Electorala 2019Telenești

Vadim Lelic, primarul care pretinde la al patrulea mandate / profil

Vadim Lelic, născut în a. 1972, a absolvit Facultatea Istorie și Psihologie a Universităţii Pedagogice Ion Creangă din Chișinău. În APL a venit din business și acum încheie al treilea mandat de primar al orașului Telenești. Este semnificativ faptul că toate scrutinele pentru mandatul de primar, fiind susţinut mai întâi de PPCD, apoi de PLDM, le-a câștigat din primul tur, dar alegerile parlamentare din februarie 2019 în circumscripția uninominală nr.14 Telenești, din componenţa căreia au făcut parte majoritatea localităților din raioanele Telenești și Șoldănești şi în care a mers sub sigla PDM, le-a pierdut în faţa reprezentantei Blocului ACUM, Maria Ciobanu, originară din Nisporeni.

 

Integritatea politică

Primul mandat de primar, în 2007, Vadim Lelic l-a câștigat având o susținere masivă din partea Partidului Popular Creștin Democrat din Moldova, pe atunci foarte susţinut în raionul Telenești, baștina liderului acestei formațiuni, Iurie Roșca. În 2008, majoritatea pepecediștilor din Telenești rup relațiile cu partidul, invocând divergențe cu politica promovată de liderul formațiunii și aderă la PLDM. Alegerile generale locale din 2011 și 2015 Vadim Lelic le câștigă detaşat de ceilalţi concurenţi ca reprezentant al Partidului Liberal Democrat. Iar la alegerile parlamentare din februarie 2019 participă deja ca reprezentant al Partidului Democrat din Moldova, la care a aderat în 2018, alături de mai mulți primari şi demnitari de rang raional ajunși în funcții din partea PLDM.

 

Unul din cei mai activi primari din regiunea Orhei

În raionul Telenești și regiunea Orhei Vadim Lelic este considerat drept unul din cei mai activi reprezentanți ai administraţiilor publice locale. De la 2011 încoace, administrația orașului Telenești în frunte cu dumnealui și-a înscris la activ multe proiecte sociale în valoare totală de peste 90 de milioane de lei, implementate cu investiții locale, naționale, dar și din partea mai multor organisme internaționale. Primăria are relații economice și culturale rodnice cu autorități și organizații din Israel, Franța, Polonia, România.

La sfârșitul anului 2018 Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, în cooperare cu Consiliul Europei, a mediatizat Antologia bunelor practici ale autorităților publice locale din Republica Moldova. Lucrarea include istoriile de succes ale autorităților publice locale din Moldova, încheiate în anul 2018. Printre cele 37 de bune practici descrise în antologia respectivă regiunea Orhei (raioanele Rezina, Orhei, Şoldăneşti şi Teleneşti) este prezentată doar cu două istorii şi ambele vizează autorităţile  oraşului Teleneşti.

Cu toate acestea, spre surprinderea organizaţiei teritoriale Teleneşti a PDM, dar şi conducerii acestei formaţiuni, Vadim Lelic a pierdut scrutinul în faţa Mariei Ciobanu, fostă colegă din PLDM, iar la moment concurentă din partea Blocului ACUM. Mai multă lume din Teleneşti a fost de părerea că astfel alegătorii l-au penalizat pe V. Lelic pentru aderarea la PDM.

 

În perioada ultimului mandat Vadim Lelic a fost vizat în câteva anchete reportericeşti

De exemplu, în investigația Licitații cu șiretlic, publicată în decembrie 2017, portalul anticoruptie.md (https://anticoruptie.md/ro/investigatii/achizitii-publice/licitatii-cu-siretlic) nota că în Telenești lucrările de reparație a unor drumuri s-au scumpit esențial după ce autoritățile locale au bătut palma cu firma Nisip-SI SRL care s-a angajat să livreze pietriș pentru reparația străzilor din oraşul Telenești, suburbiile Mihalașa și Mihalașa Nouă. Firma desemnată câștigătoare a unei licitații desfășurată în iunie 2016 a fost singura admisă la concurs după ce alți trei concurenți care au depus ofertele au fost descalificați ori s-au retras.

Caietul de sarcini, pregătit pentru această licitație, după cum au constatat autorii investigației, a fost elaborat în baza ofertei și a prețurilor firmei Nisip-SI, cea care ulterior a și câștigat-o.

Peste alte patru luni, într-o nouă licitație publică, administrația orașului a mai cumpărat pietriș tot pentru reparația străzilor din or. Telenești și satele Mihalașa și Mihalașa Nouă, de la aceeași firmă, după aceeași schemă: primul contract a fost de 1,6 mln lei, iar peste 5 luni valoarea lui a fost majorată cu 200 mii lei.

Contactat de autorii investigației, primarul a declarat că majorarea contractului de achiziție a pietrișului din 2016, iar apoi și noile achiziții de pietriș din 2017 de la firma Nisip-SI au fost necesare pentru că drumurile se strică încontinuu. „Nu am inclus în contract denumirea străzilor pe care urma să fie așternut pietrișul pentru că nu știam care stradă va necesita de urgență reparație”, a răspuns dumnealui.

 

Averi cu ghinion

După cum notează în declarația sa de averi și venituri depusă la Comisia Electorală Centrală şi Autoritatea Naţională de Integritate, (https://cec.md/ro/candidati-inregistrati-3723.html, https://declaratii.ani.md/Documents/cni/previewDocHas/id/310365), Vadim Lelic, împreună cu Tudor Rotari, sunt fondatori ai SRL LV&TR care prestează servicii de morărit. Dar afacerea principală a familiei Lelic sunt două case de schimb valutar în oraşul Telenești. Una a fost fondată în 1996, iar alta în 2005. În una Vadim Lelic deține 80%, iar în cealaltă – 20% cu valoarea de 400 mii și, respectiv, 100 mii de lei. Apropo, anume de prima casă de schimb valutar este legată cea mai dramatică cumpănă cu care Vadim Lelic s-a confruntat până acum. La începutul anilor 2000, un grup de infractori a încercat să prade casa și l-a ciuruit cu o mulțime de gloanțe pe stăpânul ei, care se afla acolo. Medicii atunci apreciau șansele dumnealui de supraviețuire cu cel mult 10 la sută. A suportat câteva intervenții chirurgicale și după multe luni de tratament a revenit la muncă.

Vadim Lelic mai are în proprietate o casă estimată la 165 mii lei, un apartament de 36,5 m2 cu valoarea cadastrală de 222,5 mii lei, un spațiu comercial cu suprafața de 147,3 m2 preţuit la 266,7 mii lei, toate dobândite până a fi ales în funcția de primar. Dânsul mai declară trei terenuri intravilan și unul agricol cu suprafața totală de 0,1587 ha, dar și un automobil Școda produs în 2009 și procurat în 2010 la prețul de 400 mii lei. Potrivit aceloraşi declaraţii, în perioada când a exercitat funcţia de primar dânsul şi-a completat proprietăţile cu două terenuri intravilan cu suprafeţe de 0,363 ha estimat la 63303 lei şi respectiv 0,0043 ha în valoare de 10 mii lei. Iar în 2010 a mai procurat automobilul Şcoda.

În anii 2017-2018 salariul lui de primar a constituit 221386 lei, iar de la CSV LeVam SRL familia Lelic a avut un venit total (salarii plus dividende) de peste 120 mii lei.

 

Cazier judiciar

Informații despre antecedente penale nu  există.

Pentru conformitate: Tudor Iașcenco

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019,  prin campania de monitorizare şi informare, implementată de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker