Alegeri Locale 2019Electorala 2019OrheiRezinaȘoldăneștiTelenești

Prezentăm în continuare listele pretendenţilor care ar avea cele mai mari şanse să ajungă în Consiliile raioanelor Orhei, Teleneşti, Rezina, Şoldăneşti

CR Orhei

17 concurenți, dintre care 4 – independenți

Alegerile locale aduc în raionul Orhei mai multe surprize, inclusiv mai mulți pretendenţi independenți la funcția de consilier raional. Pentru a obține mandatul de consilier aceștia trebuie să beneficieze de un anumit număr de voturi pe care, în istoria APL de gradul II din Orhei de la 1991 încoace, l-a înregistrat (în perioada 1999-2003) doar Mihai Tihon, pensionar MAI.

Ion Racu, actualul șef al Direcţiei Generale Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei Orhei (DGASPF), istoric de profesie, în ultimii 25 de ani a fost activist PFD, PSL, apoi membru PDM, după ce formațiunea respectivă a absorbit PSL. Din 2007 conduce cu DGASPF Orhei, în perioada 2011-2015 a fost vicepreședintele raionului Orhei, responsabil de probleme sociale, după ce revine la DGASPF.

Conform declarației de venituri, Ion Racu are o casă la Orhei cu 4 ari de teren aferent.  Unica sursă de venit este salariul.

În presa locală din Orhei recent a apărut un material despre rezultatul controlului întreprins de către Inspecția Socială în februarie-martie 2019, care a depistat încălcări ce țin de declararea eronată/incompletă a informațiilor de către familiile beneficiare de ajutoare sociale, nedeclararea modificărilor parvenite în familie pe parcursul valabilității cererii, prezentarea unor acte neveridice eliberate de APL de gradul I; încălcări de ordin procedural al formării comisiilor de verificare la domiciliul solicitanților de prestații sociale.

Dl Racu ne-a informat că, în conformitate cu legislația, cererea de ajutor social, cu toate actele necesare, depusă la asistentul social comunitar, este întrodusă în sistemul automatizat asistenţa socială (SIAAS) conform declarațiilor şi actelor prezentate de solicitanţi. Ulterior, programul automatizat, în rezultatul confruntării datelor electronice cu alte sisteme informaționale, generează decizia pentru fiecare cerere depusă. Prin urmare, nu şeful DGASPF ia decizia cui să acorde sau nu ajutor social, dar programul automatizat.

Absolut toate familiile care sunt depistate că nu au respectat legea sunt impuse să restituie banii. La momentul actual, conform măsurilor întreprinse de DGASPF în baza recomandărilor Inspecției Sociale, sumele respective au fost restituite, a precizat dl Racu.

 Sergiu Aga, preot-paroh la biserica Sf. Vasile de la Poiana Mărului, candidează pentru prima dată pentru mandatul respectiv, dar şi pentru funcţia de consilier orăşenesc de Orhei.

Este cunoscut ca iniţiator al mai multor programe sociale, atrageri de fonduri pentru construcția unui centru social pe lângă biserică.  Părintele Sergiu Aga trăiește cu familia în casa proprie procurată recent, își câștigă existența din salariul oferit de Mitropolia Basarabiei.

Ilie Boldurat, primar de Susleni pe parcursul ultimelor trei mandate consecutive obţinute cu susţinerea AMN, apoi PDM, de data aceasta pretinde doar la funcţia de consilier raional independent. Conform declarațiilor de venituri, în ultimii 2 ani a trăit din salariul obținut de la primărie. Locuieşte cu familia într-o casă proprietate personală la Susleni. Un timp (2015-2017) Ilie Boldurat a deținut funcția de președinte al Asociației primarilor din raionul Orhei.

 

PPEM, echipă experimentată

Pentru alegerile din 20 octombrie lista consilierilor PPEM nu conține nici un traseist. Primii pe listă figurează binecunoscuţii Andrei Globa, Valeriu Covaș, Veaceslav Mustovici. Amintim că Andrei Globa, ex-președinte al Consiliului Raional și al Consiliului Judeţean Orhei, 70 de ani, candidează și la funcția de primar în satul de baștină, Berezlogi. Dacă în mandatul curent PPEM a avut doar un singur primar pe întreaga republică (Ion Vlas, comuna Biești), apoi acum pe lista candidaţilor la funcţia de consilier raional sunt înscrise mai multe persoane care fie au fost primari, fie candidează la moment: Gheorghe Cotruță, Vera Căruntu, Gheorghe Vatrici, Ion Vlas. Lista respectă proporția de 40:60 femei-bărbați, o mare parte dintre care au o experiență bogată de activitate în APL de gradul II.

 

Blocul ACUM, listă cu oameni noi

Lista candidaților Blocului ACUM pentru CR Orhei conține în majoritate nume noi. Cu excepţia lui Oleg Gașper, primar de Ivancea pe parcursul ultimilor 2 legislaturi, care este înscris pe ultimul loc, lista include 30 de persoane, printre care îi găsim pe Vasile Bajan, pedagog de la Brăviceni și Ludmila Bubuioc, consilieră locală PL la Podgoreni, căre până nu demult a lucrat inspectoare la Inspecția Ecologică din Teleneşti.

Un alt nume cunoscut în raion, dar care pentru prima dată figurează pe o listă de candidați în CR Orhei, este Igor Ivanov, dr. în științe agricole, lider agricol din Mălăiești, ales acum doi ani președinte al organizației teritoriale PAS Orhei.

Victor Mudrea, președintele OT a PPDA, nr. 2 pe listă, afirmă că lista este în mare majoritate completată cu persoane care n-au fost niciodată consilieri raionali din partea altor partide.

 

PLDM, alte persoane, alte viziuni

În lista PLDM la Orhei nu s-a mai regăsit nici un nume din cei 10 consilieri din mandatul 2015-2019, dar nici dintre cei care au candidat cândva din partea formaţiunii la funcţia de primar.

 

Noul lider al organizației este Petru Dohocher, ex-primarul de Vatici și ex-președintele Asociației raionale a primarilor până la 2015, în prezent din nou candidat la funcția de primar al comunei Vatici.

În listă mai sunt câteva nume cunoscute: Claudia Bejenari, care a exercitat până în 2011, pe parcursul a două mandate, funcția de primară de Nicolaeuca, fiind atunci pe lista PPCD; Ghenadie Sajin, om de afaceri de la Morozeni, candidează și la funcția de primar de Morozeni.

Lista conține doar 18 candidați, dar, precum a menționat dl Dohocher, toți sunt devotați cauzei partidului, prin urmare transfugi nu vor mai fi.

 

Lista PSRM, înoită în proporție de 3/4

Lista candidaților PSRM este compusă din persoane noi, dar între primii pe listă sunt ”veteranii mișcării”, Mihai Catraniuc, inginer, care a fost de mai multe ori candidat la funcția de primar de Orhei; Constantin Tighineanu, medic-igienist, Lidia Gurițescu, bibliotecară la Ciocâlteni, Ion Cocârlă, inginer, șef al secției construcții a CR Orhei. Între candidații mai cunoscuți sunt Maria Cogălniceanu, fostă angajată a DGE Orhei, pe care în 2016 au încercat s-o concedieze din motiv că n-ar fi dorit să adere la PLDM și Oleg Coșciug, ex-comisar de Orhei. În listă se află și Mihail Băcioi, actualul primar de Step-Soci cu două mandate consecutive pe lista PDM, care candidează la al treilea mandat de primar deja pe lista PSRM.

Pe prima poziţie în lista PSRM este Mihai Paciu, om de afaceri din Mălăiești, care pentru prima dată pretinde la un mandat de consilier raional.

 

CR Telenești

Alexei Mereuță este unicul candidat independent în CR Telenești și al doilea în istoria APL de gradul II. Primul, Vasile Ilescu, la alegerile locale din 2011, a acumulat peste 3000 de voturi, de 3 ori mai mult decât pragul de trecere pentru obținerea mandatului.

Alexei Mereuță are mai bine de 20 de ani de activitate în APL, mai întâi cu PFD, apoi cu PSL, ajungând la PDM după contopirea prin absorbție a formațiunilor respective. Mereuță a fost rebelul fracțiunii PDM pe parcursul tuturor mandatelor exercitate, a vădit verticalitate și principialitate, militând pentru reforme și schimbări de mentalități în formațiunea respectivă. În vara curentă, într-o postare pe Facebook, a declarat că iese din PDM.

 

PSRM, mulți neangajați în câmpul muncii și nici un om de afaceri

Lista candidaților PSRM, care este compusă din 32 de persoane, inclusiv 10 ”apolitici”, conţine mulți neangajați în câmpul muncii. Încă o particularitate a listei respective e că nu este inclus nici un om de afaceri. Mi s-a explicat că oamenii de afaceri nu au ce căuta în politică, fiindcă aceștea, venind în consiliu, se pot gândi numai la propriul buzunar.

Între “apolitici” am găsit și persoane care candidează la funcția de primar. Astfel, Nina Popa, cu trei mandate consecutive la funcția de primară de Codrul Nou, candidează pentru al patrulea mandat pe primară, Veaceslav Paladi se doreşte primar de Sărătenii Vechi, Ion Caminschi – primar la Coropceni, Vladimir Cărăuș, ex-directorul gimnaziului Anton Moraru din Pistruieni, candidează și la funcția de primar al comunei respective.

”Am luat pe listă candidații destoinici, pe care alte formațiuni i-au negat și credem că împreună vom face treabă bună”, ne-a spus Alexandru Isac, președintele OT a PSRM Telenești, care este primul pe lista respectivă.

 

PCRM: pensionari și neangajați, dar fideli cauzei

Lista candidaților PCRM conține 21 de nume, dintre care doar patru sunt angajați în câmpul muncii. Restul sunt fie pensionari, fie neangajați. De altfel lista comuniștilor de la Telenești nu s-a prea înoit comparativ cu alegerile precedente. Primii pe listă au rămas ca totdeauna Valentina Perebicovschi, Leonid Turea și Vladimir Rachieru. Vârsta candidaților are plafonul maxim 72 de ani, minim – 42 de ani. Totuși, după cum mi s-a explicat, aceștia mai aspiră la un mandat-două în CR dat fiind numărul de alegători care i-au votat anterior.

 

PDM:  nume cunoscute în raion

Primul pe lista PDM este Alexei Vrăjitoru, până nu demult inspector-șef al IP Telenești, demiterea căruia a trezit la momentul respectiv, nedumeriri or, dacă ar fi fost în continuare șef de inspectorat, nu ajungea pe lista respectivă.

Lista mai conține 6 nume de primari, 4 cadre medicale, 9 pedagogi, 5 ingineri, între aceștea un director de școală și patru conducători de unități economice. În lista respectivă se află mama și fiul – Tamara Verejan, primara de Scorțeni și Adrian Verejan, antreprenor în agricultură.

În același timp în lista respectivă nu se regăsesc mai multe persoane care ar fi aderat la formațiunea respectivă acum un an și jumătate, adică în timpul actului de absorbție a OT a PLDM, act primit neunivoc chiar de către ”vechii tovarăși de partid” din PDM, care “nu-i puteau înghiți” pe PLDM-iștii care în februarie 2008 s-au convertit din PPCD-iști, apoi au trecut la PDM.

În lista actuală nu se regăsește Vasile Harghel, care a împlinit 45 de ani de activitate de ales local, dar nici agenți economici prezenți cu mandate din partea acestei formaţiuni în ultimele 4-5 legislaturi. Lista este înoită în proporție de 2/3 faţă de cea de la alegerile precedente, dar nu-i exclus să mai fie schimbări.

 

PLDM, surpriza sezonului

Se părea că PLDM în raionul Telenești a dispărut odată cu fuziunea OT a PLDM cu OT a PDM de acum un an și jumătate. Dar nu a fost așa. De fapt, nu toți peledemiştii au trecut la PDM. În afară de Iurie Tulgara, primarul de Sărătenii Vechi, atunci nu și-au dezamăgit alegătorii consilierii Ion Țurcanu, Tudor Roșca, Octavian Anton, care și-au dus mandatul până la sfârșit pe lista formațiunii cu care au fost votați. Ultimii doi se regăsesc pe actuala listă a candidaților PLDM ca membri de partid, Ion Țurcanu candidează acum la funţia de primar de Scorțeni tot pe lista PLDM.

Iar pe prima poziţie în lista candidaților PLDM în CR Telenești este Vadim Lelic, primarul actual de Teleneşti, cu trei mandate consecutive câștigate cu 73 % și care a pierdut alegerile parlamentare din februarie în faţa Mariei Ciobanu, candidata Blocului ACUM.

De altfel, primari cu stagiu din regiune au comentat situația deloc simplă în care Vadim Lelic a acceptat să se facă primar sub sigla PDM: oricum pierdea, spun aceștea, or, nu a găsit nici momentul, dar nici partidul potrivit pentru a ajunge în Parlament. Iar la urna de vot alegătorul teleneștean va face opțiunea între Lelic-gospodarul și Lelic-politicianul.

În lista PLDM prevalează candidații cu vârsta de 40 – 55 de ani. Printre aceştia actualii primari de Chiștelnița și Crăsnășeni Constantin Ciobanu și Vasile Mărăndici, Valeriu Lazarenco, jurist la CR Telenești, care candidează și la funcția de primar de Leușeni, Natalia Sultan, specialistă la DGE Telenești, Ion Sârbu, președintele Organizației veteranilor războiului din Afganistan.

Tudor Iaşcenco

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker