Electorala 2019Orhei

La ultima şedinţă a CR Orhei A.Globa a chemat la calm în alegeri

Consiliul Raional Orhei s-a întrunit marți în ultima ședință ordinară din actuala legislatură. Au fost prezenți 31 din cei 35 de consilieri, care au examinat și adoptat 11 chestiuni financiare. 

La început consilierii au decis să scoată din agendă rароartele Inspecției Finаnсiаrе şi Inspecţiei Sociale efectuate la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei. Propunerea a venit de la consiliera PDM Elena Palanciuc și doar liberalul Vasile Roman a cerut ca proiectul în cauză să fie totuşi examinat, motivând că este vorba de cheltuirea  nejustificată a unor sume mari de bani. Majoritatea însă l-a susţinut pe Ion Frunze, președintele raionului, care a spus că a fost dispusă organizarea unui audit intern, iar șeful DASPF, Ion Racu, a fost înregistrat în calitate de candidat la funcția de consilier raional.

Discuții a provocat și subiectul privind alocarea a 450 de mii de lei Mănăstirii Curchi. Contra acestui proiect s-a pronunțat consilierul PPEM Valeriu Covaș, care la ședința comisiei de specialitate s-a pronunțat pro.

”La ședința comisiei nu am ajuns la un consens, fiindcă am votat trei pro și trei contra. Dar venind încoace, am chibzuit asupra faptului că nu sunt acte justificative care ar argumenta valorificarea acestei sume. Dacă unui solicitant de ajutor material de 1000 de lei i se cere să argumenteze cheltuirea acestora, de ce n-ar face la fel și starețul mănăstirii? Or, 450 de mii de  lei este o sumă prea mare. Avem numai un demers din partea administraţiei mănăstirii, dar fără careva acte justificative”, a remarcat în cadrul ședinței Valeriu Covaș.

Consilierul Vasile Roman a propus ca  banii respectivi să fie  alocați pentru lucrări de reparație a soclului monumentului lui Vasile Lupu. Consilierii Vladimir Rotaru și Vladimir Bobeică s-au pronunțat pentru oferirea sumei respective mănăstirii, referindu-se la importanța acesteia ca obiectiv turistic. Propunerea a trecut, chiar dacă mai mulți consilieri s-au abținut de la vot.

Restul chestiunilor de pe ordinea de zi, care au vizat executarea bugetului pentru prima jumătate a anului curent și rectificarea acestuia pentru semestrul II al anului, deschiderea câte a unei clase a X-a la liceele teoretice A. Donici și M. Lomonosov au fost votate unanim și practic fără dezbateri.

Cireașa de pe tortă a fost apelul preşedintelui şedinţei, Andrei Globa. Dumnealui, care la alegerile din 20 octombrie candidează în calitate de cap de listă din partea PPEM în Consiliul Raional Orhei, dar și la funcția de primar de Berezlogi, a chemat lumea la o campanie electorală corectă și civilizată. Consilierul PDM Vladimir Bobeică, consilier raional de la 1991 încoace, a declarat că nu va mai participa la alegerile din 20 octombrie, noutate care a  fost  primită de consilierii PL și PN cu aplauze, dar fără replici.

După ședință consilierii au făcut o fotografie de grup în fața clădirii Consiliului raional.

Ion Cernei  

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker