Apropo

Funcțiile publice neapărat trebuie să fie partinice?

Una din promisiunile majorităţii celor implicaţi în actuala campanie electorală este de a schimba până și mătura de la ușile Aparatului președintelui, structurilor Consiliului Raional şi serviciilor desconcentrate în teritoriu. deja au fost demiși majoritatea colaboratorilor Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, șefii Inspectoratelor de poliție Orhei și Telenești. Apropo, dorința de a schimba cadrele din structurile de stat și APL o manifestă nu numai cei din Blocul ACUM, dar și reprezentanţii PSRM, PPȘ, altor formaţiuni. Iar listele candidaţilor la funcţiile care urmează să fie eliberate conțin în mare parte nume necunoscute, mulţi şomeri, unii fără studiile respective. Practic pe toate listele sunt pretendenţi la funcțiile de director al spitalului, șefi la cultură, asistenţă socială, educaţie etc.

Obiceiul acesta a fost adus de comuniști după antireforma teritorial-administrativă din 2003, când s-a revenit la raioane și aceştea şi-au promovat cadrele lor în toate structurile. Ulterior la fel au procedat următoarele guvernări, schimbând garniturile de funcţionari şi demnitari de la un mandat la altul.

Unii dintre cititorii noștri posibil mai țin minte articolul Competent, dar nu-i de-al nostru, publicat în CUVÂNTUL în februarie 2010. În articol era descrisă istoria cum a fost demis Eugen Țăruș din funcția de șef al Secției Asistență Socială şi Protecţie a Familiei Teleneşti. Amintesc că Țăruș, care-și făcea liniștit slujba de funcționar în Secția Administrare Publică a CR, a fost rugat să preia funcția de şef al Secţiei Asistență Socială şi Protecţie a Familiei fiindcă reprezentantul PSD-ului, căruia îi fusese partajat acest post, îşi găsise altă slujbă. Eugen Țăruș a condus cu asistența socială exact până în ziua când a împlinit 60 de ani și a fost eliberat. Am încercat să aflu motivul şi liderul PDM din teritoriu mi-a spus: Țăruș a fost eliberat pentru că nu este omul PDM. Poanta era însă alta – Țăruș fusese membru al PSD, partid care ceva mai înainte fuzionase cu PDM și dumnealui a considerat că nu mai trebuie să scrie cerere de aderare la formațiunea respectivă! Nimeni nu a ținut cont de faptul că omul este competent, responsabil – afară și gata! Practica asta vicioasă riscă să mai continuie.

Cât despre raionul Teleneşti, victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale, dar şi cea a Mariei Ciobanu, aproape necunoscută în raion, dar care a câştigat alegerile parlamentare din 24 februarie c. în circumscripţia electorală Teleneşti, demonstrează că funcţionarii, demnitarii din Teleneşti, chiar dacă în majoritate nu erau din blocul ACUM, nu sunt atât de ortodocşi ca cei din alte raioane şi nu îndeplinesc orbeşte indicaţiile politicienilor de la guvernare.

”Noțiunea de patriotism local la Telenești este mai puternică și în multe cazuri partajarea politică a cadrelor este una pur simbolică. De la 2010 încoace s-au schimbat multe lucruri. Avem profesioniști care se afirmă nu rău în structurile de stat şi APL. Nicăieri în alte raioane nu veţi găsi atâtea femei în organele de conducere raionale. Că unii ar fi umblat cu anumite ocazii în salopete albastre? Dar câte culori s-au perindat în toți acești ani!? Şi dacă oamenii s-au consacrat plenar serviciului public, n-au trecut peste legile omeniei, atât de mult contează acele salopete?” caută să explice Eugenia Roșca, președinta ONG Concordia, cu experiență de peste 30 de ani de activitate în APL.

Remarc că tot CR Telenești dă exemplu de respectare a permanenței în funcție. Loreti Anton deține funcția de șef al Direcției Economie din… 2004. Şi asta necătând la faptul că un an mai înainte la putere în raion a venit o alianță formată din reprezentanţii PCRM și PDM, dar un economist bun avea doar PPCD-ul. Astfel alianța comunist-democrată a cedat funcția nominalizată opoziției.

Adică se poate. Cred că cei care vor veni la putere după 20 octombrie  ar trebui să-și tempereze poftele și să facă schimbări nu de formă, pentru a-şi satisface orgoliile partinice, ci pentru a fortifica structurile publice cu oameni energici, competenţi, responsabili, capabili să facă faţă sarcinilor şi aşteptărilor societăţii.

Ion Cernei

.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker