Social

R. Moldova va primi 4,1 mln de euro pentru implementarea unui proiect în domeniul sănătății

La Chișinău a fost lansat marți, 10 septembrie, proiectul Progresul cu privire la acoperirea universală cu servicii de sănătate în Moldova. Acesta va avea un buget total de 4,1 mln de euro și va fi implementat în următorii patru ani, relatează MOLDPRES.

Proiectul va acorda asistența și expertiza necesară pentru îmbunătățirea capacității de finanțare și guvernare a sistemului de sănătate, precum și pentru consolidarea capacităților de procurare și furnizare a serviciilor de sănătate. Asistență tehnică va fi oferită în instituționalizarea mecanismului de evaluare a tehnologiilor medicale, care va fi aplicat la ajustarea pachetului de servicii acoperit de asigurarea obligatorie de asistență medicală. Aceasta va permite, în particular, eficientizarea și extinderea listei medicamentelor compensate.

Directoarea adjunctă a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC), Viorica Crețu a declarat la lansarea proiectului că acesta va fi axat pe asigurarea unei acoperiri universale cu servicii medicale, adică pentru toți cetățenii, indiferent de gen, locul de trai sau apartenență etnică.

Proiectul va fi implementat la nivel național, iar beneficiarii finali ai acestuia sunt utilizatorii serviciilor de sănătate, în special din cel mai sărac grup social, afectați în prezent cel mai mult de cheltuielile pentru sănătate. Grupurile țintă includ autoritățile publice centrale și locale, instituțiile și profesioniștii din domeniul sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Agenția Națională de Sănătate Publică, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, membrii Comisiei parlamentare de specialitate, precum și organizațiile societății civile.

Realizarea proiectului va fi asigurată de Banca Mondială și de Crucea Roșie Elvețiană cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare SDC în Republica Moldova. Coordonarea proiectului la nivel național va fi asigurată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker