SocialTelenești

Gânduri către Pistruieni: Vivat profesores!

Silvia Strătilă

Școala pe care o absolvi, de obicei, nu poţi să o uiţi. Cu bune, cu rele, despre instituţia care te formează, îţi amintești mult mai târziu, la maturitate, când datorită școlii, vieţii înţelegi și îţi valorifici rădăcinile. Iar dacă această școală mai este legată de locul unde te-ai născut, de casa părintească, de părinţi, de neamuri, de tradiţii, garantat că vine o vreme a recunoștinţei, când găsești timp pentru a le spune celor care te-au învăţat: Vivat profesores!

Aceste gânduri mi le îndrept spre școala din satul Pistruieni, raionul Telenești, astăzi gimnaziul care poartă numele cunoscutului istoric, Anton Moraru. Profesorul consătean Anton Moraru a reușit să scoată la lumină imaginea satului prin munca sa de cercetător, totodată promovând și aducând la Chișinău tineri dornici să studieze.

Gimnaziul Anton Moraru a fost fondat în 1922. Despre prima școală din sat se cunosc două lucruri de referinţă: primul învăţător, Nicolae Bobu, și biblioteca care s-a mai păstrat până în anii ’70. Învăţătorul Bobu a rămas în memoria generaţiei centenare un apostol al învăţământului. În anii ’50-80 școala din Pistruieni își găsește stabilitate sub oblăduirea directorului Afanasie Chiriţa, iar ștafeta anilor ’90-2000 o preia profesorul de fizică și matematică, Vladimir Carauș, sub a cărui pricepere și măestrie managerială școala din Pistruieni a instruit tineri educaţi, a format caractere puternice, deschise spre universalitate, și care nu au uitat că rădăcinile lor vin dintr-un sat din nordul Moldovei.

Azi, gimnaziul Anton Moraru este condus de Aurica Bargan Avaliani, profesoară de limba și literatura română, o manageră pentru care procesul de formare și de școlire este la ordinea zilei. Aflată la 100 km de Chișinău, într-un sat de pe malul Răutului, școala are 130 de elevi și 19 profesori. Aici vin să înveţe copii și din satele vecine – Moara și Hârtop.

Cadrele didactice, mai tinere sau mai experimentate, demonstrează, fără a se plânge de oboseala traiului de la ţară, că și în școala rurală se poate să lucrezi pentru viitorul unui copil. Dovadă este tinereţea fără bătrâneţe, mai mult de patru decenii, a învăţătoarei Maria Guţu, care i-a învăţat să scrie și să citească mai pe toţi copiii satului. Prin anii ’80, doi pedagogi tineri, Vladimir și Maria Carauș, au prins rădăcini aici, iar școala a rămas nașul profesional al acestui cuplu. Poate dragostea de satul unde s-au născut și au învăţat, poate destinul, poate resemnarea că un pedagog bun devii prin statornicie, i-au făcut pe Vitalie Moraru (prof. de sport), Nicolae Florean (prof. de muzică), Mihaela Moraru (prof. de informatică), Ecaterina Vieru (prof. de l. franceză), Angela Zaharia (prof. de geografie), Aliona Prodan (prof. de matematică) să fie intelectualii pe ai căror umeri se ţine educaţia în satul Pistruieni. Satul nu i-a speriat să vină sau să rămână nici pe alţi colegi, care, de fapt, sunt născuţi în satele vecine: Alexandru Nicov (prof. de istorie), Ludmila Comerzan (prof. de l. și lit. română), Svetlana Baraga (prof. de fizică), Raisa Rotaru (prof. de l. rusă), pe învăţătoarele Nadejda Mironov și Maria Cârjă, pe profesoarele de chimie și biologie Veronica și, respectiv, Mariana Moraru. Gimnaziul din Pistruieni, dotat la prima vedere cu toate cele de trebuinţă unui elev din sat, are o filială, școala din Ordășei, care este în grija aceleiași directoare, Aurica Bargan Avaliani, sistemul managerial pe care îl împarte între  aceste două instituţii este unul pentru școala care i-a dat aripi și altul pentru școala care a învăţat-o cum să-și folosească aripile pentru zbor. Ambele instituţii sunt ca doi copii de suflet, pe care le gestionează cu pricepere. Dacă una din ele s-ar închide, menţionează doamna directoare, este ca și cum un sat ar rămâne fără stăpân, fără cultură, fără lumină.

Instruirea în școala din Pistruieni este edificatoare, iar elevii cresc și-și dezvoltă inteligenţele, organizând diverse activităţi artistice.

Bunăoară, absolventa Mădălina Bargan este deţinătoarea Marelui Premiu în 2018 în cadrul Proiectului Internaţional al Tinerelor Talente Micul Prin”, organizat de Casa Radio Moldova. Deși se află departe de capitală, școala se implică și în proiecte internaţionale, având ca parteneri Chișinăul sau orașe din România, de exemplu, colaborarea în proiectele Centenar românesc cu Școala Gimnazială Ion Creangă, sau Experienţe educaţionale europene cu Școala Gimnazială nr.10, ambele instituţii din Suceava. Participările la evenimente didactice și de instruire pedagogică, numărul mare de premii şi certificate deţinute de gimnaziul din Pistruieni sunt dovezi de nobleţe ale elevilor și ale dascălilor care îi educă pe acești copii de la sat, motivându-i și convingându-i să înveţe și să fie valoroși în viaţă.

Silvia Strătilă, Natura

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker