PoliticRezina

Şedinţă cu scântei şi indemnizaţii solide

Ultima, din legislatura curentă, şedinţă a Consiliului raional Rezina a început cu o ştire pozitivă din partea preşedintelui raionului, Vasile Gobjilă: „Imediat după şedinţă rog toţi consilierii să treacă pe la contabilitatea Consiliului şi să ridice indemnizaţia de consilier pentru patru ani”. După cum am aflat ulterior, aceasta este de 6446 lei. Amintim că pentru participarea la fiecare şedinţă, inclusiv lucrările comisiilor de specialitate, pe parcursul mandatului, consilierii au mai primit câte 600 de lei.

De ce sesiunea s-a reţinut cu o oră…

Dar când au dat să deschidă şedinţa, au început problemele. Deoarece Consiliul de un an şi jumătate nu are secretar, iar persoana care în această perioadă exercita interimatul funcţiei la moment este degrevată, fiind implicată în campania electorală, Vasile Gobjilă a propus ca împuternicirile secretarului la şedinţa dată, dar şi în perioada până va fi angajat un nou secretar, să fie delegate colaboratorului Secţiei administraţie publică, Petru Druţă. Propunerea a trezit un val de dezbateri controversate, care a durat aproape o oră. În cele din urmă, după o pauză, examinând opiniile consilierilor şi legislaţia în vigoare, Comisia pentru probleme juridice a reiterat propunerea preşedintelui, care a fost acceptată şi Consiliul a demarat oficial şedinţa extraordinară, cu o agendă de 10 chestiuni.

 

Proiectele de ordin financiar, adoptate fără mari dezbateri

Primele trei proiecte din agendă, care vizau executarea bugetului raional pe primul semestru, corelarea lui conform prevederilor Legii Bugetului de Stat pentru a. 2019 şi modificarea bugetului au fost adoptate fără mari dezbateri. Potrivit datelor Direcţiei Finanţe a CR, pe parcursul anului volumul veniturilor s-a majorat până la 134,2 milioane lei, din care doar 7,3% sau 9,8 milioane le constituie veniturile proprii, restul fiind transferuri din Bugetul de Stat. Transferurile cu destinaţie specială din Bugetul de Stat, se concretizează în nota informativă a Direcţiei Finanţe, au fost executate în primul semestru: pentru învăţământ – cu 49,4%, şcoli sportive – cu 67,4 %, asistenţa socială – cu 29,5%, infrastructura drumurilor – cu 9,3%.

Cheltuielile anuale din buget, preconizate la nivel de 139,4 milioane lei, au fost realizate în prima jumătate de an la nivel de 49,6%. Din cele 69,2 milioane cheltuite din bugetul raional în primul semestru, 59,4 mln au fost destinate pentru învăţământ. Comparativ cu anul precedent acestea s-au majorat cu circa 5,9 mln lei.

Consiliul a distribuit soldul de mijloace financiare format în urma executării bugetului raional pentru a. 2018 în mărime de 1,6 mln lei. Cea mai mare parte din aceste resurse a fost repartizată instituţiilor de învăţământ. Sumele diferă mult de la o instituţie la alta. Gimnaziului Cinişeuţi, de exemplu, i-au fost alocaţi 200 mii lei, taberei de odihnă Nistru – 144 mii, gimnaziilor Meşeni, Sârcova,  Pripiceni-Răzeşi, Pecişte, LT Ioan Sârbu din Ignăţei – câte 100 mii lei. În acelaşi timp Gimnaziul Solonceni va primi 20 mii, şcolile primare Trifeşti şi Gordineşti – câte 30 mii lei, gimnaziile Mateuţi şi Păpăuţi – câte 50 mii lei.

Decizia privind modificarea bugetului a vizat mai multe instituţii. Dacă unora le-au fost majorate alocaţiile, la altele, dimpotrivă, bugetele au fost micşorate. De exemplu, bugetul stabilit pentru Aparatul preşedintelui raionului pentru procurarea materialelor de uz gospodăresc a fost micşorat cu 69,5 mii lei, iar cel pentru servicii neatribuite altor alineate – cu 40 mii lei. Secţia Economie va cheltui pentru serviciile de transport cu aproape 22 mii lei mai puţin, iar Serviciul Arhitectură, Relaţii Funciare şi Cadastru – cu 23,6 mii lei pentru procurarea materialelor de uz gospodăresc. În acelaşi timp, Secţiei Economie, Serviciului Arhitectură, Relaţii Funciare şi Cadastru le-au fost majorate resursele pentru remunerarea angajaţilor, cu circa 72 mii şi, respectiv, 32,6 mii lei.

Aparatului preşedintelui raionului i-au mai fost alocaţi câte 80 mii lei pentru organizarea şi desfăşurarea sărbătorii Ziua lucrătorilor din agricultură şi pentru construcţia gardului la stadionul din Pripiceni-Răzeşi.

 

Reţeaua raională de învăţământ în noul an de studii

Consiliul a aprobat reţeaua raională de învăţământ pentru anul de studii 2019-2020. Conform acestei decizii, actualmente în raion funcţionează 4 licee teoretice (2 în Rezina şi câte unul în Ignăţei şi Cuizăuca), 15 gimnazii şi 10 şcoli primare- grădiniţe. În aceste instituţii la moment învaţă 4388 de elevi, din care 1534 – în cele două licee din centrul raional. Contingentul de elevi din gimnazii variază între 65 (Lalova) şi 200 (Cinişeuţi), din şcolile-grădiniţe – între 10 (Piscăreşti şi Roşcani) şi 31 copii (Ghiduleni). În 13 licee şi gimnazii învaţă copii transportaţi din alte localităţi. Pentru alimentarea acestora Consiliul a alocat 368,4 mii lei.

 

Proiectele care au generat dezbateri controversate

Discuţii aprinse au provocat proiectele de decizii care prevedeau alocarea unei sume din fondul rutier al raionului pentru procurarea unui automobil de serviciu pentru colaboratorii Secţiei Construcţii, Drumuri şi Gospodărie comunală, reîncadrarea după expirarea mandatului de preşedinte a lui Vasile Gobjilă în cea de secretar al Consiliului raional, dar şi demersul  Liubei Stavinschi.

Pănă la urmă, cu majoritatea de voturi, Consiliul a decis să utilizeze suma solicitată pentru procurarea automobilului pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor; a acceptat reîncadrarea după expirarea mandatului de preşedinte a lui V. Gobjilă în postul de secretar al consiliului raional şi … a luat act de demersul dnei Stavinschi.  De fapt, dna Stavinschi informa consilierii despre istoria concedierii ei ilegale din funcţie (nu fără contribuţia Consiliului), cheltuielile suportate din buget pentru achitarea salariului dumneaei pentru perioada lipsei forţate de la serviciu şi cheltuielile de judecată, cu propunerea ca toate acestea să fie restituite din buzunarul vinovaţilor de ilegalitatea în cauză. Consilierii Petru Ceban, Serafima Borgan, Valeriu Ciorici au susţinut poziţia autoarei demersului, mai menţionând că şefa Secţiei raionale Cultură, A.Racu, ar trebui trasă la răspundere pentru încălcarea legislaţiei. Au fost şi alte opinii, inclusiv că dna Racu nu ar fi vinovată, pentru că a îndeplinit indicaţiile autorităţilor raionului… În cele din urmă, cu voturile a unei părţi din Consiliu, a fost acceptat proiectul iniţial – de a lua act de demersul dnei Stavinschi.

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker