EvenimenteRezina

Tinerii Ambasadori Europeni, la Sârcova, Rezina

Campania națională de informare UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri! a ajuns la Sârcova.

Tinerii Ambasadori Europeni au vizitat luni, 23 septembrie, Gimnaziul Sârcova din raionul Rezina. Aceasta a fost una dintre cele zece vizite ale Ambasadorilor, organizate în instituţiile de învăţământ din republică. Potrivit organizatorilor Campaniei naționale de informare UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!, şcolile au fost selectate în urma consultării cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu accent pe cele care au cel mai mare număr de elevi și care oferă un ciclu de învățământ complet, inclusiv gimnazial și liceal (14-18 ani). De asemenea, prioritare au fost școlile în cate există Eurocluburi active, care vor fi punctele-cheie pentru aceste vizite.

La Sârcova, Tinerii Ambasadori europeni au făcut o prezentare detaliată despre Uniunea Europeană, despre istoria și valorile UE, au distribuit materiale informative, apoi, în cadrul Euroclubului local, s-a desfăşurat și o sesiune de dezbateri la temă.

„Participăm cu pasiune și cu multă convingere în această caravană. Vrem să încurajăm tinerii să se implice cât mai activ în societate și să contribuie la schimbare”, spune Anastasia Eșanu, coordonatoarea proiectului.

 

Programele UE le oferă tinerilor o experiență unică

Vizitele Tinerilor Ambasadori Europeni în școli reprezintă prima etapă a Campaniei UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri!, desfășurată de Delegația UE în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Campania a fost lansată la 19 septembrie, în prezența ES Peter Michalko, Ambasadorul UE și a dnei Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării. În această zi, peste 150 de tineri de la diverse instituții de învățământ din republică au fost oaspeții Centrului de informare al UE/Euroclub ASEM, unde a avut loc primul eveniment din seria EU Talks / Vorbește cu Europa / Говорим с Европой, dedicat oportunităților de dezvoltare pentru tineri finanțate de UE.

Participanţii au vizitat Expoziția proiectelor pentru tineri, finanțate de UE, au ascultat poveștile de succes ale eroilor campaniei – beneficiari și absolvenți ai programelor europene Erasmus+, eTwinning, EU4Youth, European Solidarity Corps ș.a. – și au aflat cum pot să acceadă ei înșiși la oportunitățile oferite de UE. Dovadă a faptului că orice vis este realizabil au fost și Tinerii Ambasadori Europeni, care le-au vorbit semenilor lor despre experiența pe care au trăit-o în acest proiect inedit – experiență despre care, în următoarele două săptămâni, ei vor povesti în zece școli din diverse regiuni ale Republicii Moldova, unde vor merge pentru a discuta cu tinerii de acolo despre posibilitățile oferite de UE.

„Erasmus+ este o întreagă viață într-un semestru, nu un semestru dintr-o viață”, spune Eugen Afanas, care grație acestui program a studiat la Universitatea din Oradea, România. Acum, el lucrează într-o companie IT din Chișinău, dar este convins că felul deschis în care privește astăzi lumea i se datorează și acestei experiențe. Acasă a revenit și Loredana Gamurari, care timp de 12 luni a studiat la Universitatea Mykolas Romeris din Vilnius, Lituania. În prezent, ea este angajată la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar crezul ei e că lucrurile bune, însușite peste hotare, merită să fie preluate și de țara noastră.

Experiența este lucrul cel mai de preț pe care, după un an de voluntariat în Olanda, în cadrul European Solidarity Corps, l-a adus în țară și Elena Rudoi. Astăzi ea organizează activități de educație non-formală pentru tineri și este o promotoare activă a mobilității interculturale. Iar Daniel Frumusachi, cel mai tânăr sommelier din Republica Moldova, a reușit să-și pornească start-up-ul după ce a participat la un proiect Erasmus pentru educație antreprenorială…

 

Peter Michalko: Tinerii sunt viitorul și noi vrem să fim alături de acest viitor

„Această campanie este deosebit de importantă, în special, în contextul situației curente din țară, când avem cu toții o fereastră de oportunitate pentru o reală schimbare. Elevii trebuie să învețe din experiențele tinerilor care au beneficiat deja de avantajele oferite de proiectele europene. Profesorii trebuie să cunoască și mai bine posibilitățile prin care pot avansa profesional și își pot ajuta elevii să capete încredere în forțele proprii și să se gândească la un viitor european pe care, împreună, îl putem construi aici, acasă”, a declarat Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministra Educației, Culturii și Cercetării.

„Este o inițiativă la care ținem foarte mult, pentru că tinerii sunt o prioritate- cheie pentru Uniunea Europeană în Republica Moldova”, a menționat la rândul său ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră. „Vrem să aducem mai aproape de tineri informația și să vă oferim o viziune despre modul în care aceste oportunități pot fi utilizate în viața de zi cu zi – proiecte comunitare, mobilizare, activism civic, exemple de bune practici și povești de succes inedite. Să ilustrăm beneficiile tangibile pe care le generează asistența UE în domeniul educației atât pentru elevi, studenți și cadre didactice, cât și pentru familiile lor, pentru comunitatea lor și pentru întreaga țară. Vom face acest lucru, venind în școala și universitatea dvs., dar și la Centrele de informare ale UE și Eurocluburile pe care le-am deschis în acești ani”, a spus dl Michalko.

Totodată, Ambasadorul Michalko a dat asigurări că UE va susține, în continuare, modernizarea sectorului educațional din Republica Moldova. „Pentru orice țară, tinerii înseamnă viitorul. Noi vrem să fim alături de acest viitor, să-l ajutăm să crească și să se dezvolte întru beneficiul țării”, a subliniat ES Peter Michalko.

Scopul Campaniei de informare UE-Moldova: Împreună mai puternici. Creăm noi oportunități pentru tineri! este sporirea nivelului public de informare asupra oportunităților de educație, de calificare profesională și de dezvoltare personală oferite de Uniunea Europeană cetățenilor R. Moldova de toate vârstele.

Campania va dura până la 30 noiembrie și va avea trei elemente-cheie:

  • O lecție specială despre oportunitățile de educație oferite de UE, care se va desfășura în 1246 de școli și la care vor participa circa 330 de mii de elevi din clasele din ciclul gimnazial și liceal;
  • Vizita echipelor de Tineri Ambasadori Europeni în zece localități din republică;
  • Discuțiile publice EU Talks / Vorbește cu Europa / Говорим с Европой, organizate în diverse școli și universități.

În cadrul acestora, tinerii vor putea interacționa direct cu beneficiarii programelor UE, să le cunoască poveștile și să afle detalii despre Erasmus+, eTwinning, Erasmus+ Youth, Educația vocațională și neformală.

Tudor Codreanu

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker