Social

La fiecare oră, un om face accident vascular cerebral. Doriţi să ştiţi cum poate fi prevenit?

Academicianul Stanislav Groppa

 

În Republica Moldova, la fiecare oră, un om face accident vascular cerebral, iar în fiecare o oră și jumătate, o persoană se stinge din viață în urma unui accident vascular cerebral. Specialiștii afirmă că circa 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite. Subiectul este discutat zilele acestea la Chișinău în cadrul unui eveniment cu participarea experților naționali și internaționali. Evenimentul, care se desfășoară în perioada 16-18 septembrie, este organizat de către Asociația de Stroke din Moldova, transmite IPN.

„Astăzi accidentul vascular cerebral poate fi prevenit și aceasta este o istorie de succes a multor țări. Și de aceea, se așteaptă ca și la noi să începem cu procese educaționale, cu integrare a medicului de familie în populație, cu perfecționarea sistemului prespitalicesc, cu extinderea sistemului de asistență de urgență a pacienților cu accidente vasculare. Sigur și cu elaborarea unui sistem de reabilitare. Deci, avem un șir de probleme pe care trebuie să le rezolvăm și ele se înscriu într-un proiect de regionalizare, într-un proiect de evaluare în timp a posibilităților”, menționează președintele Asociației, academicianul și profesorul universitar Stanislav Groppa.

Statisticile din Republica Moldova arată că, dacă în anul 1995 la evidență se aflau 21 de mii de persoane care suferiseră un accident vascular cerebral, în anul 2018 erau deja 78 de mii de persoane. „Sunt mai multe explicații, în primul rând că populația îmbătrânește, însă are loc un proces de cumulare a factorilor de risc. Accidentul vascular este rezultatul a ceva: uzare, îmbătrânire și, iată, vorbim despre o îmbolnăvire a societății”, explică academicianul.

La Chișinău, pe 16-18 septembrie, și-a desfăşurat lucrările Summitul european cu genericul Accidentele vasculare cerebrale. La eveniment au participat cei mai de vază specialiști din peste 30 de țări. Participanții au pus în discuție starea de asistență medicală în accidentul vascular cerebral și cercetările științifice în domeniul accidentului vascular cerebral.

„Sperăm că această acțiune ne va permite să inițiem o nouă eră în abordarea accidentului cerebral vascular și a bolilor cerebrale în republică”, a notat academicianul. Potrivit lui Stanislav Groppa, este un mare beneficiu ca statul să fie parte a planului european, pentru că este vorba despre specialiști, experți care au viziuni, experiență și au deja o istorie de combatere a accidentului vascular cerebral. „Pe de altă parte, dânșii ne acordă suport de a ne integra în diferite instituții și structuri europene, care pe bună seamă oferă o altă calitate, un alt nivel al asistenței medicale. Vorbim și despre educația medicilor, și nu doar a medicilor, dar și a personalului medical”, explică președintele Asociației de Stroke din Moldova.

Specialiștii în domeniu au venit cu propunerea de a elabora un program național de prevenție și tratament al accidentului vascular cerebral. Și în acest sens urmează să fie prezentată viziunea și poziția Republicii Moldova, iar programul concret urmează să fie analizat minuțios. „Trebuie să ne educăm, să păstrăm sănătatea. Să avem o altă abordare în stilul de viață, să promovăm stilul sănătos de viață. Se așteaptă o reformare a sistemului de sănătate”, a notat academicianul Stanislav Groppa.

Academicianul a mai spus că se propune crearea unei rețele de centre care să fie bine coordonată și care să vină în ajutorul pacientului. Să fie dotate cu tehnologii, pentru că abordarea tratamentului unui pacient cu accident vascular cerebral necesită tehnologii și un potențial medical integral, foarte bine pregătit.

Republica Moldova a fost nominalizată țară-gazdă pentru primul Summit al Proiectului IRENE – COST (Implementation Reasearch Network in Stroke Quality), care are loc în perioada 16-17 septembrie, la Chișinău. În paralel, în zilele de 17 și 18 septembrie, va fi susținută Conferința Națională în Boli vasculare cerebrale.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker