EvenimenteTelenești

Simpozion dedicat războiului din Afganistan la muzeul din Telenești

Muzeul raional de Istorie și Etnografie din Telenești a găzduit vineri, 20 septembrie, simpozionul cu genericul Afganistan, durere în suflet. Cei 7 veterani de război prezenți și-au împărtăşit opiniile şi au depănat amintiri despre tragedia prin care au trecut fără voia lor.

”Ni s-a spus că ne facem datoria internaționalistă acolo. Dar ne-am dat seama imediat ce am ajuns la locul dislocării, că acesta era un război nedrept şi noi nu aveam ce căuta într-o țară multietnică, cu tradiţii şi cultură deosebite de ale noastre. Ne-am zis că trebuie să rămânem oameni. Adică să ne comportăm onest și corect cu populația băștinașă. A fost o școală dură pentru noi, dar am rezistat”, a menționat Iurie Stratu, veteran de război din Mihalașa.

Ion Sârbu, președintele consiliului veteranilor de război din raionul Telenești, a menționat că acea conflagraţie de pe pământuri îndepărtate de baştină, a produs multă durere şi în ţara noastră:

„În perioada 1979-1989 numai din localitățile raionului Telenești au căzut la datorie 8 ostaşi. La scurt timp s-au trecut din viață fie mama, fie tata, fie ambii părinți ai acelor flăcăi. Adică durerea a fost una incomensurabilă și nu trece chiar dacă acum se împlinesc 30 de ani de la scoaterea trupelor sovietice din Afganistan. Facem totul ce este posibil pentru a ajuta veteranii de război și familiile lor, trăim cu speranța că asemenea conflagrații nu se vor mai repeta”, a menționat dl Sârbu.

”Războiul din Afganistan a grăbit, într-un anumit fel, căderea URSS. Învățămintele care trebuie să le tragem din acest război sunt că trebuie să ne alegem conducători destoinici, care s-ar gândi la oameni. Crearea și dăinuirea Uniunii Europene, care a schimbat mentalități în Europa și în lume, trebuie să fie exemplu de urmat pentru statul nostru”, a remarcat Mihai Lopatenco, veteran din Bănesti.

Participanţii la simpozion au onorat cu un minut de reculegere memoria camarazilor căzuţi în războiul din Afganistan sau decedaţi ulterior.

În cadrul acțiunii a fost inaugurată o expoziţie temporară cu genericul Afganistan, durere în suflet, care a fost prezentată de directoarea Muzeului de Istorie şi Etnografie Teleneşti Elena Ilescu, și o expoziție de carte tematică, vernisată de către Biblioteca Publică Raională V.Alecsandri.

Din partea Consiliului Raional Telenești evenimentul a fost salutat de către Ecaterina Furculiță, vicepreşedinta raionului. La simpozion au mai vorbit Zinaida Șpac, președinta Consiliului raional al sindicatelor din educație, Sergiu Lipatov, șeful Secției Administrativ-Militare Telenești, profesoara de geografie de la Gimnaziul Mihai Eminescu, Elena Stroici.

      Ion Cernei

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker