Social

Promovarea imaginii profesorului poate influența pozitiv sistemul educațional

Sensibilizarea opiniei publice și promovarea imaginii profesorului este una din soluțiile de îmbunătățire a sistemului educațional, care în prezent se confruntă cu o serie de probleme, inclusiv deficitul cadrelor didactice. Acesta este mesajul transmis în cadrul discuției publice Imaginea profesorului în Moldova, care a fost organizată de Comunitatea pentru o Educație de Calitate (COMpEC) și Comunitatea Influencers Hub Moldova, cu sprijinul Fundației Soros Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui sondaj realizat de către Centrul Educațional Pro Didactica printre cadrele didactice și manageriale, peste 90% din acestea percep statutul profesorului în societate ca fiind unul negativ spre mediu. Atât imaginea, cât și statutul cadrului didactic au avut de suferit din cauza gradului sporit al corupției în educație, îmbătrânirii corpului profesoral, atitudinii negative a unor părinți și elevi față de profesori, dar și mediatizării excesive a unor situații controversate în domeniul educației. Conform datelor statistice naționale, numărul solicitanților pentru formare inițială în științele educației, precum și numărul absolvenților facultăților pedagogice care ajung să lucreze în școală este în scădere continuă.

Pentru a iniția în societate o discuție la aceste subiecte, în perioada august-septembrie s-a desfășurat campania ProfesoriCuImpact, care a adunat peste 40 de mii de vizualizări pe rețelele sociale. În campanie s-au implicat persoane de succes din diverse domenii, care s-au pronunțat în raport cu profesia de pedagog. Totodată, internauții au fost îndemnați să-și facă publice istoriile despre profesorii care au avut un impact pozitiv atât pentru viitoarea lor carieră, cât și pentru dezvoltarea personală.

Valentina Chicu, secretară de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că educația trebuie să se bazeze pe principii de calitate. Rolul cadrului didactic este să ghideze și să motiveze, dar și să împartă dragoste, să-l ajute pe fiecare să fie mai bun decât este.

Petru Culeac, director executiv la Fundația Soros Moldova, a remarcat că, dacă acum 50 de ani învățătorul era considerat cel care știe totul, acum copiii sunt mai bine pregătiți logistic. Rolul profesorului rămâne totuși similar, de a-i ajuta pe copii să se dezvolte. „Campania vine să-i pună în lumină bună pe cei care vor să fie o mână de ajutor pentru elevii lor”, spune Petru Culeac.

Participanții au cerut autorităților aprobarea programului Național de Dezvoltare a resurselor Umane în Educație și a Statutului cadrului Didactic, precum și sporirea gradului de transparență a procedurilor de recrutare, promovare în carieră și motivare a angajaților din învățământ. La fel de importantă, în opinia participanților, este creșterea rolului părinților și comunităților în evaluarea activităților cadrelor didactice și a celor de conducere.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker