Politic

Modificările la Legea procuraturii votate în lectură finală

Modificarea mecanismului de numire a procurorului general a fost votată de Parlament în lectura a doua, luni după ora 22.00. Astfel, numirea procurorului general de către președintele țării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției. Inițiativa a fost susținută cu voturile a 55 de deputați, transmite IPN.

Chiar dacă inițial au fost înaintate mai multe amendamente de către deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, acestea au fost ulterior retrase.

Comisia de concurs va consta din: ministrul justiției, un fost judecător sau fost procuror cu o experiență de cel puțin zece ani în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anticorupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de către președintele parlamentului. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă o experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de specialitate.

Potrivit modificărilor legislative, candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Concursul pentru funcția de procuror general va consta din două etape. Prima va fi cea a preselecției candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției, iar a doua – selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Consiliul Superior al Procurorilor va desfășura interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care președintele țării va respinge candidatura selectată, CSP va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta CSP aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

Încetarea mandatului procurorului general are loc prin decretul președintelui, la propunerea CSP. În funcția de adjunct al procurorului general va fi numită persoana care are o experiență de cel puțin cinci ani în funcția de procuror în ultimii 15 ani și dispune de capacități organizatorice.

Totodată, modificările la Legea procuraturii mai prevăd extinderea numărului de membri ai CSP de la 12 la 15 membri.

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker