Evenimente

Academicianul Boris Găină, la hotar septuagenar

de Științe, dar și din partea conducerii țării. Vicepreședintele Prisăcari a subliniat că savantul este „o persoană energică, generează idei, educă o generaţie nouă de viitori specialişti şi savanţi, coordonează patru teze de doctor în  tehnologia alimentară şi uvologie. Acad. Găină a prezentat şi continuă să prezinte Republica Moldova la numeroase manifestări ştiinţifice, concursuri internaționale de vinuri în ţările vitivinicole ale spaţiului de la oceanul Atlantic la cel Pacific, contribuind astfel la creșterea imaginea statului nostru moldav”. Pentru munca cu abnegaţie în Academia de Ştiinţe a Moldovei, începând cu 2004, în calitate de secretar știinţific general şi continuând, din 2009, în responsabila funcţie de  coordonator al Secţiei de știinţe agricole a AŞM, precum și cu prilejul aniversării a 70-a din ziua nașterii, acad. Boris Găină a fost distins cu Medalia „Meritul științific” de gradul II. 

O colecție de mărturii care dovedesc personalitatea complexă și de notorietate a omagiatului Boris Găină a fost expusă de acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, prim-vicepreședinte de onoarea al AȘM. „L-am cunoscut nu doar ca un savant notoriu, care face cinste țării noastre, dar și ca un Om cu literă mare. Știe a conlucra cu toți, nu supăra pe cineva, dimpotrivă, creează o atitudine socială benefică pentru toți cei cu care colaborează. E o plăcere să lucrezi cu dumnealui”, a remarcat acad. Furdui, menționând impresionantul palmares de 35 de mărci de vin, monografiile savantului, lucrări de importanță excepțională pentru studiul modern al domeniului, căruia și-a consacrat întreaga viață, manuale de căpătâi ce vor rămâne în istoria științei și culturii noastre.

 Acad. Găină a fost felicitat de președintele țării, prin intermediul consilierului  prezidențial, Ion Perju, ex-viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.„Abnegația cu care V-ați consacrat timp de mai multe decenii domeniului vinificației, fiind unul dintre fondatorii Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, sacrificiile de care dați dovadă și cunoștințele enciclopedice pe care le posedați, dar și rezultatele remarcabile pe care le-ați obținut în domeniul oenologiei v-au adus titlul binemeritat de continuator al tradițiilor școlii moldovenești de enologie”, se arată în mesajul președintelui țării. Consilierul i-a urat omagiatului putere de muncă, succese în activitate, multă sănătate, bucurii și prosperitate. În context, oficialul i-a adresat felicitări și cu ocazia conferirii distincției de stat, Ordinul „Gloria Muncii”, distincție cu care a fost decorat de Ziua Independenței R. Moldova.

Din partea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” din România, un mesaj de felicitare academicianului Boris Găină i-a adresat președintele, acad. Gheorghe Sin. „Vă adresăm călduroase felicitări cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani din care, peste patru decenii ne-ați dăruit cu generozitate prestigioase activități didactice și de cercetare științifică în domeniul proceselor biotehnologice în uvologie și oenologie. Cu aceste sentimente de prețuire elogiem contribuțiile dumneavoastră importante la îmbogățirea cunoașterii în viticultură și vinificație, precum și rezultatele de excepție materializate prin crearea unor noi soiuri de viță de vie, prin elaborarea de tehnologii și produse originale superioare,  numeroase brevete de invenție, de lucrări științifice, monografii și, de asemenea, de 35 de mărci de vin”, a relevat academicianul român. Totodată, oaspetele român a subliniat că alegerea în calitate de membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, precum și numeroase distincții și medalii primite, reprezintă o certă recunoaștere a unei activități prestigioase apreciate cu respect de comunitatea academică. La acest moment aniversar, Prezidiul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” i-a acordat acad. Boris Găină Diploma de Excelență, pentru remarcabila contribuție la dezvoltarea cercetării științifice în domeniile viticulturii și oenologiei în Republica Moldova.

 Un omagiu pios a venit și din partea directorului Oficiului Național al Viei și Vinului, dr. Gheorghe Arpentin. Domnia Sa a exprimat bucuria și mândria de a avea atare prieteni printre specialiștii din sectorul vitivinicol, care a fost și este permanent alături, contribuind esențial la educarea a noi și calificate cadre, dar și la implementarea tehnologiilor inovaționale în domeniu.

Prof. Valeriu V. Cotea, director al Centrului de Cercetări pentru Oenologie din cadrul Academiei Române, Filiala Iași, a venit cu un mesaj de felicitare din partea Centrului, dar și a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, rectorul acesteia oferindu-i acad. Găină o plachetă de onoare, în speranța unei colaborări la fel de prodigioase și în continuare.

„Astăzi asistăm la un eveniment de anvergură – jubileul academicianului Boris Găină – personalitate emblematică, proeminent, reprezentant al științei din Moldova, ambasador neoficial al Academiei de Științe a Moldovei în Franța, România, Germania, Ucraina, Rusia, China, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Italia și multe alte țări”, a punctat în mesajul său de felicitare acad. Gheorghe Ghidirim, un bun prieten al septuagenarului. Menționându-i toate treptele științifice ierarhice și rezultatele atinse de reputatul savant, acad. Ghidirim a evidențiat cea mai prestigioasă mențiune din cariera sa științifică – titlul onorific de excepție „Personalitate a anului în oenologie din lume”, decernată de marele juriu din Paris, în 1993. Gheorghe Ghidirim a remarcat că, atâta timp cât țara noastră este săracă în resurse, dar bogată în oameni ca dl acad. Boris Găină, nu va dispărea de pe mapamond ci, dimpotrivă, își va vedea viitorul în marea familie a Uniunii Europene, la care aspirăm și de care ne legăm destinul.

Frumoase momente de evocare a prietenului și colegului său au venit și de la Ion Balan, vicepreședintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, acad. Veaceslav Vlasov, directorul Institutului Viei și Vinului „V.E. Tairov” al Academiei Naționale de Științe Agricole din Ucraina, Odessa, acad. Aleksandr Lukanin, Academia Națională de Științe Agricole din Ucraina, Kiev. Cu un mesaj de felicitare și cuvinte de apreciere a venit colectivul Institutului de Pomicultură, în frunte cu directorul, dr.hab. Mihail Rapcea. Pentru activitatea științifică prodigioasă și eforturi susținute în dezvoltarea parteneriatului cu organizația sindicală a AȘM, vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, i-a acordat omagiatului Diplomă de Merit. 

O surpriză memorabilă  va rămâne pentru sărbătorit și prezența dr. Heinrich Pingel-Rollmannun, din Germania, care doi ani a activat pe post de expert integrat, consilier al preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei privind reforma ştiinţei în Republica Moldova. A făcut o cale lungă special pentru a-i ura la mulți ani academicianului Găină, cu care, pe perioada aflării sale la Academie, au reușit să devină buni prieteni.

Invitații și prietenii omagiatului și-au depănat frumoasele amintiri, traversând firul autentic al realităților trăite de-a lungul vieții lor, după care au vizionat un film de scurt metraj consacrat vieții și activității savantului-oenolog Boris Găină.

Evenimentul a finalizat cu o degustare de struguri, vinuri și divin-uri. Aniversarea s-a remarcat prin faptul că, la inițiativa jubiliarului, oaspeții au fost îndemnați respectuos să substituie cadourile și florile, cu cărți. Volumele adunate, academicianul intenționează să le dăruiască bibliotecii gimnaziului din satul natal Chițcanii Vechi, raionul Teleneşti, unde este și Cetățean de Onoare.

Academicianul Boris Găină a mulțumit tuturor pentru că i-au fost alături la marcarea acestui hotar al vieții, dar și pentru darul de a cunoaște cartea, gestul fiind unul foarte inspirat și binevenit, deopotrivă, cunoscând situația în care se află școlile satelor noastre.

De menționat și faptul că în ziua în care și-a sărbătorit 70 de ani de la naștere, acad. Boris Găină  a fost decorat de către ÎPS Mitropolit Vladimir cu Ordinul „Meritul bisericesc” de gr. III, pentru activitatea rodnică și sârguincioasă întru susținerea valorilor moral-creștine în societate.

Eugenia Tofan, Centrul Media al AȘM

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker