Evenimente

Poliția de Frontieră vine cu precizări referitor la interdicţia de a ieşi din ţară

Zilele trecute mai multe instituții media au difuzat informația că persoanele cu amenzi contravenționale neachitate nu vor putea ieși din țară. Sursele făceau referire la un Ordin al Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial. AGORA a documentat subiectul și nu a găsit în Monitor publicat niciun document cu referire la interdicția de a părăsi țara pentru persoanele ce au amenzi neachitate. Informație confirmată și de Poliția de Frontieră.

În Monitorul Oficial de vineri, 15 septembrie a fost publicat un singur Ordin al Ministerului Afacerilor Interne cu referire la chitanţa de încasare a amenzii la locul constatării contravenţiei. Acesta prezintă formularul chitanței și modul de completare a acesteia.

La acest capitol, Poliția de Frontieră menționează că: „Achitarea amenzii la locul constatării contravenţiei contra chitanţă este un drept al contravenientului şi nu o obligaţie a acestuia. La fel, contravenientul păstrează dreptul de a achita amenda benevol prin ghișeele băncilor, iar dacă nu este de acord cu sancţiunea aplicată, contravenientul are dreptul în termen de 15 zile să conteste decizia agentului constatator în temeiul articolului 448 din Codul Contravenţional. Refuzul de a achita amenda contra chitanței nu constituie temei de neautorizare/interzicere a trecerii frontierei de stat”.

În Monitorul Oficial din 8 septembrie găsim alte două Ordine ale Poliției de Frontieră. Primul se referă la procedura de ştampilare a documentelor de trecere a frontierei de stat, iar cel de-al doilea la stabilirea procedurii de refuz pentru intrarea/ieșirea în/din Republica Moldova.

În acest din urmă document se menționează că în cazul refuzului ieșirii persoanelor din Republica Moldova se completează un formular unde se indică expres motivul interdicției. Documentul este un formular standard cu șase situații concrete, în care unei persoane i se poate interzice ieșirea din Republica Moldova. Iată care sunt aceste situații:

– persoana nu deține un act de călătorie valabil;

– persoana este în posesia unui act de călătorie fals;

– există consemn la frontieră în sistemele informaționale naționale și internaționale;

– în cazul minorilor, cetățeni ai Republicii Moldova, persoana care îl însoțește nu posedă declarație autentificată notarial a unuia dintre părinți, tutori, curatori și altor reprezentanți legali;

– în cazul străinilor, nu îndeplinește alte condiții stabilite de art.12 a Legii nr. 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova sau alte acte normative;

– tipul actului de călătorie nu corespunde statutului punctului de trecere.

Foto simbol. Sursa: bizlaw.md

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker