EvenimenteRezina

Rezina, vizată într-o decizie de condamnare la CtEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a făcut publice pe 17 septembrie c. două hotărâri în care Republica Moldova și Federația Rusă au fost recunoscute vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii și tratamentelor inumane, precum și a dreptului la libertate și siguranță. Ambele state au fost obligate să achite prejudicii în valoare de 15 100 euro, relatează agora.md.

Potrivit Asociației Promo-LEX, în cauza Negruță, reclamantul a fost reținut la 14 iunie 2011 în orașul Rezina de către Centrul Anticorupție, apoi a fost transmis așa-numiților reprezentanți ai organelor de miliție din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceștia.

Reclamantul a fost pus sub acuzare și condamnat în stânga Nistrului, fiind transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deținut în condiții inumane și degradante de detenție. Acesta a fost eliberat în octombrie 2014. Curtea a ajuns la concluzia că autoritățile moldovenești, care trebuiau să controleze situația la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reținerea sa de către așa numitele autorități ale „RMN”, care ulterior l-au condamnat.

CtEDO a dispus încasarea sumei de 15 000 euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5 600 din contul Republicii Moldova și 9 400 din contul Federației Ruse, precum și a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1 900 euro, dintre care 700 euro din contul Republicii Moldova și 1 200 euro din contul Federației Ruse.

Detalii despre cazul dat, inclusiv acţiunile Procuraturii Rezina privind anchetarea  acţiunilor ofiţerilor CNA găsiţi în investigaţia Hoţii de oameni publicată în CUVÂNTUL din 18 august 2017 şi pe site-ul cuvintul.md la aceeaşi dată.

Apropo, prima relatare despre arestarea lui Negruţă a fost publicată de săptămânalul CUVÂNTUL.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker