EvenimentePolitic

FALS: Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca

Informațiile false că Statele Unite ale Americii construiesc obiective militare în Republica Moldova și speculațiile despre cooperarea țării noastre cu NATO sunt difuzate cu regularitate de instituțiile de presă pro-Kremlin. La sfârșitul lunii august, portalul Sputnik.md a publicat un articol în care se spune că Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca din Anenii Noi. În realitate, Centrul de Instruire de la Bulboaca nu este un obiectiv militar construit de Pentagon, iar la momentul actual el este renovat și modernizat cu suport financiar american.

[embeddoc url=”https://cuvintul.md/wp-content/uploads/2019/10/Articol-SF-Bulboaca-rom-tipar-color-1.pdf” download=”all”]

[embeddoc url=”https://cuvintul.md/wp-content/uploads/2019/10/Articol-SF-Bulboaca-rom-tipar-gray-1.pdf” download=”all”]

În editorialul „Moldova este „ostaticul” prezenței militare americane în România”, autorul de la Sputnik.md Alexandr Hrolenco afirmă că NATO și-ar fortifica armata prin amplasarea mai multor echipe în localitatea Deveselu din România, menționând, totodată, că acest lucru ar periclita statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Pentagonul construiește obiective militare în apropierea satului Bulboaca, aflat nu departe de Bender și Tiraspol… Totodată, Moldova care, conform Constituției, este o țară neutră, precum și ale țări din zonă, vecine cu România, sunt de fapt „ostatici” ai Pentagonului și NATO”, se spune în text.

Centrul de Instruire de la Bulboaca este modernizat

Într-un comentariu pentru portalul Stopfals.md, Ministerul Apărării al Republicii Moldova menționează că Statele Unite nu construiesc obiective militare la Centrul de instruire al Armatei Naționale… Nu s-a discutat și nu se intenționează construcția unor obiective militare străine pe teritoriul Republicii Moldova”.

De câțiva ani, SUA sprijină Republica Moldova cu fonduri necesare creării condițiilor moderne de instruire a militarilor, și nu de construcție a obiectivelor militare, iar la Bulboaca în prezent au loc lucrări de modernizare a bazei de instruire. În perioada 2017-2019, la Centrul de Instruire al Armatei Naţionale este derulat Programul Iniţiativa Globală pentru Operaţiuni de Menţinere a Păcii (GPOI). Programul respectiv are ca obiectiv dezvoltarea capabilităţilor de instruire şi pregătire a efectivului Armatei Naţionale pentru participarea în operaţiuni de menţinere a păcii şi modernizarea infrastructurii de instruire şi logistică a centrului”, menționează Ministerul Apărării. Proiectul este realizat în baza acordului dintre guvernele SUA şi al R. Moldova cu privire la cooperare în vederea facilitării acordării asistenţei, semnat la Chişinău la 21 martie 1994. Programul GPOI este o iniţiativă finanţată de SUA pentru dezvoltarea capacităţilor ţărilor partenere de a efectua în mod eficient operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU.

Narativul NATO, preluat periodic de media pro-Kremlin

Nu este primul text în care se fac speculații că americanii ar construi baze militare la Bulboaca. În 2017, portalul postului de televiziune Russia Today a publicat un articol în care se menționează că SUA vrea să organizeze un tender pentru construcţia a opt obiective militare în Republica Moldova”, iar contractantul ar urma „să proiecteze şi să construiască obiective pentru practicarea exerciţiilor militare în condiţii urbane” la baza militară de la Bulboaca.

Materialul publicat de Russia Today a fost preluat  de mai multe portaluri. Atunci Sputnik.md anunţa că „SUA se stabilesc în Bulboaca”, iar agenţia rusă de ştiri RiaNovosti a mediatizat declaraţia vicepremierului Rusiei Dmitrii Rogozin, conform căruia „SUA încep pregătirea diversioniştilor şi a forţelor speciale ale Moldovei în cazul unui nou conflict cu nerescunoscuta republica moldovenească nistreană”.

Și în acel caz MA a venit cu o dezmințire în care se menționa că banii oferiți de americani sunt destinați modernizării  infrastructurii bazei militare de instruire Bulboaca.

Editorialistul Sputnik.md Alexandr Hrolenko publică frecvent articole speculative în care critică acțiunile NATO. În textele sale („Rachetele americane în Europa, un semn nefast pentru Republica Moldova și România”, „Eurointegrarea” sistemului american antirachetă în România amenință Europa” ș.a.), el induce ideea falsă că NATO este un pericol pentru Republica Moldova, dar și pentru statele membre UE.

Lilia Zaharia

Stopfals.md

Foto: Colaj

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker