,6 mii de lei și o îndemnizație de 2,5 mii de lei de la Primăria Orhei. În schimb, soția sa, din Italia, a obținut 24 de mii de euro. Aceasta deținea într-un cont bancar suma de 30 de mii de euro.

În declarația de avere depusă la Consiliul electoral al circumscripției electorale Orhei pentru perioada 2017-2018 Pavel Verejanu a indicat că, în acest an, 2019, soția sa, Svetlana Verejanu, a procurat un automobil Hyundai Santa Fe, fabricat în 2015, pentru suma de 24 de mii de euro. În acest scop, soția candidatului a obținut un credit în valoare de 16 mii de euro de la compania Victoria Leasing. Banii urmează să fie rambursați până în 2022 cu o rată a dobânzii de 9%.

Tudor Iaşcenco

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker