Alegeri Locale 2019Electorala 2019Șoldănești

Alexandru Tinică, PLDM, profilul candidatului

Fostul primar al orașului Șoldănești, reprezentantul PLDM, Alexandru Tinică, va lupta, la 20 octombrie, pentru cel de-al treilea mandat de edil al localității. Tinică a ajuns în atenția opiniei publice după ce a fost condamnat pentru abuz de putere, dar și-a păstrat funcția. PLDM-istul a fost vizat și în rapoartele Curții de Conturi, care au depistat nereguli grave în activitatea Primăriei Șoldănești, pe durata mandatelor sale.

 

Alexandru Tinică, liderul PLDM din teritoriu, s-a aflat în fruntea administraţiei or. Şoldăneşti timp de două mandate, iar la alegerile precedente a pierdut în faţa reprezentantului Partidului Nostru, Ion Cuculescu. În mandatul trecut a fost criticat de Curtea de Conturi şi urmărit penal de procurori, fiind implicat în câteva procese judiciare, cel puţin unul dintre care încă mai rămâne pe rol. În ultimii cinci ani acesta a iniţiat câteva procese de judecată împotriva postului local Impuls TV, dar şi săptămânalului CUVÂNTUL, cu pretenţia că ar fi fost defăimat, dar a pierdut toate cauzele.

 

Cu dosare penale pe rol şi trecut prin două partide

Alexandru Tinică este de profesie medic-chirurg şi, după absolvirea Institutului de Medicină din Chişinău, a activat în instituţiile curative din raionul Şoldăneşti. Timp de câţiva ani a condus Secţia chirurgie a Spitalului raional Şoldăneşti, apoi, în 2001, pe parcursul a mai puţin de jumătate de an, a exercitat şi funcţia de medic-şef adjunct al acestei instituţii. Tot în acea perioadă, din 2000 până în 2007, a fost lider al Comitetului raional al sindicatului lucrătorilor din domeniul sănătăţii.

În 2003 a fost ales consilier orăşenesc, iar la alegerile locale din 2007 – primar al oraşului Şoldăneşti din partea Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD). În februarie 2010, Alexandru Tinică, împreună cu viceprimarul şi şase consilieri locali a anunţat aderarea la Partidul Liberal Democrat din Moldova şi crearea fracţiunii PLDM în cadrul Consiliului local Şoldăneşti. La scrutinul din iunie 2011 Alexandru Tinică a câştigat al doilea mandat de primar, având susţinerea politică a Partidului Liberal, la care a aderat în preajma alegerilor. Ulterior, după ce a fost criticat de Curtea de Conturi şi de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat pentru gestionare frauduloasă a banilor publici, iar procurorii i-au deschis dosare penale pentru abuz în serviciu, Alexandru Tinică a revenit la PLDM şi în ultimii ani este liderul Organizaţiei Teritoriale Şoldăneşti a acestui partid.

 

Condamnat la patru ani, rămâne în funcţie

La 24 decembrie 2013 ziarul Adevărul menţiona în articolul „Primarul-fenomen” din Şoldăneşti: condamnat la patru ani şi lăsat în funcţie” că Alexandru Tinică, deşi are o condamnare penală pentru abuz de putere şi alte încălcări, iar un audit al Curţii de Conturi a depistat nereguli mari în activitatea primăriei, continuă să rămână în funcţie. Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, se revolta că Tinică chiar a refuzat să participe la şedinţa Curţii, la care s-a discutat raportul despre activitatea autorităţilor din raionul Şoldăneşti, iar cele mai multe probleme depistate vizau anume Primăria oraşului.

Potrivit controlorilor, cu abateri serioase de la legislaţie a fost realizat proiectul Construcţia instalaţiilor de purificare şi reţelelor de canalizare din oraşul Şoldăneşti, în valoare de 9,3 mln de lei. Nereguli mari au fost depistate în administrarea unor întreprinderi municipale, dar şi a Pieţei comerciale din oraş, la repartizarea loturilor de pământ, beneficiari ai cărora ar fi ajuns şi persoane din Chişinău etc. Cu abateri au fost desfăşurate mai multe achiziţii publice, se mai menţionează în raportul CC.

În baza unor dintre aceste încălcări procurorii au deschis o cauză penală. La 19 aprilie 2013 Alexandru Tinică a fost condamnat la patru ani privaţiune de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de trei ani. În acelaşi dosar managerul pieţei comerciale din oraş, Adrian Pălăduţă, a fost condamnat la trei ani de detenţie în închisoare de tip semi-închis. De asemenea, cei doi au fost obligaţi să achite solidar în folosul primăriei peste 141 294 lei, iar Tinică – încă 40 460 lei. Ulterior, Curtea de Apel Bălţi a casat această hotărâre, dar Curtea Supremă de Justiţie a casat total decizia Colegiului penal al instanţei din Bălţi şi a dispus rejudecarea cauzei în aceeaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată.

Într-o notă informativă a Procuraturii Şoldăneşti de la sfârşitul anului 2013, remisă Procuraturii Generale, se menţiona că Alexandru Tinică figurează în cel puţin cinci dosare penale deschise în ultimii doi ani pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 44, 327 alin.(2) lit. b),c); 328 alin.(3) lit. b), d) Cod Penal, pentru abuz de putere pe cinci capete de acuzare. După examinarea raportului Curţii de Conturi, Alexandru Tinică i-a declarat preşedintelui Curţii de Conturi, Serafim Urechean, că este nevinovat, iar controlorii au venit la comandă, „să caute nod în papură”. Tudor Golub, pe atunci şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, citat de Adevărul şi de Ziarul Naţional, spunea: „Primarul de Şoldăneşti este un fenomen. Nu ascultă pe nimeni şi face aşa cum crede el. 90 la sută din toate încălcările atestate de Curtea de Conturi în raionul Şoldăneşti se referă la primăria centrului raional”.

 

Obstacolele primarului

În iulie 2012 Alexandru Tinică a oferit un interviu săptămânalului CUVÂNTUL, în care afirma că în scrutinul din 2011 nu şi-a făcut campanie electorală şi nu a prezentat un program concret de activitate, ci pur şi simplu a continuat proiectele începute. Astfel 56% din alegători au decis că el trebuie să rămână la conducerea Primăriei încă patru ani.

„Primăria nu are jurist şi eu sunt nevoit să pierd mult timp în numeroase procese judiciare. Al treilea obstacol ar fi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care foarte des notifică deciziile noastre, acum suntem atraşi în trei procese de judecată”, a menţionat Alexandru Tinică.

 

Sursa principală de venituri – salariile soţiei

În declaraţia pe venituri, prezentată la CEC, Alexandru Tinică arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a câştigat la locul de muncă 146 600 lei şi nu dispune de avere personală sau comună cu soţia. Anterior, el declarase pentru Moldova Curată că nu deţine o casă proprie şi că locuieşte într-un imobil donat de părinţii săi.

În următorii ani, conform declaraţiilor depuse la ANI, la capitolul averi, situaţia familiei Tinică nu s-a schimbat. Cele mai consistente venituri în familie vin din activitatea soţiei, care este profesoară la Liceul Teoretic Alexe Mateevici şi specialistă în marketing la SA Salubritate Şoldăneşti. Din aceste surse dânsa a câştigat în 2016 peste 80 mii lei, în 2017 – peste 100 mii lei, iar în 2018 -71 mii lei. În acelaşi timp, soţul a contribuit la bugetul familiei: în 2016 –  cu îndemnizaţia de 1700 lei pe care a obţinut-o în calitate de consilier orăşenesc şi îndemnizaţia de şomer (29 592 lei). În 2017 acesta a avut salariu de lider al Organizaţiei Teritoriale Şoldăneşti a PLDM – 50928 lei, iar în 2018 – îndemnizaţie de consilier orăşenesc de 1200 lei şi salariu de la PLDM în mărime de 78 259 lei. În perioada respectivă A. Tinică mai arată câteva credite de la Moldindconbank şi Moldova-Agroindbank în valoare totală de 121820 lei, cu scadenţă  în 2018, 2019 şi 2021.

Tudor Iaşcenco

 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare a alegerilor locale generale din 20 octombrie, implementat de CIJM şi API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker