RezinaSocial

Ecouri: De ce suburbiile din comuna Rezina protestează…

Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui

În articolul respectiv, publicat în numărul precedent al CUVÂNTUL-ui, am relatat că pe 8 septembrie circa două sute de cetăţeni din satele Ciorna şi Boşerniţa s-au întrunit pe medeanul din faţa magazinului din s. Ciorna la o acţiune de protest. Lumea şi-a exprimat nemulţumirea de faptul că din luna martie c. în comuna urbană Rezina a fost sistată circulaţia transportului public de pasageri. Primarul Simion Tatarov a explicat cauzele acestei probleme şi a promis să găsească împreună cu grupul de iniţiativă al cetăţenilor din Boşerniţa şi Ciorna şi administraţia SA Transcom o soluţie. Publicat pe cuvintul.md şi preluat pe alte pagini de pe reţelele de socializare, articolul a trezit reacţii controversate.

Victor Cibotari: Socot ca Primăria, de comun acord cu Consiliul Raional, ar urma să creeze o subdiviziune la ÎM Servicii Comunal Locative, procurând câteva unităţi de transport pentru a avea posibilitatea de a transporta elevii la şcoală şi a acorda servicii de transport public pentru cetăţenii din aria oraşului şi a suburbiilor. Prestatorii particulari de servicii de transport oricând pot invoca pretenţii referitor la rentabilitate şi vor cere majorarea tarifelor pentru călătorie. Având transportul său, Primăria ar rezolva problema pentru totdeauna.

Anatol Moscalenco: Problema abordată la întrunirea de la Ciorna este o dovadă în plus că toți primarii care au fost până în prezent doar au repartizat banii veniți în bugetul orașului acolo unde doreau.De suburbii autorităţile îşi amintesc doar în campaniile electorale. Să ne amintim de promisiunile din campaniile trecute, care se refereau la drumuri, investiții, locuri de muncă, transport organizat, staţia de epurare a apelor reziduale, reţele de canalizare, gazificare ş.a.m.d. Căte din aceste promisiuni s-au încununat de succes? Foarte puţine. Acesta este rezultatul activităţii guvernării democraţilor, care la un moment au început a se răzbuna unul pe altul, fapt care în cele din urmă se răsfrânge negativ asupra locuitorilor. Am în vedere războiul dintre Graur și Tatarov, când prima, împreună cu fostul şef al Poliţiei din Rezina Botea, au fugărit transportatorii, ca să se răzbune pe primarul Tatarov, care a îndrăznit să iasă din supunere. Mult timp acesta a acceptat tacit toate mofturile președintei raionului, permițându-i afacerile frauduloase cu havuzul, trotuarele, stadionul, unele drumuri. Graur a înţeles după reparaţia drumului de ocolire sub controlul primarului M.Cebotar, că este mai convenabil pentru propriul buzunar să controlezi personal construcţiile în oraş, ca să dirijezi otcaturile spre propriul buzunar. Astfel, în loc să se ocupe de problemele raionului, dânsa şi-a asumat controlul asupra construcţiei monumentului, havuzului, trotuarului din strada centrală, parcării din preajma pieței comerciale etc., obiective care mai apoi au fost transmise orașului. Alegerile apropiate sunt un instrument foarte bun pentru a aprecia sau a taxa activitatea administraţiei comunei şi a angaja o nouă administraţie, mai bună, mai responsabilă.

Elena Nicolai: Fostul primar Cibotar, în campania sa electorală a avut în Ciorna mari ajutori, care au promis multe şi de toate locuitorilor, numai să voteze cu dânsul. În semn de mulţumire două din persoanele lui de încredere, PD-iste, s-au ales cu funcţii solide în nomenclatura raionului. Cibotar şi-a reconstruit în scurt timp casa părintească, şi-a iluminat strada, şi-a tras gaz şi apă în ogradă. Iar consătenii au rămas cu ceea ce au avut …

Leonid Gavriil Meleşinschi: Conform legislației, unica putere executivă în localități (municipiu, oraș, comună, sat), este PRIMARUL. Dacă acesta se culcă sub tot felul de șefi, atunci e vina lui personală.

Alexandru Guşilo: Sunt două căi de curvărie: pentru bani sau de frică. PDM le-a folosit pe ambele, subordonându-şi până și procuratura, poliţia, justiţia. Graur trebuie să răspundă pentru faptele sale.

Ludmila Mija: Cât clanul mafiot PD-ist va rămâne la putere, la noi nu o să se schimbe nimic. Dacă nu am mai luptat şi eu, apoi nu mai ştiu! dar unul sau câţiva protestatari nu vor întoarce dealurile. Lumea noastră e făţarnică, vrea ca cineva să alerge să-i rezolve problemele. M-am convins de asta încă în 2008, când am blocat drumul principal ca să impunem autorităţile să construiască drumul de ocolire pentru autocamioanele grele. În particular toţi ciornenii, rezinenii se plâng de această situaţie, dar când vine vorba de acţiuni concrete, majoritatea se ascund în tufişuri. Atunci, în 2008, din 980 de locuitori ai s. Ciorna au ieşit la protest numai vreo 100. Şi totuşi, autorităţile se speriase, se angajau să rezolve problema. Dar văzând că lumea nu-i unită, consilierii noştri au alte interese, primăria şi conducerea raionului n-au mers mai departe de promisiuni. Aşa Ciorna şi Rezina continuă să sufere…

Mihai Bunescu: Rezinenii şi ciornenii merită tot binele din lume pe cât praf şi otravă înghit, pagubele materiale pe care le suportă din cauza indiferenţei autorităţilor. Soluţii de depăşire a acestor probleme există. E nevoie numai ca cetăţenii să înţeleagă şi să-şi unească eforturile în atingerea scopurilor comune. Alegerile apropiate oferă posibilitatea de a încredinţa Puterea în comună unei echipe de lideri capabili să soluţioneze problemele primordiale ale comunei.

Юрий Коханюк: De blocat accesul la uzina de ciment și repede se va soluționa problema drumului de ocolire.

Andrei Gușilă: Pentru Rezina transportul public este o problemă încă din anii ’90 ai sec. trecut şi trebuia să fie prioritară pentru Primărie. Domnul Victor Cibotari are perfectă dreptate referitor la crearea unui parc de unităţi de transport al Primăriei. Trebuie de făcut ordine şi în orarul rutelor. Ca exemplu: opririle finale să fie la Rezina-Vest, la Boşerniţa marginea satului, la Ciorna – în deal la carieră, la Stohnaia – lângă penitenciar.

La alegerile parlamentare de astă iarnă PDM şi Eleonora Graur au luat mai multe voturi anume în suburbiile Rezinei. Acestea au şi câţiva consilieri democraţi în consiliul raional şi orăşenesc. De ce alegătorii nu le cer socoteală pentru că n-au făcut nimic pentru localităţilor lor?

Галина Ботнарь: Dе Rezina-Vest nimeni nu are grijă. Nici transport, nici drumuri, nici canalizare…

Consiliul Orăşenesc Rezina a luat atitudine

Examinând petiţiile locuitorilor satelor Ciorna şi Boşerniţa referitor la prestarea neconformă a serviciilor de transport rutier, Consiliul Orăşenesc Rezina, a solicitat primarului Simion Tatarov să elaboreze şi să prezinte Consiliului spre aprobare programul de activitate al transportului de pasageri local în conformitate cu necesităţile populaţiei. De asemenea va trebui să elaboreze şi să prezinte Consiliului spre aprobare proiectul planului de mobilitate a localităţilor din subordine, să înainteze spre aprobare tarifele pentru serviciile de transport public în trafic local şi să propună facilităţi la prestarea acestor servicii ţinând cont de nevoia reală de asistenţă socială a unor categorii de beneficiari.

În decizia dată este prevăzut un set de sarcini în domeniul de referinţă şi pentru specialiştii primăriei.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker