Electorala 2019OrheiRezinaȘoldăneștiTelenești

Cine pretinde să conducă raioanele Orhei, Rezina, Şoldăneşti şi Teleneşti în următorii patru ani

La Rezina, PDM

a depus lista în două variante

Lista candidaţilor din partea PDM pentru alegerile consilierilor raionali de Rezina a fost depusă spre înregistrare în două variante. În prima variantă, înregistrată la 13 septembrie, figurau doar 16 persoane. A doua, din 20 septembrie, conţine deja 28 de pretendenţi. În fruntea echipei PDM sunt deputata Eleonora Graur, fermierul Oleg Negură din Echimăuţi şi pedagogul Vasile Bârcă din Cuizăuca, urmaţi de Lilia Lazăr, şefa Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport şi Angela Racu, şefa Secţiei raionale Cultură. Dintre cei 12 consilieri democraţi actuali se regăsesc în această listă doar 4, inclusiv Oleg Negură , Ion Lupaşcu din Solonceni, Alexandru Vişnevschi din Rezina, Nicon Gobjilă din Pripiceni-Răzeşi şi nici un actual primar democrat.

 

PLDM – nici unul din actualii

consilieri nu mai                e în listă

Lista candidaţilor la funcţia de consilier raional de Rezina din partea PLDM la moment este formată din 17 persoane. Din cei şase consilieri raionali aleşi din partea acestei formaţiuni în actualul CR Rezina niciunul nu se regăseşte printre pretendenţii la acest mandat. De data aceasta cap de listă este Livia Scutaru, profesoară şi administratoare a unei întreprinderi individuale din Mateuţi, ex-preşedintă a raionului Rezina, urmată de merceologa Ludmila Mija şi pensionarul Ion Burciu din Rezina.

În total, potrivit datelor cec.md, pentru formarea Consiliului Raio-nal Rezina vor concura  opt formaţiuni politice: PSRM, PPŞ, PDM, PLDM, PCRM, Blocul ACUM, PN, PPEM şi patru candidaţi independenţi (Ion Perciun, Serghei Macrii, Olesea Maximciuc şi Galina Gavriliţă).

O informaţie des-pre listele celorlalte formaţiuni politice implicate în alegerile CR Rezina citiţi în numărul viitor.

Lista PȘ pentru

CR Orhei: ”soleankă”

din traseiști și

persoane străine pentru Orhei

Lista candidaților pentru alegerile Consiliului Raional Orhei, prezentată de Partidul Şor şi deja înregistrată, este una extrem de curioasă.

Primele şapte persoane cu şanse de a intra în Consiliu sunt din Chișinău – Dinu Țurcanu, Pavel Verejanu, Valerian Cristea, Svetlana Ulanova (soția lui Denis Ulanov, deputat și avocatul lui Ilan Șor), Alina Șargu (purtătoarea de cuvânt a ex-primarului și deputatului fugar), Cristina Gălescu (ex-angajată la SA Unibank, devalizată împreună cu Banca de Economii şi Banca Socială, care este soția lui Andrei Gălescu, directorul Regiei  Apă Canal – Orhei).

În această listă mai figurează chişinăuienii Anatolie Nemțev, Tatiana Parutenco, contabila-șefă a Holdingului Șor și Olga Romanova, angajată a holdingului. Nemijlocit din raionul Orhei sunt Iurie Belenchi, Eugen Pisov, Boris Dariev, Tatiana Gorea și Valentina Țanga.

Lista mai conţine şi alte nume, care n-au nimic în comun cu raionul Orhei: Lidia Iazandji, Maria Colupaeva, Olga Goțov, Margareta Chirioglo cu vize de reședință în raionul Tarac-lia și în UTA Găgăuzia.

La funcţia de consilier raional de Orhei din partea acestei formaţiuni mai pretind fostul activist al PPCD Dinu Țurcanu, fratele căruia, Iancu (acesta nu-i pe listă) a fost ideologul Partidului Șor, iar în prezent, cu echipa sa, lucrează pentru Partidul Nostru. Alt candidat, Radu Bușilă, de asemenea a fost unul din fruntașii PPCD.

 

Lista PDM

pentru CR Orhei, modificată peste câteva zile

Lista de candidați PDM pentru Consiliul raional Orhei a fost modificată peste câteva zile după ce a fost depusă la Consiliul electoral, situație, care nu a putut să nu trezească interpretări. Astfel, prima variantă a listei respective a fost împrospătată cu o treime, fruntaşii din raion ai PDM fiind înlocuiţi cu alte persoane. Dar, după cum a menționat Alexandru Malai, președintele CECER Orhei, asemenea modificări sunt în cadrul legii şi termenul limită de operare este de 7 zile înainte de data alegerilor.

Astfel, în lista modificată Ion Rotari, unul din reprezentanții aripii tinere a PDM în raionul Orhei, a luat locul lui Ion Frunză, primul pe listă. Al doilea pe listă este Oleg Lebedinschi, cu viză de reședință în Chișinău, unul din membrii consiliului național al PDM. Pe poziţia trei apare Haritina Cecan, una din activistele formațiunii, șefa  căminului de  cultură din Seliște. O surpriză este Vasile Adașan, până nu demult șeful Inspectoratului de Poliţie Orhei, demis după un control inopinat organizat de către Andrei Năstase, noul ministru de interne. Apropo, dl Adașan este şi candidatul PDM la funcția de primar de  Orhei. Au dispărut de pe lista a doua Iurie Siloci și Sergiu Pâslaru, actualii vicepreședinți ai raionului Orhei.

În lista respectivă găsim și nume cunoscute. De exemplu, Andrei Atamanenco, directorul firmei Euroflora, la al patrulea mandat de consilier raio-nal, dintre care unul a fost executat pe lista PCRM. Figurează în listă și Lidia Popa, ex-directoare a Casei-internat din Orhei, eliberată din funcție  acum patru ani în urma unui scandal de proporții iscat după un articol în presa de investigație.

De data aceasta PDM promovează 15 femei, mai multe decât le-a avut formațiunea respectivă pe listă vreodată. La o adică, şi numărul candidaţilor este maximal – 37 la cele 35 de mandate. Dintre primarii în exerciţiu este înaintat  doar Dumitru Croitor, edilul de Nicolaeuca. Dar, cum ni s-a spus, lista încă poate fi modifictă.

 

Blocul ACUM-Telenești:   mai bine de 2/3 din listă sunt persoane noi

Blocul ACUM tinde să aducă în Consiliul raional mai multe nume cunoscute. Astfel, câțiva candidați au un stagiu impunător de activitate în autorităţile publice. Tudor Șuiu, spre exemplu, a activat aproape trei decenii ca primar de Mândrești, iar acum finalizează mandatul de consilier raional PL. Din PL au venit la PPDA  Loreti  Anton, care candidează şi la fotoliul de primar de Telenești; Alexandru Zară, Nicolae Tulbure, Grigore Iliescu, ultimul un timp a activat la reprezentanța Telenești a Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.    Remarcăm că persoanele respective au părăsit PL în vara trecută în urma unui scandal cu Mihai Ghimpu, președintele formațiunii, după ce practic toată organizația teritorială a PL, inclusiv consilierii și primarii, au aderat la PPDA.

În capul listei OT a Blocului ACUM se află Veaceslav Mărăndici, liderul organizației PPDA din Telenești, om de afa-ceri din Mândrești, care participă pentru prima dată în alegeri.

Iurie Tulgara, al doilea pe listă, liderul organizației PAS, a fost unicul primar care nu a dorit să adere la PDM, chiar şi după unele ameninţări. Tulgara, fiind la al doilea mandat de primar de Sărăteni, nu mai candidează pentru al treilea.

Pe lista ACUM se regăsește și Valentin Vetrilă, un alt sărătenean, care finalizează la moment mandatul de consilier raional PPEM.

Mai bine de două treimi din candidații de pe lista ACUM participă pentru prima dată în alegeri. Între cei 36 de candidaţi sunt și 15 femei, inclusiv patru profesoare de limbi străine.

 

Concurenţă acerbă la Şoldăneşti

Concurenţa pentru funcţia de primar al oraşului Şoldăneşti întotdeauna a fost acerbă. În alegerile din iunie 2015 la această funcţie au pretins 11 candidaţi, la cele din 20 octombrie c. s-au înregistrat 9 persoane, dintre care 7 reprezintă formaţiuni politice, iar 2 sunt independenţi.

Pentru Consiliul raional Şoldăneşti concurează cu liste PSRM, PPŞ, PDM, PL, Blocul ACUM, PLDM, PCRM, PVE şi candidaţii independenţi Mihai Ioncu, Nadejda Hamâc, Adela Şaptefraţi şi Aliona Lupan. PDM, PSRM, Blocul ACUM au pe liste câte 26-27 de candidaţi, celelalte formaţiuni – câte 16-17 candidaţi.

În lupta pentru cele 23 de fotolii de primar din raionul Șoldănești s-au înscris 76 de persoane. Cei mai mulți aspitanţi la această funcție a înaintat PDM, care nu are reprezentant doar în satul Fuzăuca. În 18 primării s-au încadrat în scrutin reprezentanții PSRM. Blocul acum are 17 candidați. Alte 9 persoane se vor primari cu susținerea PPȘ, iar 4 din partea PCRM. Din totalul de 76 de doritori de a veni în fruntea primăriilor doar 6 s-au declarat independenţi, inclusiv trei care deja au deținut funcția de primar.

Pentru conformitate: Tudor Iaşcenco,

Ion Cernei,

Victor Sofroni

 

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker