PoliticRezina

Cu mii de locuinţe fără stăpân, care se ruinează, guvernarea investeşte credite în construcţia locativă

În procesul pregătirii anchetei reportericeşti Cu mii de locuinţe fără stăpân, care se ruinează, guvernarea investeşte credite în construcţia locativă (CUVÂNTUL din 07 aprilie 2019), preşedinta raionului, Eleonora Graur, afirma că darea în exploatare a blocului, care urma să primească locatarii în iulie 2018, se amână până în iunie 2019 pentru că  antreprenorul Ozun Cons SRL execută lucrările cu întârziere, fapt care poate fi explicat prin mai multe modificări în proiectul iniţial şi caietul de sarcini.

Autorul investigaţiei a încercat atunci să afle care ar fi şansele că obiectivul va fi finalizat anul acesta. Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Teritoriului şi Mediului, în subordinea căruia a fost trecută Unitatea de implementare a Proiectului dat, ne-a informat că, contribuţia financiară a administraţiei raionului Rezina la proiectul respectiv este de 9,72 mln lei, din care în 2018 Consiliul Raional a alocat 600 mii lei şi până la finalizarea lucrărilor mai are de achitat peste 9 mln lei.

În decembrie 2018, Consiliul raional Rezina a decis că pentru a duce la bun sfârşit lucrările la blocul cu locuinţe sociale creditul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei urmează să fie majorat cu 275 mii euro şi a împuternicit-o pe preşedinta Eleonora Graur să semneze cererea şi contractul de recreditare. Atunci, vicepreşedintele Consiliului raional Rezina, Vasile Gobjilă, informa redacţia că, contribuţia autorităţii raionale la acest proiect va rămâne la nivelul celei aprobate iniţial, iar cheltuielile suplimentare vor fi acoperite din contul creditului de la Banca Centrală Europeană. Dumnealui însă nu concretiza cum şi din ce surse îşi va onora obligaţiunile vizate în acest proiect administraţia raionului, în situaţia când în ultimii ani bugetul raionului se formează în fond din transferuri cu destinaţie specială de la Bugetul de stat, iar veniturile proprii se reduc de la un an la altul şi în 2019, conform datelor oficiale, vor constitui doar 2,26% din volumul total de 129,33 mln lei, din care pentru construcţia de locuinţe sunt rezervaţi doar 1,75 mln lei.

După ce a trecut şi noul termen de finisare a lucrărilor, iar situaţia la şantierul în cauză practic nu s-a schimbat, l-am contactat pe Vasile Gobjilă, în prezent preşedintele raionului Rezina, să informeze cititorii care-i soarta acestui obiect la moment, dacă a fost întocmită lista viitorilor locatari, cine sunt aceştia şi după ce criterii au fost selectaţi.

Dumnealui ne-a relatat că termenul de dare în exploatare a blocului de locuinţe sociale din nou a fost extins, de data aceasta până la 31 decembrie 2019. Şi asta pentru că documentaţia tehnică şi devizul de cheltuieli privind modificările la compartimentul apă şi canalizare, încălzire, gazificare şi electricitate încă se află la Serviciul de Stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor şi Construcţiilor. Argumentul dat pare discutabil, dacă nu chiar fals, în situaţia când proiectul dat viza în principiu anume aceste lucrări. Şi dacă documentaţia tehnică şi devizul de cheltuieli abia trece expertiza, la ce s-a lucrat până acum?

Dl Gobjilă mai menţionează că, printr-o decizie a Consiliului Raional Rezina, a fost aprobat Regulamentul cu privire la evidenţa, modul de atribuire şi folosire a locuinţelor sociale, dar şi comisia consultativă privind repartizarea locuinţelor sociale. “La moment, scrie dl Gobjilă, sunt depuse 112 cereri, dar numai 35 de solicitanţi au completat dosarele conform regulamentului. Lista beneficiarilor finali propuşi de comisie va fi confirmată prin decizia Consiliului Raional şi va fi publicată în mass-media”, afirmă preşedintele V. Gobjilă.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker