Alegeri Locale 2019Electorala 2019OrheiRezinaȘoldăneștiTelenești

Cine pretinde să conducă raioanele şi oraşele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti în următorii patru ani

Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui

Despre alţi candidaţi am relatat în numărul precedent al CUVÂNTUL-ui.

Rezina

Lista Blocului Electoral ACUM este formată din 26 de persoane, dintre care 16 reprezintă PPDA, iar 10 – PAS, majoritatea cu studii superioare şi experienţă în diverse domenii – drept, medicină, educaţie, businessul mic şi mijlociu, societatea civilă, comerţ. Primele trei locuri le ocupă Victor Lupaşcu, Serghei Bagrin şi Vasile Grigor, care au deja experienţă de activitate în autorităţile publice de nivelul I şi II. Blocul a fost lansat oficial joia trecută, la Rezina, cu participarea prim-ministrei Maia Sandu. La eveniment au participat candidaţii pentru alegerile Consiliului Raional şi consiliilor locale, dar şi a primarilor localităţilor din raion. Printre pretendenţii la funcţia de consilier raional se regăsesc 10 femei. Blocul ACUM are candidaţi la funcţia de primar în 22 din cele 25 de primării.

Tot 22 de candidaţi la funcţia de primar a înaintat şi PSRM, iar PDM – 19 candidaţi.

Cea mai mare concurenţă pentru funcţia de primar, conform datelor CEC, se prevede la Rezina, unde au fost înregistraţi 11 candidaţi, la Cinişeuţi şi Saharna Nouă – câte 6 candidaţi. În primăriile Solonceni, Pripiceni-Răzeşi, Pereni, Păpăuţi, Otac, Mateuţi, Ignăţei, Cuizăuca la această funcţie pretind câte 5 persoane. În comuna Horodişte, ca şi la alegerile precedente, a fost înregistrat un singur candidat – Dorel Iurcu. La al treilea mandat dânsul pretinde în calitate de candidat independent, pe când primul mandat l-a câştigat din partea PLDM, iar al doilea – ca reprezentant al PDM. La Meşeni şi Buşăuca pentru mandatul de primar vor concura câte două persoane.

PCRM a propus cea mai mare listă de candidaţi pentru alegerea Consiliului raional – 32 de persoane. Cap de listă de data aceasta este Valeriu Amarfii, actualul director al Centrului de poştă Rezina, urmat de pensionarele  Maria Bondarenco şi Serafima Borgan. Printre primele 10 persoane de pe această listă cea mai  tânără are 53 de ani, cea mai în etate – 80 de ani. Mai mult de jumătate din candidaţii din lista PCRM sunt de vârstă pensionară.

În lista de candidaţi înregistrată de PŞ 14 din 27 de persoane sunt femei, în frunte tot cu o doamnă de 29 de ani, frizeră de profesie, dar care în prezent, după cum scrie în actele prezentate la CEC, nu este angajată în câmpul muncii. Printre reprezentanţii acestei formaţiuni la funcţia de consilier raional avem cusătorese, cofetari, tractorişti, ajutoare de educatoare, dar şi profesori, contabili, economişti.

Ca şi la alegerile din 2015, echipa PSRM este condusă de Valeriu Ciorici, urmat de Valentin Rotari, care pretinde şi la funcţia de primar de Rezina. Între primii 10 figuranţi pe lista respectivă îi regăsim pe medicul Alexandru Gangan şi pe Anatolie Covalenco, care anterior au reprezentat în CR Rezina şi respectiv în Primăria Cinişeuţi PCRM, Leonid Balan, ex-activist al PDM.

PPEM pentru prima dată participă în alegerile organelor publice locale din raionul Rezina, avându-l ca lider pe actual primar al urbei, Simion Tatarov, care în legislatura curentă a reprezentat PDM. Din echipă mai fac parte Gheorghe Gâncu, administratorul ÎM Servicii Comunal Locative Rezina, tot fost activist democrat, Anatolie Lisnic, pensionar MAI, Alexandru Movileanu, director tehnic la ÎM SCL Rezina, doctorele Maria Vrabie, Maia Leahu şi Svetlana Sapaniuc, Alexandru Vudvud, contabil la ÎM Piaţa orăşenească Rezina ş.a.

 

Şoldăneşti

Dacă toate formaţiunile politice şi candidaţii independenţi înregistraţi în cursa electorală pentru Consiliul raional Şoldăneşti vor trece pragul electoral (lucru imposibil), autoritatea reprezentativă a raionului ar fi destul de pestriţă. Pentru cel puţin un mandat de consilier raional aici concurează opt formaţiuni politice – PDM, PSRM, PLDM, Blocul ACUM, PŞ, PL, PCRM, PVE şi candidaţii independenţi Mihail Ioncu, Nadejda Hamâc,  Adela Şaptefraţi şi Aliona Lupan. Dacă listele unor partide includ câte 27-26 de candidaţi (PSRM, PDM, Blocul ACUM), apoi PL şi PVE se mulţumesc cu câte 16, iar PCRM – numai cu 14 candidaţi.

Primul pe lista socialiştilor figurează liderul lor din teritoriu, Vasile Macovei, urmat de profesoara Veronica Panteleev din Poiana şi juristul Anatolie Tatarenco. Vadim Groza, omul PSRM înaintat la funcţia de primar al or. Şoldăneşti, ocupă poziţia a patra în această listă. Toţi candidaţii incluşi în lista electorală pentru funcţia de consilier raional sunt membri ai PSRM.

Lista PDM este completată în ordinea alfabetică a numelor candidaţilor şi deocamdată este greu de priceput care vor fi democraţii cu cele mai mari şanse de a ajunge în Consiliul raional. La moment se poate spune doar că această listă pare una destul de reprezentativă, deoarece include 5 actuali primari, 6 directori de şcoli, de asemenea jurişti, oameni de afaceri, conducători de instituţii raionale etc.

Echipa PLDM merge în frunte cu Alexandru Tinica, liderul organizaţiei teritoriale a partidului. Majoritatea absolută a liberal democraţilor care pretind la funcţia de consilier raional locuiesc în or. Şoldăneşti.

Blocul ACUM s-a implicat în alegerile pentru Consiliul raional cu 26 de candidaţi de diferite profesii şi ocupaţii: jurişti, ingineri, economişti, medici, agronomi, profesori, contabili etc. Juristul-pensionar Boris Popa din Cotiujenii Mari, membru al PAS, ocupă prima poziţie, Ana Covalenco, ingineră, membră a PPDA, şi ea pretendentă la postul de primar al oraşului – locul 2. Candidaţii din lista Blocului ACUM reprezintă 11 localităţi din raion, dar cei mai mulţi sunt domiciliaţi în Şoldăneşti şi Cotiujenii Mari.

Ana Cuceinic, ingineră cadastrală la Primăria Şoldăneşti este cap de listă la PCRM. Şi aici Ruslan Todua, pretendent şi la funcţia de primar al or. Şoldăneşti, este plasat doar pe locul 5, iar tatăl său, ex-parlamentar şi consilier raional din partea acestei formaţiuni – pe locul 7. Jumătate din candidaţii de pe lista PCRM sunt domiciliaţi în centrul raional, patru persoane nu sunt membri ai partidului respectiv.

Profesoara Diana Babcineţchi, membră a PŞ, care pretinde şi la funcţia de primară a oraşului, concurează pentru mandatul de consilieră raională cu o echipă de 22 persoane, majoritatea neangajaţi în câmpul muncii. Printre candidaţii acestei formaţiuni figurează, pe locul 2, şi Leonid Nauc, domiciliat în or. Chişinău, dar care activează în calitate de administrator al ÎM Hotelul Codru din Orhei. În alegerile parlamentare din februarie 2019 L. Nauc a concurat pentru mandatul de parlamentar în circumscripţia nr. 13 Rezina şi a acumulat 14,12 % din voturile alegătorilor.

PVE pentru prima dată participă în alegerile locale generale din raionul Şoldăneşti. Lista din 16 candidaţi în Consiliul raional, condusă de Constantin Ptaşnic, directorul Scofild SRL din Vadul Raşcov, este formată exclusiv din locuitori ai comunei Vadul Raşcov – fermieri, pensionari, educatoare, neangajaţi în câmpul muncii ş.a.

Tudor Iaşcenco

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker