Alegeri Locale 2019

Îndemn pentru tineri: „Dacă stați acasă și nu participați la alegeri, atunci nu aveți dreptul moral să dați vina pe primar”

La 20 octombrie 2019, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri locale generale, unde cetățenii cu drept de vot, inclusiv tinerii, își vor putea alege primarul și consilierii locali. Tinerii activi, implicați în diverse activități de dezvoltare a comunității lor, îi îndeamnă și pe semenii lor să meargă la vot,  să-și facă auzită vocea civică, contribuind astfel la schimbări pozitive în fiecare localitate din țară.

 

Mihaela Melnic, originară din satul Cosăuți, raionul Soroca, studentă la Universitatea de Stat din Moldova:

– Consider că participarea tinerilor la vot este esențială pentru a asigura un grad cât mai mare al reprezentării tinerilor și a intereselor acestora la nivel local. Deoarece tinerii sunt factorul schimbării, ei trebuie să se implice în procesul electoral. Dacă stați acasă şi alegeți să nu participați la alegeri, atunci nu aveți dreptul moral să vă plângeți şi să dați vina pe primar. Însă atunci când voi, tinerii, mergeți la vot şi vă faceți vocea auzită, iar după alegeri monitorizați activitatea administrației locale, cu siguranță, lucrurile se vor schimba în bine!

 

Vlad Plăcintă, originar din satul Onițcani, elev la Liceul Teoretic Mihail Stratulat” din comuna Boșcana, raionul Criuleni:

– Tinerii reprezintă viitorul localității lor de baștină. Ei fac parte din categoria cetățenilor activi. Să știți că tinerii pot dezvolta localitatea lor, formând un Consiliu Local al Tinerilor. Bunăoară, la Onițcani, tinerii, împreună cu Autoritățile Publice Locale, au inițiat campanii de salubrizare în localitate. Ne implicăm toțipentru dezvoltarea satului. În octombrie îmi dau primul meu vot. Tinerii din Moldova sunt o putere care  poate mișca mersul lucrurilor din țară spre bine. Ca glasul lor să se facă auzit, ei trebuie să participe la acest proces democratic, să voteze.

 

 Cătălina Oancea, elevă la Liceul Teoretic Vasile Alecsandri” din satul Colibași, raionul Cahul:

– Sunt voluntară în cadrul Grupului Local de Inițiativă din Colibași și mă implic în diverse activități din localitate: de salubrizare a comunității, de binefacere. Atât de Ziua Internațională a Copiilor, cât și în perioada sărbătorilor de iarnă, împreună cu alți tineri, organizăm campanii, unde mergem la familiile nevoiașe și le oferim cadouri și dulciuri copiilor. În opinia mea, ieșirea la vot este un lucru primordial, dacă dorim continuitate în localitățile din care provenim. Numai prin vot putem face o schimbare spre bine și să construim o societate mai puternică și trainică. Viitorul depinde de noi!

 

Alexandru Muntean, activist civic, student la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău:

-Tinerii ar trebui să iasă la vot, pentru că astfel vor încerca să se facă auziți. Și pot spune că vor face decizia corectă doar cei cărora într-adevăr la pasă de țară, de localitatea lor și de oameni!

 

La urnele de vot sunt așteptați tinerii care deja au împlinit vârsta de 18 ani. La scrutinele electorale trecute, rata participării tinerilor la vot a fost mai mică, în comparație cu alte categorii de vârstă. Bunăoară, la alegerile locale din vara anului  2015, rata de participare a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani în cadrul primului tur de scrutin a constituit 30,73%, comparativ cu 55,32% în rândul populației adulte.

 

 

 

Lilia Zaharia

Acest articol, este editat cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în acest material aparțin Asociației Presei Independente și nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și USAID.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker