EvenimenteRezina

Ziua oamenilor în etate, marcată la Cuizăuca

Ultima duminică din septembrie a adunat la Casa de cultură din satul Cuizăuca, raionul Rezina vârstnicii care au avut posibilitatea fizică să ajungă până în centrul localității. Grupul de inițiativă ProImpuls, în colaborare cu HelpAge International și primăria Cuizăuca, au organizat pentru ei o serbare dedicată Zilei internaționale a persoanelor în etate.

Vârstnicii au fost încurajați să-și spună durerile și problemele. Majoritatea au menționat lipsa unei zone autorizate și amenajate de stocare a deșeurilor,  calitatea proastă a apei potabile, necesitatea redeschiderii unei farmacii în sat.

„Cea mai dureroasă problemă este curățenia din sat. Oamenii trebuie să fie mai atenți și să ducă hârtiile de la bomboane până acasă, dar să nu le arunce pe jos. La vremea mea, am fost în Germania și am văzut că se poate de trăit în curățenie – acasă și pe străzi. Mai sunt probleme, dar să sperăm că se vor schimba lucrurile după 20 octombrie. M-am emoționat azi, în special de cântecele interpretate de ansamblul satului nostru, Floarea dorului”, a zis Gheorghe Teut de 68 de ani.

Organizatorii i-au informat despre beneficiile plantelor și despre cum pot fi soluționate unele probleme cu care se confruntă. Buna dispoziție a fost creată de ansamblurile Floarea dorului și Dumbrăvița, în frunte cu Ana Odobescu.

ProImpuls este un grup de 30 de voluntari coordonat de Larisa Duca. Ei ajută oamenii în etate din Cuizăuca să-şi rezolve unele probleme, îi sprijină şi îi îndeamnă să-şi realizeze doleanţele.

„Ne-am propus să avem în echipă persoane din toate mahalalele și să cunoaștem problemele, necesitățile vârstnicilor, dar și să le împărtășim ideile, să le propunem ajutorul pe care-l putem oferi. HelpAge International contribuie financiar, iar noi avem posibilitatea să-i susținem moral, fizic și psihologic pe vârstnici. Contribuția constă în dotarea cu mobilier a sălii pentru bătrâni, cu jocuri de masă, dotarea cantinei cu mobilierul și electrocasnicile necesare pentru prepararea bucatelor. Ne-au alocat și 3000 de lei pentru sărbătoarea de astăzi și am procurat niște produse alimentare, pe care le vom distribui beneficiarilor”, a menționat Larisa Duca.

Pe perioada rece a anului, ProImpuls, finanțat de HelpAge International, inclusiv cu suportul lunar de 5000 de lei al autorității publice locale, oferă un prânz cald oamenilor în etate din localitate 6 zile pe săptămână. O dată la 2 săptămâni fiecare dintre cei 30 de membri merge în vizită la vârstnicii din mahala și îi ajută cu ce au nevoie. O altă activitate este Pe ospețe la vecinul drag, care a avut deja două ediții. Vecinii dintr-o mahala se adună și discută despre bucuriile și necesitățile lor.

Vârstnicii invitați la activitate aveau în jur de 70 de ani, în satul Cuizăuca fiind 96 de persoane vizate. În localitate sunt patru cupluri de vârstnici. Ana și Fiodor Casianovici este familia care a venit la sărbătoare. Mătușa Ana spune că sărbătoarea i-a mai tăiat din tristețe, menționând și aportul cantinei sociale, care este un suport pentru oamenii în etate. Ea este ajutată de feciori și nu este beneficiară a cantinei sociale, dar vecina care a stat cu piciorul în gips, i-a povestit că acest prânz cald a fost un ajutor pentru ea.

O problemă pe care a reușit s-o soluționeze grupul este distribuirea pietrișului în mahalale, la solicitarea vârstnicilor.

„Am venit azi împreună cu soția și ar fi bine să se organizeze mai des așa întâlniri, ca să avem unde mai ieşi din casă. Trebuie să ne adunăm împreună, ca într-o familie, și să facem ceva frumos”, a spus septuagenarul Fiodor Casianovici.

Dna Ecaterina Pădureț face parte din grupul ProImpuls de un an și își amintește cum a fost dotată cantina socială. Voluntara spune, cu părere de rău, că până acum nu au fost grupuri de inițiativă care să ajute vârstnicii. „În mahala am 7 bătrâni și mă strădui să merg la ei cât de des pot, ca să-i ascult. În sezonul fructelor, le făceam mici surprize și ei se bucurau. Unii au posibilitatea fizică și au venit azi la sărbătoare, alții, însă, stau țintuiți la pat. Vârstnicii sunt foarte emoționați când venim la ei cu daruri de sărbători, dar și când mergem ca să schimbăm o vorbă”, a relatat Ecaterina Pădureț, profesoară.

Sofia Duca este fostă lucrătoare medicală și a venit cu un dar pentru fiecare vârstnic – dulceață de zmeură, preparată de gospodină. „Datorită acestor evenimente mai ies oamenii din casă, din ogradă și se întâlnesc cu semenii”, zice Sofia Duca în vârstă de 70 de ani.

Problemele și doleanțele vârstnicilor vor fi enunțate la prima ședință a Consiliului Local și cel Raional de către purtătorii de cuvânt ai ProImpuls.

Grupul de inițiativă ProImpuls s-a format în decembrie 2017 și avea, încă de la începuturi, scopul de a asigura sprijin psihologic și emoțional oamenilor în etate. Membrii grupului sunt din diverse sfere sociale: cadre didactice, angajați ai primăriei, mame, oameni în vârstă etc.

Irina Odobescu, studentă ULIM, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker