Politic

Dosarul concesionării Aeroportului Chișinău: Încă un deputat a rămas fără imunitate parlamentară

 

Deputatul din Partidul Șor, Petru Jardan, a fost lipsit de imunitate parlamentară. Legislativul a dat curs, cu majoritatea de voturi, demersului procurorului general interimar privind ridicarea imunității lui Jardan pentru a putea fi urmărit penal în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, și-a argumentat solicitarea prin faptul că există „bănuieli că Jardan ar fi implicat în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și spălare de bani, ilegalități comise în procesul de concesionare a aeroportului”.

Deputatul Petru Jardan nu a fost prezent la ședința Parlamentului. El a scris cu o zi înainte pe pagina sa de Facebook că se află în România și va reveni în țară la începutul săptămânii viitoare. Deputatul a declarat că pledează nevinovat și nu se va eschiva de la anchetă. Colegul său de partid, Denis Ulanov, a solicitat amânarea votului privind ridicarea imunității lui Jardan, pentru ca acesta să fie audiat mai întâi în Parlament.

În replică, Dumitru Robu a declarat că există bănuieli că Jardan ar fi plecat din țară pentru a se eschiva de la răspundere. Deputatul din partea Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a declarat că Petru Jardan a fost informat încă în ajun că procurorul general a solicitat să îi fie ridicată imunitatea și că a avut timp suficient pentru a reveni din România și a se prezenta la ședința Legislativului.

Petru Jardan este învinuit de procurori că în perioada în care deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, 2012–2014, ar fi creat condițiile necesare pentru concesionarea obiectivului respectiv. În calitatea sa de membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al parteneriatului public-privat, Jardan ar fi acționat în interesul unui grup criminal organizat, indicând condiții de concesionare în defavoarea statului.

La rândul său, președintele Comisiei de anchetă pentru investigarea privatizării și concesionării proprietății publice în 2013–2019, Igor Munteanu, a indicat că Jardan, în calitatea sa de director general interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, a fost membru al comisiei pentru selectarea investitorilor.

Fostul director al Aeroportului urma să decidă ce companii să fie selectate pentru a participa la concesionare. „Dl Jardan a trimis niște invitații, invitațiile nu au ajuns la toți destinatarii – subiecți internaționali, aeroporturi internaționale. Au ajuns doar la companiile rusești. Au răspuns doar două companii rusești, una din Sankt-Petersburg și alta din Habarovsk”, a precizat Munteanu.

Petru Jardan, cel care a selectat companiile, a devenit mai târziu director al companiei care a câștigat concursul, Avia-Invest.

Petru Jardan este al patrulea deputat din Partidul Șor, rămas fără imunitate parlamentară, după Ilan Șor, Reghina Apostolova și Marina Tauber. Ultimii trei sunt cercetați penal în dosarul fraudei bancare.

Parlamentul l-a lipsit joi, 19 septembrie, de imunitate parlamentară și pe democratul Vladimir Cebotari. Acesta, la fel ca Jardan, va fi cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului, relatează Anticoruptie.md

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker