Electorala 2019Rezina

Simion Tatarov candidează pentru un nou mandat de primar, din partea PPEM

Simion Tatarov este primarul orașului Rezina și candidează pentru un al doilea mandat, deși a anunțat anterior că nu o va face. El reprezintă acum Partidul Popular European (PPEM), după ce, la alegerile precedente, a candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). În anul 2015, el a concurat alături de alţi opt pretendenţi, printre care un specialist în domeniul administrării publice, un arhitect, 3 pedagogi, 2 economişti-finanţişti, un medic, un tehnician-constructor. În turul doi, la care au participat 49,38% din alegătorii înscrişi în liste, Simion Tatarov a câştigat scrutinul cu o diferenţă de 792 de voturi în faţa candidatului PSRM Valeriu Ciorici.

 

Integritatea în activitatea politică

Simion Tatarov este actualul primar al orașului Rezina. El s-a născut la 8 octombrie 1965 în satul Oxântea, raionul Dubăsari, are studii superioare în administrarea businessului. La Rezina locuieşte de la începutul anilor ‘90, când, împreună cu alte persoane, a înregistrat firma Hermes. Peste un timp s-a retras din acest parteneriat și și-a continuat afacerile cu alţi businessmani din Rezina şi Râbniţa. În anul 2005 și-a înregistrat propria Întreprindere Individuală Mast-Tatarov. După ce a fost ales primar, firma este administrată de soţia sa.

În politică Tatarov s-a implicat activ la începutul deceniului curent. În primăvara anului 2010, împreună cu alți oameni de afaceri din Rezina, a participat la crearea organizaţiei teritoriale a Partidului Moldova Unită-Edinaia Moldova (PMUEM), pe care o conducea fostul deputat comunist, ulterior parlamentar socialist, Vladimir Țurcan. Nemulţumiţi de activitatea autorităţilor publice, inițiatorii acelei organizații au anunțat public că îşi propun să ”întoarcă administraţia oraşului cu faţa spre problemele businessului mic şi mijlociu din teritoriu”. După eşecul PMUEM în alegerile parlamentare din noiembrie 2010, echipa din Rezina a trecut la Partidul Democrat. La  alegerile generale locale din iunie 2011, OT Rezina a PDM a obţinut 7 mandate în Consiliul raional și tot atâtea în Consiliul orăşenesc. Unul din aceste mandate i-a revenit lui Simion Tatarov. Atunci PDM s-a ales și cu 6 primari în acest raion. Peste doi ani, o treime din membrii biroului OT Rezina a PDM a demisionat din cauza disensiunilor cu conducerea organizaţiei. Totuşi, după scrutinul local din iunie 2015, PDM a obținut 9 mandate în Consiliul orăşenesc, 11 mandate în Consiliul raional, dar şi 12 din totalul de 25 de primari din raion.

Atunci Simion Tatarov a candidat din partea PDM la funcția de primar al orașului Rezina și în turul II a câştigat cu 58,94% din sufragii în faţa socialistului (ex-comunistului) Valeriu Ciorici. Ulterior Simion Tatarov a devenit membru al Consiliului Naţional al PDM.

Începând cu lunile februarie-martie 2019, relaţiile dintre primarul Simion Tatrov şi preşedinta de atunci a raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și vicepreşedintă a PDM, s-au deteriorat semnificativ. La începutul anului curent, firma care presta orașului servicii de transport de pasageri a reziliat contractul cu Primăria și a început să presteze servicii de transportare a elevilor pentru Direcţia raională Învăţământ, Tineret şi Sport Rezina.  “Am anunţat concurs ca să angajăm altă firmă, dar nu s-a prezentat  niciun doritor. Ne-am înţeles cu o firmă din Briceni să ne ajute până vom găsi altă soluţie. Dar într-o zi Poliţia din Rezina a aplicat şoferilor acestei firme amenzi în mărime de 27 mii lei şi ei au refuzat să mai lucreze. A fost de fapt o acţiune împotriva primarului, coordonată de administaţia raionului”, a declarat Simion Tatarov la o întrunire cu cetăţenii din suburbiile Ciorna şi Boşerniţa ale orașului Rezina, declaraţia fiind transmisă de presa locală. Eleonora Graur nu a reacţionat la afirmaţiile primarului.

Iniţial Simion Tatarov a declarat că nu va mai concura pentru un nou mandat, apoi, practic pe ultima sută de metri, s-a înregistrat drept candidat la funcţia de primar din partea Partidului Popular European din Moldova.

 

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Firma Mast-Tatarov, administrată acum de soția primarului, are drept genuri principale de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzarea predominantă a produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun, servicii de expediere şi transport, fabricarea de articole confecţionate din textile etc. În realitate, ÎI Mast-Tatarov este axată preponderent pe producerea de confecţii.

În anii 2013-2014, înainte de a ajunge primar, Tatarov a avut un câştig de 1,5 milioane de lei din activitatea firmei. El mai arăta în 2015 în declaraţia de avere şi interese depusă la CEC, că este proprietarul a 5 garaje cu suprafaţa totală de 390 m2 și a unui automobil Nissan-Primera, iar pe un cont bancar avea 112 mii de lei. Două case cu suprafeţele de 117,8 m2 şi, respectiv, 148,1 m2, două terenuri intravilan cu suprafeţele de 0,285 ha şi 0,1466 ha, alte câteva imobile în valoare totală de peste jumătate de milion de lei, automobilul Toyota LC Prado, estimat la 379,5 mii lei, constituiau proprietatea familiei Tatarov în perioada 1996-2014, adică până la accederea în funcția de primar. În ultimii trei ani, conform declarațiilor pe venituri şi interese, alături de salariul de primar (91 410 mii lei în 2016, 107 327 mii lei în 2017 şi 119 035 mii lei în 2018), Simion Tatarov mai indică venituri de 689.097 lei şi, respectiv, 880.528 lei obținuți din activitatea ÎI Mast-Tatarov.

 

Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid

În unele domenii, după 2015, Primăria Rezina a înregistrat anumite performanțe, fapt pentru care o parte din rezineni îl apreciază pe Simion Tatarov. De exemplu, Primăria a devenit mai deschisă, au dispărut barierele în ce privește accesul la informația de interes public, specifice pentru guvernarea democrată a raionului. Actele emise de Consiliul orăşenesc şi primar pot fi găsite pe pagina electronică a Primăriei şi în presa locală. Administrația oraşului practică organizarea de consultări şi dezbateri publice pe chestiunile prioritare ale localității. Primăria Rezina a reuşit să realizeze mai multe proiecte de modernizare a infrastructurii sociale, reparaţie a grădiniţelor, drumurilor, instituţiilor de cultură, construcţie de apeducte şi reţele de canalizare etc. A fost reparată scara centrală care uneşte cele trei terase ale urbei, a fost restabilit monumentul regelui Ferdinand I al României, înălţat de rezineni în anul 1937 şi demolat în 1940 de administraţia sovietică, a fost construită reţeaua de canalizare pe strada Păcii şi racordată la reţeaua orăşenească etc.

Cu toate acestea, multe dintre problemele specifice oraşului au rămas nerezolvate. Unul dintre principalele puncte ale platformei electorale a lui Simion Tatarov era punerea în funcţiune a staţiei orășenești de epurare a apelor reziduale, care mai mult de un sfert de secol se varsă direct în Nistru. La întâlnirile cu alegătorii, candidatul afirma că în câteva luni staţia va funcţiona. Dar asta nu s-a întâmplat. Ulterior, Tatarov a explicat că stația de epurare de tip Reșetilov, a cărei construcţie a început în anul 2011 şi pentru care fuseseră cheltuiţi atunci peste 2 milioane de lei, de fapt nu este funcţională şi a fost nevoie de a o schimba cu alta modernă. În februarie 2014 Primăria a selectat un nou antreprenor, care mai prestase servicii administraţiei raionului. Această companie se angaja să instaleze o nouă staţie în 3 luni, contra sumei de 13,15 milioane de lei. Banii au fost cheltuiţi, dar staţia nici astăzi nu funcţionează. Ulterior primarul motiva: și noua documentaţie de proiect a fost incompletă, nu fusese prevăzut tot utilajul necesar, a fost nevoie de modificări serioase, recalculări, căutări de noi investiţii.

La începutul anului 2015, când încă Tatarov nu era primar, după câteva decizii controversate ale Consiliului orăşenesc, Primăria Rezina a eliberat unui agent economic certificatul de urbanism pentru construcţia pe un teren de 39 m2 (!?) a unui butic care ulterior s-a transformat în centru comercial. Deşi înălţarea unui asemenea obiect pe o suprafaţă atât de mică este contrară Regulamentului general de urbanism, proiectul centrului a fost autorizat de către Primărie, înregistrat la Inspecția de Stat în Construcții. Obiectivul a fost construit în câteva luni, ocupând de fapt o suprafaţă cu 200 m2 mai mare decât cea repartizată inițial. Inspecţia Ecologică Rezina, unii activiști locali și presa locală au cerut atunci stoparea construcției și penalizarea celor care au autorizat-o, se arată într-o investigație a portalului Anticoruptie.md. Cu toate acestea, centrul comercial a fost dat în exploatare.

La fel s-a întâmplat în aprilie 2015, după o licitaţie la care au participat trei firme, inclusiv Litarcom SRL şi Capillati SRL, Consiliul Raional Rezina încheie un contract în valoare de 642.707 lei cu SRL Capillati, pentru ”amenajarea scuarului din strada 27 August, 1”. În realitate, cu aceşti bani, sub peretele clădirii Primăriei Rezina, a fost construit un havuz, pentru care s-a plătit un preţ de circa patru ori mai mare decât cel stabilit ulterior de experţi. Havuzul a fost transmis prin decizia Consiliului raional în proprietatea Primăriei. Din primăvara anului 2019 havuzul nu mai funcţionează, cada s-a deteriorat şi apa se scurge în subsolul clădirii Primăriei. Solicitat de CUVÂNTUL, primarul a spus că administraţia SRL Litarcom a promis acum câteva luni să lichideze defectul, dar nu se grăbeşte s-o facă.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Tudor Iașcenco

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019,  prin campania de monitorizare şi informare, implementată de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker