Politic

Noi audieri în Comisia de anchetă privind „tentativa de puci anticonstituțional”: Ce a declarat ex-procurorul general, Eduard Harunjen

Eduard Harunjen.Foto: stiri.md

 

Fostul procuror general, Eduard Harunjen, a recunoscut că a semnat în perioada 12-14 iunie, împreună cu alți peste 600 de procurori, o scrisoare de alertă adresată unor structuri din afara țării privind tentativa instituirii controlului politic asupra Procuraturii, dar a infirmat că a făcut acest lucru la comanda Partidului Democrat. Declarațiile au fost făcute vineri, 20 septembrie, în cadrul audierilor organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci, relatează anticoruptie.md.

„Harunjen a infirmat informațiile apărute în presă despre cele 60–90 de mandate de arestare, emise pe numele deputaților care au votat la 8 iunie Guvernul Maia Sandu. Acest lucru rămâne să fie confirmat sau infirmat de procurorii care au instrumentat o cauză penală în acest sens. Cele relatate de Eduard Harunjen urmează să fie verificate. Membrii comisiei urmează să discute cu fostul președinte al Asociației Procurorilor din Republica Moldova, Alexandru Gladco, pentru a stabili originea scrisorii procurorilor, care a lăsat un con de umbră peste independența procuraturii”, a precizat deputatul Mihai Popșoi, președintele Comisiei, în cadrul unei conferințe de presă.

Popșoi a mai comunicat că a fost audiat și fostul prim-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc. Acesta a oferit detalii despre cum au acționat carabinierii între 8 și 14 iunie și a mărturisit cine și cum i-a indicat să se subordoneze ministrului Jizdan, și nu ministrului învestit Andrei Năstase.

Directoarea Postului Public de Televiziune Moldova 1, Ecaterina Stratan, a fost audiată vineri, 20 septembrie c. Stratan a declarat că, deși a avut control editorial asupra politicii editoriale, a decis să se consulte cu Consiliul directorilor atunci când a parvenit solicitarea de la președintele Dodon și de la prim-ministra Maia Sandu să se adreseze cetățenilor.

„Toate aceste detalii vor fi indicate în raportul comisiei de anchetă și cetățenii vor afla răspunsuri la întrebările cine a împiedicat accesul noilor miniștri în instituțiile de stat, cum a evadat Plahotniuc și Șor din Republica Moldova, cine au fost oamenii care au blocat instituțiile statului și care au fost acțiunile și inacțiunile persoanelor responsabile”, a precizat președintele Comisiei.

Solicitat să spună dacă are o concluzie preliminară despre evenimentele din 8-14 iunie, Mihai Popșoi a declarat că acuzația de lovitură de stat este una foarte gravă și în acest caz trebuie să se pronunțe o instanță de judecată.

Comisia pentru elucidarea circumstanțelot de fapt și de drept a tentativei de puci urma să îi audieze vineri pe Alexandru Gladco și Gheorghe Cavcaliuc. Ambii au solicitat să fie programați pentru o altă dată.

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close