Util

Campania “Fii cu ochii pe autorităţi!”

În perioada septembrie 2017 – martie 2018, portalul MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) desfășoară campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”.

 

Campania include întâlniri cu cetățenii, consultanță juridică gratuită în probleme care vizează accesul la informație și transparența procesului decizional, investigarea jurnalistică a cazurilor de utilizare necorespunzătoare a banilor publici și a altor nereguli.

Astfel, cetățenii sunt îndemnați să sune la “linia verde” de pe telefoanele fixe și mobile – 080080030, să semnaleze cazurile de îngrădire a accesului la informație, utilizare incorectă și ilegală a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor, adoptarea deciziilor fără consultări publice. Juristul API oferă răspunsuri la întrebările adresate de cetățeni, acorda asistență în formularea cererilor de acces la informație, etc. Consultanța gratuită la ”linia verde” va fi acordată până la 31 martie 2018.

În cadrul campaniei a fost editată și broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, în versiune mixtă română-rusă. Îndrumarul conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile. Broșura este oferită participanților la întâlnirile tematice din teritoriu, iar varianta web, detaliată, poate fi accesată și descărcată în pdf în limba română şi limba rusă.

 

Atenţie! În cadrul acestei Campanii, luni, 25 septembrie c., redacţia săptămânalului CUVÂNTUL organizează o întrunire de informare şi educaţie civică la tema data.

Sunt invitaţi jurnalişti, activişti civici, cetăţeni. La întrunire vor participa experţi în domeniul accesului la informaţie, transparenţei în procesul decizional, etc. de la instituţii de profil din Chişinău.

Întrunirea va avea loc la sediul ADR ”Habitat” din str. Păcii, 61. Începutul la ora 10.00.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker