AdvertorialeȘtiriTelenești

Un serviciu nou pentru victimele violenței în familie a fost creat în raionul Telenești

Asociaţia Obştească Concordia a organizat vinerea trecută, 20 septembrie, la Biblioteca Publică Raională Vasile Alecsandri, o masă rotundă de finalizare a proiectului Serviciul Social pentru Victimele Violenței în Familie din raionul Telenești, implementat în perioada aprilie- septembrie 2019, cu suportul Uniunii Europene.

La eveniment au participat peste 50 de persoane: reprezentanți din cadrul Consiliului Raional Telenești, Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, Centrului de Sănătate Prietenos Ti-nerilor, Inspectoratului de Poliție Telenești, asistenți sociali, reprezentanți ai societății civile și desigur reprezentanți ai finanțatorilor.

 

Despre proiectul propriu zis am scris  anterior, în unul din numerele trecute ale ziarului Cuvântul. Este vorba despre crearea și instituționalizarea unei  Camere de Plasament de Urgență pentru femeile-victime ale violenței în familie și copiii minori ale acestora. După  elaborarea cadrului normativ al serviciului, semnarea acordurilor de parteneriat, activitate care a solicitat documentare și mai multe întâlniri ale echipei de proiect cu partenerii și finanțatorii, în luna iulie au fost înregistrați primii beneficiari. Până în luna septembrie serviciul este prestat de Asociația Concordia, iar din luna septembrie va fi preluat la balanța Consiliului Raio-nal Telenești și va fi gestionat de Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei  Telenești.

Dna Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului Telenești, a menționat că serviciul respectiv va  contribui la soluționarea unor probleme dificile cu care se ciocnește victima violenței domestice: ”Uneori, până la soluționarea cazului (de cele mai multe ori actele de violență se întâmplă noaptea târziu), este important ca victima să-și găsească un adăpost. Aceste victime ale violenței își pun în pericol viața și sănătatea, ascunzându-se în locuri neadecvate. Acuma ele vor putea să petreacă până  la 72  de ore într-un spațiu sigur și amenajat, între timp cazul va fi preluat de organele de resort. Este o soluție bună pentru a asigura  securitatea femeii victime și a copiilor săi”, – a menționat dumneaei.

Dna Olga Manole, coordonatoare de Program la Asociația Promo-LEX, managera proiectului,  a accentuat asupra importanței acestui proiect și asigurarea continuității: ”Acest pro-iect este unul pilot. La moment astfel de Camere de Plasament de Urgență există doar în Telenești și Fălești. Eficiența acestor servicii va fi un argument forte de a le replica și în alte raioane. Vă vom susține pentru a identifica surse și a da speranță de viață proiectului respectiv. Știm că dna Eugenia Roșca a depus dosarul de membră a Organizației ONG-urilor Viața fără violență, intenție salutată de noi. Totul depinde de dumneavoastră, o mână de oameni curajoși, care să preia această inițiativă la nivel local, inițiativă care a fost realizată cu brio. Mi-a făcut plăcere să lucrăm impreună și credem că vom înainta şi în alte proiecte ambițioase”, a remarcat  dna Manole.

Dl Eduard Pesen-durfer, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova,  a remarcat că este bucuros că vadă lucruri bune la finalizarea proiectului: ”Violența în familie este o problemă cu care se confruntă orice societate. Eu vin din Austria unde astfel de centre se numesc Casa femeilor, acestea au apărut după al Doilea Război Mondial. A durat destul de mult timp, inclusiv în Austria, ca societatea să conștientizeze gravitatea problemei. Este important de a informa femeile despre existența unui asemenea serviciu și de a influența modificarea legislației”,- a reiterat dl Pesendurfer.

Eugenia Roșca, coordonatoarea proiectului, preşedinta AO Concordia, a menționat că proiectul a fost implementat pe parcursul a 6 luni, începând cu luna aprilie, cu implicarea tuturor partenerilor:

”A fost informată mai multă lume despre deschiderea Camerei de plasament prin presă. A fost organizată o campanie de informare în masă a populației la Leușeni, unde s-au întrunit la un festival raional cetățeni din tot raionul. După o simulare a unui act de violență în familie și captarea atenției în masă, publicul a fost informat despre noul serviciu de către echipa de proiect, iar membrii  echipei multidisciplinare  au distribuit materiale promoționale despre serviciu. Primirea beneficiarelor am începu-t-o la 3 iulie curent. Primii beneficiari au fost trei minori cărora le-a decedat mama. Chiar a doua zi Echipa multidisciplinară s-a implicat în soluționarea cazului și după discuțiile cu fratele mai mare (care și-a asumat responsabilitatea pentru frații mai mici) un copil a fost repartizat în familia fratelui mai mare, iar alți doi într-o casă internat de tip familie. Suntem siguri că Consiliul Raional va identifica resursele necesare pentru buna funcționare a serviciului, dar sperăm că vor contribui și agenții economici”, – a menționat dna Roșca.

Angela Sârbu, șefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Telenești, a menționat că Centrul de plasament va fi integrat cu celelalte servicii: ”E important că noi vom putea să acordăm asistență în primele ore, când situația este alarmantă pentru persoana victimizată. Totodată noul serviciu se înscrie armonios în toată gama de servicii sociale care activează deja”,- a menționat dna Sârbu.

Petru Costișanu, șeful Inspectoratului de Poliţie Telenești, a atenționat că ideea proiectului a fost propusă încă în 2003, dar nu a putut fi realizată din lipsă de mijloace:

”Proiectul în cauză  deja implementat ne permite să aplicăm legea 45 cu privire la violența în familie, deși unele situații încă nu le putem acoperi. Nu știm ce să facem cu făptașul pe timp de iarnă, dacă aplicăm restricția. Nu-l putem lăsa în drum când afară temperaturile sunt sub zero grade. Credem că s-ar cuveni de deschis o asemenea cameră şi pentru agresori, unde s-ar lucra cu ei mai eficient. Dar, suntem încrezuți că proiectul Camerei respective e un prim  pas,  după care vor urma și al doilea, al treilea. Acești pași sunt necesari ca să  oprim  pe agresori și astfel să curmăm acest viciu”, – a relatat dl Costișanu.

Pe parcursul discuțiilor au venit cu concretizări, expertiză, experiență de activitate Veronica Cernat, vicepreședinta de la AO Casa Mărioarei, Adriana Zaslaveț, administratora de la RCTV Memoria, dar și alți participanți la masa rotundă.

Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a Asociației Concordia și nu reflectă punctul de vedere al Uniunii Europene.

 

 

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker